TDK imla kılavuzunda yer almasa da TDK Güncel Türkçe Sözlük'te "başüstüne" birleşik yazılmaktadır. Dil Derneği yazım kılavuzunda ise "baş üstüne" şeklinde ayrı yazım önerilmektedir. Baş'üstüne sözü, "emrin başım üstüne" demektir. Daha da açarsak "Emrini yerine getireceğime, başım üzerine yemin ederim" anlamına gelir.
Bu doğrultuda baş ve üstüne kelimeleri bir araya gelmek suretiyle belli bir anlam taşır. Bu konuda Kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı, 'Başüstüne' biçiminde bitişik halidir.
Türk Dil Kurumu da bu sözcük için bitişik yazılmasının doğru olacağını belirtmektedir. Bir emrin hemen yerine getirileceği anlamına gelen bir kelime olan başüstüne kelimesi ünlem türündedir ve bitişik yazılmalıdır. Eğer “oldu” anlamında ve ünlem türünde kullanılıyorsa başüstüne doğru yazılışı bitişik olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır. Bazı kelimelerin yanlış yazılması o kelimenin anlamının değişmesine sebep olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yakını, hemen yanı, omuz başı anlamına gelir. Bu kelime genellikle yanıbaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başı şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Önayak kelimesi de birleşim bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcüğün “baş parmak” şeklindeki yazımı doğru değildir. Kelimelerin yazımında çelişkiye düşüldüğünde TDK yazım kılavuzu devreye girmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda başparmak doğru yazılışı şu şekildedir: Başparmak (doğru kullanım)
Genelde sıfat tamlamaları üzerinden baş olarak değerlendirilen sözcükler bitişik şekilde yazılır. Ancak bu sözcük ayrı olarak ele alınır. Çünkü taşımış olduğu anlamı bozmaması için 'baş tacı' biçiminde yazılmaktadır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''varoluş" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Varoluş nedenimi ararken kendimi tasavvufun içinde buldum.
Herhangi bir durumu safça kendinden yana iyiye yorma anlamına gelir. Bu kelime genellikle hüsnü kuruntu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hüsnükuruntu şeklinde olmalıdır.
Köprü altı kelimesinin ise tıpkı yer altı sözcüğü gibi ayrı yazılması gerekir. Çünkü köprü, soyut değil somut bir kelimedir. Ayak altı kelimesi, çok kişinin gelip geçtiği mekan, ortalık yer, uğrak yeri gibi anlamlara gelir.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Yüz yüze kelimesinin TDK'ye göre doğru yazım biçimi yüz yüze olmaktadır. Ayrı olarak yazılmaktadır. Birleşik yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilir. Yüz yüze kelimesi yüzlerin karşı karşıya gelmesi anlamına gelmektedir.
Bu kelime genellikle sıkıfıkı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sıkı fıkı şeklinde olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri