Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir.
Meditasyon sırasında dikkati odaklar ve zihni dolduran ve gerilip strese neden olunan düşünce akışı ortadan kaldırılır. Bu süreç sonunda fiziksel ve duygusal olarak refah artışı yaşanır. Seçilen meditasyon çeşidine bağlı olarak rahatlamak, kaygı ve stresi azaltmak için meditasyon yapılabilir.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Meditasyon saati tamamen sizin günlük planınıza uymalıdır; çünkü meditasyon yolculuğunuzda asıl olan süreci takip etmek ve meditasyonu bir rutin haline getirebilmektir. Ancak tabii ki sabah ve akşam meditasyonları farklı amaçlara hizmet eder.
Meditasyonun Batı'daki yaygın biçimi Hinduizm ve Budizm kökenli tekniklerden türetilmiş olup Batı'da 1960'lardan itibaren popülerlik kazanmıştır. Budizm, Hinduizm, Jainizm gibi dinlerde asıl amaç, uyanma ya da Nirvana'ya ulaşmadır.
3. Meditasyon yapmak için en iyi zaman, yogilerin yaptığı gibi, güneş doğmadan önceki sabahın erken saatleridir. Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
Yogadaki nefes egzersizleri de bu bölgeyi etkiliyor; dolayısıyla meditasyonun bilinç ve odaklanma yetisini artırması bu şekilde açıklanabilir. Precuneus'u uyarmanın yanı sıra esnemek beyin sıcaklığı ve metabolizmasını düzenler.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Eğer akşam saatlerinde meditasyon yapmak istiyorsanız, en ideali meditasyon ile uyku saati arasında 1 saat bırakmaktır. Sebebi ise, meditasyonun amacı bedeni rahatlatarak uyku haline sokmak değil, bedeni rahatlatarak zihni daha farkında ve uyanık hale getirmek.
' Aynı saatlerde meditasyon yapmak, hatta varsa bir meditasyon, yoga köşeniz orada yapmak içsel disiplininiz açısından iyi olabilir ama böyle bir kural yok. Canınız istiyorsa günde iki üç kere farklı zamanlarda bile yapabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar; meditasyonun stresin zararlı etkilerini azalttığı, hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve fibromiyalji gibi stresle ilgili hastalık ve sağlık sorunlarının semptomlarının iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Eğitim; 8 hafta boyunca haftalık 2 saatlik online buluşmalar şeklindedir. Eğitim tarihleri içinde belirlenecek bir hafta sonu gününde 5 saatlik bir sessizlik inzivası vardır. Katılımcılar günlük ev ödevlerinden (bunlar genellikle 45 dakika sürer) sorumludur.
Meditasyon; Hinduizm, Budizm gibi dinlerde bir ibadet olarak yapılır. Evlerde ve mabedlerde Buda'nın heykelleri bulunur. Hinduizm'in, felsefi ve mistik kutsal kitabının adı Upanişad'tır.
Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır. Bir inanç türü veya dinsel bir ritüel değil; beden, ruh ve zihni şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir.
Genellikle meditasyonun ne kadar süreceği sizin kararınıza bağlıdır ve sizin kontrolünüzdedir. Ancak ortalama olarak 20 ile 30 dakika arasında bir meditasyon yapmak tavsiye edilmektedir. Böylelikle dikkatinizin dağılmayacağı bir süreyi kendinize ayırabilirsiniz.
Meditasyon sayesinde vücuda enerji, zihne mutluluk ve huzur katılır. Böylelikle negatif enerjiden uzaklaşılmış olur! Uyku meditasyonunu ister kendi başınıza ister bir sesli rehber yardımıyla yapabilirsiniz. Yatak odasında rahat edeceğiniz bir alanda veya yatağınızda bu meditasyon yapılabilir.
Yürüyerek, oturarak ya da yatarak meditasyon yapabilir, sizi gündelik hayatın atmosferinden uzaklaştırmakta etkili olabilecek birçok düşünce veya odak noktası bulabilirsiniz.
Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır? Nefes egzersizi yapmak için rahat bir pozisyon alın, sırtınızı düz tutun ve gözlerinizi kapayın. Burnunuzdan yavaşça nefes alın ve karın bölgenizin şişmesine izin verin. Ardından ağzınızdan yavaşça nefesi verin, karın bölgenizin tekrar içeri çekilmesini sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri