Mayonez özellikle atıştırmalıklara ve salatalara büyük lezzet katan bir sos. Ancak bilinen mayonez tariflerinde genelde baz olarak yumurta ya da süt kullanılıyor. Halbuki hayvansal gıda tüketmeyen veganlar da keyifle mayonez yapıp yiyebilirler.
Nedir bu Mayonez? Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir. Günümüzde mayonez limon suyu, hardal veya sirke ile lezzetlendirilir.
Mayonez, hem yemeklere doğrudan sos olarak kullanılabilen hem de sos malzemesi olarak kullanılabilen harika bir sostur. Mükemmel lezzeti ve kıvamı sayesinde hemen hemen her masada kendine yer bulur. Vegan beslenme biçimine uygun olan bu lezzetli mayonezi sayfamızdan satın alarak lezzetli sofralar kurabilirsiniz.
İlginç olan şu ki mayonez mutfakta her zaman bulunan üç ham maddeyle yapılabiliyor. Bu ham maddeler limon, yumurta ve yağ. Tabi bu üç ham maddeyi bir tabakta öylece karıştırırsanız birbirine geçmemiş bir karışım elde ediyorsunuz.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
İlgili 18 soru bulundu
MALZEMELER 2 adet yumurta sarısı 1 yemek kaşığı elma sirkesi 1 tatlı kaşığı limon suyu 1-1,5 su bardağı sıvı yağ Tuz HAZIRLANIŞI Öncelikle bir kaba yumurta sarılarını, tuz, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyip çırpıcı yardımı ile çırpıyoruz .
AYÇICEK YAGI , SU , PASTORIZE YUMURTA SARISI (%6), SIRKE, SEKER, MODIFIYE NISASTA, TUZ, HARDAL TOHUMU, BAHARAT KARISIMI, ANTIOKSIDAN (TOKOFEROLCE ZENGIN EKSTRAT, KALSIYUM DISODYUM EDTA), IZ MIKTARDA SÜT VE SÜT ÜRÜNÜ IÇEREBILIR. HEDEF GRUP SATIŞ DAĞITIM SAN.VE TİC.A.Ş.
mayonez ilk olarak 1756 yılında fransızların minorca ispanyol adası üzerinde bir kent olan mahonu ele gecirmelerini kutlamak amacı ile tesadüfen icat edilmiş. kutlama yemeği icin şef krema ve yumurta ile bir sos hazırlamak isterken, krema olmadığını fark edip, yerine zeytinyağı kullanmış. böylelikle mayonezi icat etmiş ...
Mayonezde, genellikle zeytin veya ayçiçek yağı eklerler. Bu bileşen cilt, saç, tırnakların sağlığından sorumludur. Yağ, sindirim sisteminin çalışması üzerinde, kabızlık ve mide tümörleri ile mücadele üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir.
Mayonez yaparken zeytinyağı kullanılmaz diye bir kural yok. Ancak zeytinyağının aroması biraz kuvvetli olduğundan mayonezin lezzetini değiştirebiliyor. O nedenle ayçiçeği, kanola gibi bir bitkisel yağ kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bitkisel kaynaklı proteinlerdeki aminoasitlerin yapısı ve dizilimi hayvansal kaynaklı proteinlerdekinden farklı olduğu için ihtiyaçlarını karşılamaz, bu yüzden de vegan beslenemezler. Protein ağırlıklı beslenmek zorunda olup hepçil olarak yaşayabilirler.
Ayrıca, tofu gibi soya fasulyesinden elde edilen birçok gıda, menülerde kendine alan buluyor. Veganlar için besleyici yiyecekler arasında keten tohumu, çiya tohumu, tofu, soya granülü, soya filizi, mercimek, nohut, kuru fasulye, pirinç, kepekli un, mısır unu, sebzeler ve meyveler sıralanıyor.
3) Patates, Pirinç, Mısır, Muz, Çikolata:
Her vegan besin maalesef sağlıklı değildir.
Su, Kanola yağı, modifiye nişasta, şeker, tuz,sirke, limon suyu konsantresi, kıvam artırıcı (ksantan gam), koruyucu (sorbik asit), asitlik düzenleyeci (laktik asit), aroma vericiler, renklendirici (beta karoten), antioksidan (kalsiyum disodyum EDTA).
Bir kişi kabı sabitleyip mikseri kullanırken bir diğer kişinin yağı damla damla eklemesi hem kesilme ihtimalini hem de yaşanan stresi azaltacaktır. Mayonez İçin Çiğ Yumurta mı Kullanılıyor? En kısa şekilde söylemem gerekirse evet, mayonez için çiğ yumurta sarısı kullanılıyor.
Yumurtasiz mayonez olur mu demeyin, Newking Vegan Mayonezde yumurta, süt ve süt ürünleri bulunmayip vegan sertifikali mayonez olarak lezzetinden ve tatindan ödün vermeden tüm mayonez severlere ulasan bir sos olarak karsimiza çikar.
Sporcular aşırı yağlı yiyecekler (mayonez, kaymak, tereyağı, cips) tüketmekten kaçınmalı, katı yağlar yerine sıvı yağları tercih etmeli, az yağlı süt ürünleri kullanmalıdır.
Dışarıdaki kimyasal içeren saç bakım maskelerinin aksine mayonez maskesi içinde yer alan saçı nemlendiren birçok yağ ve proteinle, içinde yer alan yumurta sayesinde saçı güçlendirmesi, uzatması ve beslemesiyle çok doğal ve ekonomik bir alternatif.
Genel olarak aşırı miktarda tüketim gerçekleşirse ketçap ve mayonezin kilo aldırabileceğini söylemek mümkün. Ancak azar azar tüketim söz konusu olduğunda pek bir zararı olmadığını ifade etmek gerekir. Özellikle kilo alma konusunda potansiyeli yüksek yapıları içerir.
1830'lı yıllarda ketçap, "domates hapı" olarak eczanelerde satılmaya başladı. 1830'larda ishal, hazımsızlık ve sarılık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünüldüğü için ilaç olarak satıldı. Fikir ilk olarak 1834'te Amerkalı doktor John Cook Bennett tarafından önerildi ve tarifi "domates hapı" şeklinde geliştirildi.
mayonez - Nişanyan Sözlük. Fransızca mayonnaise “yumurta ve zeytinyağı ile yapılan bir sos” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca yazılı örneği bulunmayan *mahonnaise sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Port-Mahon “Menorca adasında bir liman” özel isminden türetilmiştir.
Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür. Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır.
Mayonez Ne Kadar Süre Dayanır? Mayonez, açılmadan 2-3 ay kullanılabilir. Bu, buzdolabınızda veya kilerinizde açılmamış bir kavanoz varsa büyük olasılıkla hala iyi olduğu anlamına gelir. Açılmış mayonez buzdolabında yaklaşık 2 ay dayanır.
İçerisinde bulunan yağlar ile mayonez kuru cilde iyi gelir ve cildi canlandırır. Tükettiğimizde sivilceye neden olduğunu bildiğimiz mayonezi yemek yerine yüzünüze sürebilirsiniz. Oda sıcaklığındaki mayonezi cildinize sürn ve yarım saat bekleyin. Ardından ılık su ile durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri