Üretilmiş mayalar usulüne uygun olarak aktifleştirilerek şıra veya mayşeye katılarak fermantasyon başlatılmalıdır. Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer.
Toplam fermentasyon süresi 50-60 saat, fermentasyon sıcaklığı 28-32°C dir. Fermentasyonu bitiren % 8 alkollü mayşe, kaba tortunun dibe çökmesi için 8-10 saat dinlendirilir ve sonra damıtmaya gönderilir.
Alkolde dayanımlarına göre hamur mayaları %7 ila %10, Turbo mayalar ise %10 ila %20 aralığında alkol üretebilirler.
Şarabın fermantasyonu biraz zaman alır. Çeşide bağlı olarak beyaz şarap yapımı evde için iki ila üç hafta, kırmızı şarap için dört gün ila bir ay sürer.
Oksijen kullanmayan canlıların şeker ile etkileşiminden oluşan bir kimyasal reaksiyondur. Şeker ve nişasta içeren hertürlü meyve ve tahıl ürünüyle fermantasyon yapılabilir. Mayalar şeker ile beslenerek etanol(etil alkol) üretirler.
İlgili 29 soru bulundu
Mayalanma başladıktan 3-4 gün sonra veya sıcak havalarda daha erken bir zamanda gaz çıkışı durabilir. Bu durum tamamiyle normaldir. Bira mayası şerbetteki şekerleri tükettikçe gaz çıkışı azalıp genelde 2 hafta bitmeden sonlanacaktır. Gaz çıkışı dursa bile mayalanma devam etmektedir.
Üretilmiş mayalar usulüne uygun olarak aktifleştirilerek şıra veya mayşeye katılarak fermantasyon başlatılmalıdır. Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer.
Ortalama 100 kg üzümden, 80 litre şıra verimi oluşabilmektedir.
Genellikle, hasat edilen her 1000 kg üzümden 400 ila 650 kg şarap üretebilir (% 40-65 verim).
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Bu, kadınların alkole tahammülünün daha az olmasının nedenlerindendir. 75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 ml (7 gr) alkol metabolize eder. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 ml) bira yaklaşık 21 gr alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Alkol beyin fonksiyonlarını yavaşlatmaya başladığında sizi ayıltacak tek şey zamandır. Vücut, saatte 15 gram etanol metabolize ediyor. Standart bir içki bundan çok daha fazla etanol içerir. Bu yüzden alkol aldıktan sonra ayılmak için vücuda en az bir saat verilmelidir.
Bu amaçla ideal fermantasyon sıcaklığı 28-31 C; ve süre, kalite için en fazla 3 gün olmalıdır. Çünkü mayşe asiditesi düşük olduğu için kalite azalması ve tat değişikliği oluşabilir.
Maya uyandırma, kuru haldeki bira mayasının içine su çekip aktif hale gelmesini sağlama işlemidir. Bunun için uyandırılacak her bir paket maya için 1 su bardağı (200 ml) su kaynatın ve mikroptan arındırılmış ağzı kapalı bir kapta bu suyu soğutun.
fermantasyondan meydana gelen enerji ile sıcaklık 18-19 °C'ye kadar çıkmaktadır. Bazı uygulamalarda, 25 °C'ye kadar çıkartılabilir. Alt fermantasyonun 7-8 gün sürmesine karşılık üst fermantasyon 2-3 günde biter.
Bir dönüm bağ ve ihraç fiyatları üzerinden katma değer hesabı yaptı: - Bir dönüm bağdan 800 kilo üzüm alınıyor. Buradan 660 şişe şarap elde edilebiliyor. Şişesini 5.5 Euro'ya ihraç ettiğimiz dikkate alındığında, dönümde 3 bin 630 Euro (21 bin 780 lira) gelire ulaşılabiliyor.
litreye 53 gr şeker ilave etmemiz gerekir , 20 litrelik bir karışımımız için 1060 gr şeker ilavesi yapmamız gerekir. 1070 den 1090 a çıkartmak için 235-182 = 53 gr /lt şeker ilavesi. Şeker ilavesi mutlaka üzümler patlatılıp açık fermantasyon ve maya hareketi başlamadan yapılmalıdır.
Şarabın rengi esas olarak üzüm çeşidinin sert çekirdekli tane rengine bağlıdır. Pigmentler sert çekirdekli tanenin merkezinde yerleştiğinden şarap rengi üzümün suyuna göre değil şarap yapma yöntemine ve şıranın üzüm kabuğuyla temas halinde geçen zamana ki maserasyon denilen bu sürece bağlıdır.
Üzüm şırası aşamasında başka bir bakterinin bulunması durumunda fermantasyon sonucu ortaya ya kalitesiz bir şarap ya da sirke ortaya çıkmaktadır. Diğer bakterilerin üremesini engellemek için şıraya belli miktarda kükürt eklenir.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Esas şarap %15 alkol içeriğine kadar kuvvetlendirilir ve şarabın yüzeyinde bir film tabakası olarak özel alkole dayanıklı bir film mayası geliştirilir. Bir aldehit olan asetaldehit, bu yolla üretilen bir tatlandırıcı grubudur. Bu işlemin devamında alkol içeriği %16-18'e yükselebilir.
Etil alkol yukarıdaki bu eşitliğe göre özetlenmektedir. Buna göre 100 gram şekerden 51,1 gram etil alkol üretilmektedir.
Bira yapımında iyi bir yarım güne ihtiyacınız var. Miktara ve tarife bağlı olarak fermantasyon 3-5 gün sürer ve şişelerde ve fıçılarda 2-5 hafta bekletilir. İşte bu artık biranızı deneyebileceğiniz zamandır.
EVDE BİRA YAPMAK YASAL MI? Evet, tamamen! Evde bira yapmak yasaldır. 4733 sayılı TAPDK kanununun 8. maddesi, yılda 350 litreyi aşmayan ve sadece tüketim amaçlı fermante alkol üretimine izin vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri