İndiksüyon (mekanik) sayaç Manyetik alan içerisinde bulunan bir diskte emk indüklenir; indüklenen bu emk neticesinde disk içerisinde bir elektrik akımı oluşur ve böylece disk içinde bulunduğu manyetik alanın da etkisiyle dönmeye başlar. Bu dönen diske bağlı bir dişli sayaç içerisindeki bir numeratörü hareketlendirir.
Mekanik Sayaç: Akım bobininden geçen akımın ve gerilim bobinine düşen gerilimin oluşturduğu manyetik alanın alüminyum disk üzerinde oluşturdukları döndürme momentine göre çalışır.
Elektrik Sayacı Çalışma Mantığı
Mekanik sayaçlarda bulunan akım ve gerilim bobinleri manyetik bir alan yaratarak sayaç diskinin dönmesini sağlar. Diskin bağlı olduğu numaratör de diskle birlikte dönerek devreden geçen akımı ölçer.
Akıllı sayaç elektronik bir cihazdır. Elektrik enerjisi tüketimi, voltaj seviyeleri, akım ve güç faktörü gibi bilgileri kaydeder. Akıllı sayaçlar, tüketim davranışının daha net olması için tüketiciye sistem izleme ve müşteri faturalandırması için elektrik tedarikçilerini iletir.
Sayaç çeşitleri: Elektrik sayaç çeşitleri, doğru akım (DA yada DC) ve alternatif akım (AA yada AC) sayaçları olmak üzere iki tanedir.
İlgili 27 soru bulundu
T: Toplam elektrik tüketimi. T1: Gündüz (07.00-18.00) tarifesinde tüketilen elektrik miktarı. T2: Puant (18.00-23.00) saatlerinde tüketilen elektrik miktarı. T3: Gece (23.00-07.00) saatlerine denk gelen elektrik tüketimi.
➢3 fazlı 4 telli sayaç, Üç fazlı, nötrlü ve nötrü topraklanmış sistemlerde dengesiz yüklerin çektikleri enerjinin ölçülmesinde kullanılır. Her fazın enerjisini ayrı ayrı ölçüp bunların toplamını verecek şekilde yapılmıştır. Üç ölçme sistemleri yani üç akım, üç gerilim bobinleri vardır.
Uzaktan sayaç okuma sistemlerinde; kablolu iletişim, kablosuz iletişim ve hibrit (kablolu-kablosuz) sistemler kullanılır. Sayaçlarla okuyucular arasında veri alışverişi yapılarak sayaçların okunmasını sağlayan bu sistem ile görevlinin sayaçlara müdahalesinin önüne geçilir.
Elektrik sayacı, elektrik enerjisi üretilen veya tüketilen devrelerdeki üretilen ya da tüketilen işi direkt olarak ölçen ölçü aletine denir. Elektrik sayaçlarının hem doğru akım (DA veya DC) devrelerinde hem de alternatif akım (AA veya AC) devrelerinde kullanılabilen türleri vardır.
Elektrik Sayacı Nasıl Bağlanır? Harcanan enerjinin ölçülmesi için sayacın devreye doğru bağlanması gerekir. Elektrik sayaçları watmetreye benzer ve onlar gibi bağlanırlar. Akım bobini devreye seri, gerilim bobini ise devreye paralel olarak bağlanır.
Mekanik Elektrik Sayacı Nedir? Yüksek bir iletken olan alüminyumdan yapılan bir disk üzerinde oluşan döndürme momentumuna göre tüketilen elektrik miktarını hesaplayan cihazlardır.
Aktif Sayaç: Aktif tüketim bilgisini ölçen ve genellikle mesken ya da imalat olmayan küçük ticarethanelerde kullanılan sayaç tipidir. Reaktif Tüketimleri kaydetmez. Aktif/Reaktif (Kombi) Sayaç: Hem aktif hem de reaktif ölçüm yapabilen sayaçlara kombi sayaç denir. Orta büyüklükte ki işletmelerde kullanılmaktadır.
Sayacınızın üzerindeki mavi düğmeye basarak T1-T2-T3 endekslerini alabilirsiniz; bu değerleri bağlı bulunduğunuz dağıtım şirketinize ileterek fatura kesilmesi gerektiği bilgisini paylaşabilirsiniz.
Mıknatıslar, güçlü çekim kuvvetlerine sahiplerdir ve elektrik sayacı, su sayacı gibi hassas cihazlara zarar verebilirler.
Mekanik Su Sayacı Nedir? Su sayaçları mekanik ve ya ultrasonik yöntemler ile içinden geçen birim suyu ölçer.En çok ve yaygın kullanılan su sayacı modelleri mekaniktir. Mekanik su sayaçları içerisinde bulunan döner mekanik mekanizma ile su akışı ölçülür.
Kiracı iseniz, yalnızca kira sözleşmenizi de ek olarak sunmanız gerekir. Elektrik aboneliği açtırmak için bağlı bulunduğunuz bölgede görevli tedarik şirketinin müşteri hizmet merkezlerine doğrudan başvuru yapabileceğiniz gibi internet sitesi üzerinden veya e-devlet aracılığı ile de başvuru yapabilirsiniz.
Trifaze Sayaçlar : Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaç tipidir. Direk Bağlı Aktif-Reaktif Kombi Sayaçlar : Herhangi bir akım ve gerilim trafosuna ihtiyaç duymadan genellikle 100A'e kadar devreye bağlanabilen sayaç tipidir. X/5A Sayaçlar : 5A'e kadar referans akım ile çalışan sayaç tipidir.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır. Bu başvuru esnasında polis, itfaiye gibi resmi kurumlar tarafından sayacın yerinde olmadığına dair düzenlenen tutanakların sunulması gerekmektedir.
Demand periyodu onbeş dakika olup, sayaçlar, demand ölçüm periyodunun beş, on, onbeş, yirmi, otuz ve altmış dakikaya ayarlanabilmesi özelliğini taşır. Bu tür sayaçlarda demand ölçüm değeri göstergede P sembolü ile gösterilir.
Otomatik sayaç okuma sistemi ile elektrik şebekelerinde monofaz ve trifaz sayaçlarda endeks değerinin yanı sıra reaktif ve kapasitif güç tüketiminin ve kompanzasyonun takibi uzaktan yapılabilmektedir.
Apsiyon Sayaç Okuma Sistemi Nasıl Çalışıyor? Apsiyon'un Sayaç Okuma ve Faturalandırma Sistemi ile okuma işlemleri bina içine yerleştirilen bir modem üzerinden gerçekleşiyor. Modem ile uzaktan otomatik olarak okunan sayaç verileri, her ay belirlenen günde otomatik olarak faturalandırılıyor.
Dışarıdan gizli hat çek- mek yöntemi ile kaçak elektrik kullanma yöntemi: Sayacın giriş sigortası ile dağıtım sigortaları arasına dışarıdan gizli bir hat dö- şenerek yapılır. Gizli hat çekildik- ten sonra sayacın giriş sigortası açıldığı zaman sayacın içinden elektrik akımı geçmez bu durumda sayaç çalışmaz.
Çok Zamanlı Tarife: Elektrik tüketiminizin, günün 06:00-17:00 - 17:00-22:00 - 22:00-06:00 zaman aralıklarında, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir. Çok zamanlı tarifede birim fiyatların zaman dilimine göre değişkenlik göstermesi sebebiyle kullanım alışkanlıklarınıza göre karar vermenizi tavsiye ederiz.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri