Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız. Evinizde ambalajı açılmış çikolata bulursanız kokusundan ya da görünüşünden bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Çikolata Taşıma Poşeti yaz aylarında çikolatanın erimeden bir yerden başka bir yere taşınmasına olanak sağlar. Çikolata Taşıma Poşeti, kağıt çantalardan daha ekonomiktir. 40 derece sıcaklıkta 3 saate kadar bile çikolatanın erimediği gözlenmiş, kanıtlanmıştır.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Hava sıcaklığının da 22 °C'nin altında olmalıdır. Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Ekmeğe sürmek amacıyla kahvaltılık çikolata yapacaksanız sütlü çikolatayı benmari yöntemiyle eritebilirsiniz.
Çikolatalar Buzdolabında Saklanır mı? Çocukların, bebeklerin, hamilelerin ve yetişkinlerin çok sık tükettiği çikolatalar buzdolabında saklanmamaktadır. Sertleşen ve orijinalliğini yitiren çikolatalar buzdolapları yerine 16-20 dereceye sahip olan ortamlarda uzun süre tazeliğini ve yapısını korumaktadır.
Çikolatayı ideal olarak muhafaza etme sıcaklığı ise; 18C olarak belirleniyor. Buzdolabında saklanan çikolata, şekerlenebilir, "oksitlenebilir" ve buzdolabındaki diğer besinlerin kokuların geçişine neden olarak tadında bozulmalara neden olabilir.
Bolçi ile Çikolata Saklama Koşulları
Ürünlerinizi güneş ışığından, nemden ve yüksek sıcaklıktan uzak tutmalısınız. Serin ve kuru bir yerde, 18 - 22°C aralığında saklamalısınız.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
aldığımız çikolataların üzerinde zaman zaman beyazlık görülmektedir. Çikolatanın üzerinde oluşan bu tabaka bilindiğinin aksine çikolatanın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır.
O tarihler genelde taze olup olmadığını gösteriyor tam olarak günü dolunca bozulmaz ama tutupta 10 gün tarihi geçmiş yoğurtta yenilmez.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
Bayram şekeri çikolata 30 derecenin altında, oda sıcaklığında, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Çikolata ambalajı, ürünün güzelliğini ve yeme deneyimini korumada önemli bir unsurdur.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır ve bu en yüksek oranda flavonoid içerdiği anlamına gelir.
Doğru çikolatayı belirlerken dikkat edilmesi gerekenler arasında kakao miktarı, şeker miktarı, içeriğindeki yağlar, ek malzemeler yer alıyor. Kakao: Çikolatanın içeriğinde kakao miktarı ürünün kalitesi hakkında doğrudan bilgi verir. Kaliteli bir çikolatanın içeriğinde bulunan kakao oranı %95 civarında olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri