Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir. Deniz seviyesi ele alındığı zaman bir atmosfer basınç altında su 100 santigrat dereceye ulaştığında kaynar. Ancak yüksekliğe bağlı olarak kaynama derecesi değişkenlik gösterebilir.
Suyun katı ve sıvı ile gaz hali üzerinden, değişik hallerde bulunur. Bu doğrultuda özellikle buzun erime noktası ile beraber katıdan sıvıya geçiş yapması belli bir derece kapsamında gerçekleşir. Bu bağlamda örneğin su 0 santigrat derece üzerinden deniz seviyesinde donma noktasına ulaşır.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Kaynama noktası saf su için farklı sıcaklık birimlerinde 100 °C, 212 F ve 373 K olarak belirlenmiştir.
Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir. Deniz seviyesi ele alındığı zaman bir atmosfer basınç altında su 100 santigrat dereceye ulaştığında kaynar. Ancak yüksekliğe bağlı olarak kaynama derecesi değişkenlik gösterebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir. Muhtemelen suyun bu farklı özelliğini birçoğunuz gözlemlemişsinizdir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
TSE standartlarına göre içme suyu sıcaklığı 12 °C' dir [2].
Dolayısıyla atmosfer basıncının yüksek olduğu yerlerde suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek, düşük olduğu yerlerdeyse kaynama sıcaklığı daha düşük olacaktır. Saf su deniz seviyesinde (basınç=1013 milibar) 100ºC'de kaynarken Erzurum, Kars, Van gibi rakımı yüksek illerimizde (basınç 800-850 milibar) 94ºC'de kaynar.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Mesela düdüklü tencereler suyun kaynama noktasını arttırırlar normalde 100°C'de kaynayan su düdüklü tencerelerde 125 °C civarında kaynar bu yüzden yemekler daha hızlı hazırlanabilir.
Evet, su sıfır santigrat derecenin altında sıvı kalabilir. Bunun gerçekleşmesinin birkaç yolu vardır. Her şeyden önce, bir malzemenin fazı hem sıcaklığına hem basıncına güçlü bir şekilde bağlıdır. Çoğu sıvı için basınç uygulamak, sıvının donarak katı hale geldiği sıcaklığı artırır.
Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır. Ancak dünyanın en yüksek dağı olan 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda suyun kaynama derecesi 70 derecedir.
Süte su katılmasıyla donma noktası yükselir. Pastörizasyon ve UHT işlemeleri de donma noktasını yükseltir. Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
4. Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara'da 96 °C de, Erzurum'da ise 94 °C de kaynar. 5. Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı yükselir, bu nedenle yemekler daha çabuk pişer.
Makinenizin demlik kısmına bulunan çayın üzerine gerekli kadar kaynayan sudan ekleyin. 5-10 dakika çayın demlenmesini bekleyin.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Suyu içmek için kaynatırken önemli faktörler vardır: ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) tavsiyesine göre, kaynama noktasına ulaşması ve en az bir dakika bu şiddetli hızda kaynaması gerekir. Yüksek bir rakımda yaşıyorsanız, su en az üç dakika kaynatılmalıdır.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Oxford ve Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda en sağlıklı su sıcaklığının 4-12 derece olduğu açıklanmıştır.
Donduğunda ise daha da genleşir. Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Yani buz, aslında “normal” fizik kurallarına göre suyun dibine batması gerekirken, su üstünde yüzer. Suyun bu özelliği dünya üzerindeki denizler açısından çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri