Hamile veya emziren kadınlar ile 18 yaşın altındaki kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
*Melatoninin bebeklerde kullanımı önerilmemektedir.
MELATONİNİ KİMLER KULLANMAMALI ? Çocuklarda yapılan birçok çalışma oldukça faydalı olabileceğini gösteriyor ama 6 yas altı çocuklarda etkisini net gösteren bir çalışma yok. 6 yaş üstü de olsa çocuklarda kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Melatonin, depresyon belirtilerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli kişilerde kan şekerini artırabilir. Diyabeti olan bireyler melatonin kullanırken kan şekerini dikkatlice takip etmelidir. Melatonin, tansiyonu kontrol etmek için belirli ilaçlar alan kişilerde yüksek tansiyona neden olabilir.
Melatoninin uyku üzerine etkisine dair yapılan çalışmalar sonucunda hem erişkin hem de çocuklarda olmak üzere uyku süresini ve kalitesini arttırabileceği, uykuya dalma süresini ise kısaltabileceği gösterilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri uyku sorunu olarak biliniyor. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan uyku problemi ilaç kullanmadan düzene koyulabiliyor. Bebeğiniz uykusuz olduğunda sizlere de huzursuzluk verebilir. Baybay şurup ile rahat bir uyku süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Hormon aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan. Bu yüzden insanlara uyurken kendilerini canlandırma fırsatı veriyor. Önceki araştırmalar, uyku bozukluğu çeken kişilerde melatonin takviyesinin uykuya dalma süresini 7 dakika azalttığını, uykuda geçirilen süreyi de 8 dakika artırdığını göstermişti.
Melatonin aynı zamanda bir antioksidan olması nedeniyle çeşitli hastalıklara karşı koruyucu olarak da kullanılabilir. Bu anlamda melatonin kullanımı; kalp-damar sağlığı, endokrin sistemin düzenlenmesi, kanserin gelişiminin yavaşlatılması gibi çok önemli konularda faydalı olabilir.
Genellikle yaşlılarda uykuya geçişi kolaylaştırmak için takviye olarak kullanılan bu hormonun bazı yan etkileri de olabilir. Araştırmalar yetişkinler ve yaşlılar üzerindeki yan etkilerinin hafif olduğunu gösterse de baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi hafif düzeyde yan etkiler ortaya çıkabilir.
En İyi Melatonin Hapı ve Markası
Naturalnest Melatonin Complex Dilaltı Tablet. Orzax Ocean Melatonin 3 mg Tablet. Hyper Melatonin Sprey.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu:
18 yaş ve üzeri yetişkinler için, uykudan yarım saat önce 1 veya 3 puf ağız boşluğuna püskürtülür ve yutulur.
Kullanım Şekli: 18 yaş ve üzeri yetişkinler için uykudan önce; Sprey(Puf) 3 puf ağız içine püskürtülerek kullanılması tavsiye edilir.
Doğal uyku döngünüzü yönetmek için vücudunuzun sirkadiyen ritmini düzenlemekten sorumludur. (2) Bu nedenle melatonin vücudunuzda uykuyu teşvik etmeye yardımcı olan ve sakinleştirici etkileri nedeniyle uyku hormonu olarak da adlandırılır.
Bebekler ve Yaşlılarda Hormon Seviyesi Düşük
Üçüncü aydan sonra melatonin düzeyi ritmik özelliğini kazanır. Melatonin anne sütüne geçebildiği için, anne sütü ile beslenen bebeklerin diğer yollarla beslenen çocuklara göre sirkadiyen organizasyonları daha hızlı gelişir.
MELATONİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI? Melatonin takviye olarak alındığında, düşük dozlarda kullanılırsa yan etkilerinin daha az olduğu görülüyor. Ayrıca hamilelik veya emzirme döneminde ya da karaciğer problemi olan bireylerin melatonin takviyesi kullanılması önerilmez.
Melatonya sprey, uyku bozukluklarında eksikliği görülen melatoninin yerine konmasına yardımcı olur. Melatonin sprey, uyku bozukluklarının tedavisine yardımcı olan, güvenli ve etkili bir üründür. Melatonin sprey, uyku kalitesini arttırıp, uykuya dalma süresini hızlandırır ve herhangi bir bağımlılık riski oluşturmaz.
Uyku hormonu olarak da tanımlanan melatonin, vücutta en yüksek seviyede bulunduğunda iyi bir uykuyu destekleyerek kalitesinin artmasını sağlar. Bunun yanında epifiz bezi gözdeki retinalardan günlük gündüz-gece döngüsü hakkında bilgi alıp buna göre melatonin salgılar.
Ayrıca odayı tam karanlık durumda tutan ışık geçirmeyen perdeler olmalıdır. Üzüntü ve stresin melatoninin salgılanmasını azalttığı unutulmamalıdır. Depresyon gidericiler, uyku ilaçları, beta blokerler (tansiyon ilacı) melatonin salgılanmasını azaltmaktadırlar.
Bunun temel nedeni ise vücutta hormon üretiminin uyku sırasında da devam ediyor olmasıdır. Gece uykusu sırasında ve en verimli uyku saatleri içerisinde salgılanan melatonin hormonu, güneşin doğması ile birlikte yerini mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonuna bırakmaktadır.
Melatonin hormonu fazlalığı belirtileri baş ağrısı ve baş dönmesi, vücut ısısında düşme, gün boyu uykululuk hali ve hipotoni (azalmış kas tonusu) şeklinde olabilir.
İştah değişiklikleri: Yüksek melatonin hormonu seviyeleri, iştahı azaltabilir veya artırabilir. Karaciğer problemleri: Yüksek melatonin hormonu seviyeleri, karaciğer problemlerine neden olabilir. Cinsel fonksiyon bozuklukları: Yüksek melatonin hormonu seviyeleri, cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Muzun içeriğinde bulunan triptofan; serotonin, melatonin gibi önemli bileşiklerin sentezinde rol alan esansiyel bir aminoasittir. Bu sayede ruh hali, bilişsel işlev ve uykunun düzenlenmesinde olumlu etkileri bulunur.
Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşarak zirve yapar. 05.00 ile 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu saat aralığından sonra bazal ya da farklı bir ifadeyle alt sınıra doğru çekilir.
(1) Peki melatonin ne zaman alınır? Melatonin faydaları için takviyeler, etki süresi göz önünde bulundurularak genellikle uyku zamanından 1-2 saat kadar önce tok karnına alınır. Tablet çiğnenmeden ve ezilmeden yutulmalıdır. Günlük dozu almayı unutursanız, kaçırılan doz atlanmalı ve ertesi gece tekrar başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri