Dizel ve LPG arasında performans farkı bulunmuyor. Dizel yakıtıyla LPG yakıtının fiyatları karşılaştırıldığında aradaki fark çok büyüktür. Aynı performansı alabilen kişiler, LPG'yi tercih ediyor. Yakıt türleri arasında litre başına çok fazla fiyat farkı bulunuyor.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.
Dört temel yakıt türü dizel, benzin, lpg (Liquified Petroleum Gas - Sıvılaştırılmış petrol gazı) ve elektriktir. Dizel, benzin ve lpg türleri kendi aralarında dönüştürülebilir. Örneğin benzinli olan bir araç, lpg'ye veya dizele dönüştürülebilir. Benzinli araçlara göre daha ekonomiktir.
İlgili 28 soru bulundu
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinli motorlardan farklı olarak yakıt, buji gibi yardımcı elemanlar kullanılmadan basınç ile yakılır.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur.
Peki dizel arabaya benzin konulur ne olur? Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Kazara, bir şekilde motorin benzinli aracın deposuna konulsa bile sanılanın aksine çok zarar vermez. Birçok benzinli araba depolarında yüzde 10 motorin olduğunda bile çalışabilir, tabii vuruntuyu, egzozdaki siyah dumanı, yağ atmayı ve güç kaybım sorun etmezsek.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Dizel Yakıtın Avantajları
Her ne kadar benzinli araçlar kilometre başına daha az yakıt tüketse de, dizel yakıt benzine kıyasla daha ucuz olduğu için genel toplamda yakıt maliyeti açısından daha avantajlıdır.
LPG'li Araç 100 km'de Kaç Litre Gaz Yakar? Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Tork ve Yük Kapasiteleri
Bu noktada dizel motorların daha fazla torka sahip olduğunu ve daha ağır yükleri çekebildiğini söyleyebiliriz. Bu, düşük devirlerde güçlü bir şekilde çalışmalarını sağlar. Bu nedenle büyük kamyonlarda dizel motorlar kullanılmaktadır.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Benzine oranla daha yağlı olan dizel akaryakıtın kaynama noktası da daha yüksektir ve bu sayede etki derecesi de nispeten daha fazladır. Bir başka deyişle dizel yakıt kullanan motorlu araçlar yakıt tüketimi ve fiyat açısından daha ekonomiktir.
Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir.
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarla birlikte ham petrol kaynama aralığına alınan üçüncü ana ürün motorindir. Yani motorin dizel motoru yakıttır.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir. Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri