Kıskançlık; somut bir durum ile bağlantılı olarak ortaya çıkan kaybetme korkusu, şüphe ve savunma gibi refleksleri kapsayan bir duygu.
Mesela “kin”, “nefret”, “sevgi”, “özlem”, “kıskançlık” gibi kelimeler, duyu organlarımızla hissedebileceğimiz kelimeler değildir. Dolayısıyla bu kelimeler için soyut anlamlı kelimeler diyoruz.
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir. Soyut anlamlı sözcükler; sevgi, umut, hayal, barış, sıkıntı, evlilik, çocukluk, özlemek… gibi kavramları yansıtır. Dikkat!
Güven soyut ve elle tutulamayan bir kavram (intangible) olmasına rağmen, son derece somut ve maddi (tangible) sonuçlar verir. Güvensizliğin gerçekten yıkıcı bir maliyeti vardır. Buna karşılık güvenin varlığı işleri hızlandırır. Dolayısıyla maliyetleri düşürür.
İlgili 15 soru bulundu
Yaygın soyut isimler
Benzer şekilde Türkçede isim ve sıfatlara -et ve -iyet eklerinin eklenmesi ile oluşturulan pek çok isim soyuttur: cesaret, esaret, hassasiyet vs.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
Bilinçaltı, daha çok duyguların üretildiği, depolandığı ve bunlara bağlı olarak da programlandığı, inançlarımızın yerleştiği, davranış kalıplarımızın, alışkanlıklarımızın, deneyimlerimizin yer aldığı zihinsel soyut alandır.
Kaygı, korkudan farklı olup somut olarak var olmayan, tamamen kendi içimizde ihtimaller doğrultusunda zihnimizde geliştirdiğimiz uyaranlara duyulan tepki niteliğindedir. Örneğin köpekten korkan bir kişinin sokakta köpekle karşılaştığında hissettiği duygu korkudur.
Başarı ise soyuttur. Görülmez, dokunulmaz, koklanmaz. Bir kavramdır. Düşünce de soyuttur.
Ancak "bildiğimiz" kadarı ile "soyut" olarak ifade edilen aşk, kızgınlık, sevgi gibi duygular, hafıza gibi olgular, ruh denilen kavramlar oldukça somut ve genellikle vücutta olan biyokimyasal, fizyolojik, sinirbilimsel faaliyetlerin sonucu.
Aslında bellek dediğimiz olay deneyimden ibarettir. Yani somut bir olaydır. Çoğumuz hafızayı, beynimizin içinde bilgilerin saklandığı bir depo gibi algılarız.
Zihni, beyindeki biyolojik aktivitenin bir yansıma alanı olarak görebiliriz. Bir diğer deyişle zihin, somut olan beyinden beslenen, soyut bir karalama tahtasıdır.
Aşk gibi, sevgi gibi, özlem ve kıskançlık gibi. Romanlara konu olan bu kelimelerin ortak yanı soyut olmalarıdır.
Adalet de soyut bir kavramdır. Ancak bir toplum düzenine dayandığında ve bu düzeni sürdürmek için uygulandığında somut nitelik kazanır. Adalet kavramı ve uygulaması tarih içinde önemli değişiklikler geçirmiştir.
Somut kavramlar, 5 duyu organının algılayabildiği varlıkları kapsar. Soyut kavram ise, herhangi bir duyu organımızla algılayamayan durumları ifade eder.
Psikolojik hastalıklardan biri olan ve çok yıpratıcı bir süreç olan endişe, korku, stres gibi kavramlar her ne kadar soyut kavramlar gibi görünse de hayatımızda bıraktıkları izler somut bir hal alabilir.
Üzülmek bir duygu olduğu için soyuttur.
Soyut kavram ise 5 duyu organımız ile algılayamadığımız özellikleri ifade eder. Korkuyu biz temel 5 duyu organımızla algılayamayız. Yani korku 'soyut' anlam içerir.
Enerjinin tanımlanması o kadar zordur ki, çünkü soyut bir kavramdır. Fizikte, “enerji” kavramı gerçekten bir çeşit stenografi, kitapların dengelenmesine yardımcı olan bir gereçtir.
Öfke kelimesi soyut mu , somut mu ? ↪Öfke kelimesi soyuttur. Çünkü gözle göremeyiz. Beş duyu organımızdan biri ile dokunup hissedemeyiz.
Düşünce, elektro-kimyasal iletilerdir yani madde-enerjidir. Algılanabilir ve gözlemlenebilirdir. Eskiden doğa üstü zannedildiği için soyuttu şimdi somuttur.
(Mutluluk, duyu organlarımızla algılayamadığım soyut bir kavramdır.
Rüya kelimesi soyut bir sözcüktür. Çünkü beş duyu organlarımız ile algılayamaz,beyin gücümüz ile algılarız. Bu sebeple soyuttur.
✨Cevap: Heyecan soyuttur. ✨Ek Olarak: Somut kavram, beş duyu organımız ile algılayabildiğimiz varlıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri