Kazara başınızı kaldırıp gökyüzünde melek şeklinde bir bulut gördünüzse, hayır uydurmuyorsunuz, melekleriniz sizi selamlıyorlar. Melek şeklinde bulutlar, meleklerin en hoş işaretlerinden biridir.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Melekler insanlara gözükür mü? İnsanların melekleri görmesi mümkün müdür? Peygamber Efendimiz (asm) Cebrail'i (as) gerçek suretiyle görmüş müdür? Melekler insanların duyu organlarıyla algılanamayacak nitelikte olan nuranî, latif maddelerden yaratıldıkları için asli suretleriyle görmemiz mümkün değildir.
Fakat Cenab-ı Hak'tan (cc) izinsiz insanlara gözükemezler. Bazı âlimler meleklerin, insanlığın ibadetini, Allah'a (cc) taattaki ciddiyet ve gayretini görmek için indiklerini söylerler. Melekleri bazı kâfirler de görmeyi istemişlerdir. Ancak Cenab-ı Hakk'ın hikmeti müsaade etmediği için melekler onlara gözükmemişlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Ayrıca, rüyamızda gördüğümüz ve dilini bilmediğimiz bir kimseyle konuşmakta hiçbir zorluk çekmeyiz. Rüya gibi bir âlemde bizlere bu özelliği veren Allah, ruhani varlıkları olan meleklerine de her şeyi anlayacak ve her şeye uygun ilhamı verecek bir özellik vermiştir. Demek ki, meleklerin dil problemi yoktur.
Kur'an-ı Kerim'de bazı özel hallerde peygamberlerin ve bazı kimselerin meleklerle diyalogundan bahsedilir. Bunun dışında bir kimsenin meleklerle konuşması, onlardan yardım istemesi ya da mucize vb. işaret göstermesini istemesi mümkün değildir.
- Melekler bize her an sevgi işaretleri gönderir, her an doğru yolu fısıldar. Art arda gördüğümüz sayılar, tüyler, yerde bulduğumuz metal paralar, meleklerin sevgi işaretleridir.
Melekler duyu organlarıyla algılanamayan ve gözle görülemeyen varlıklar olduklarından, onlar hakkındaki tek bilgi kaynağımız vahiydir. Melekler hakkında ayetlerde ve sahih hadislerde bulunan bilgilerle yetiniriz.
Ayrıca halk arasında yapılan ve değişik usluplarla cin çağırmakla cinler gelmeyeceği gibi melekler de gelmez. Melekler nurani ve hayır üzerine yaratılan varlıklardır. Bir yerde ibadet edilirse, Kur'an-ı Kerim okunursa, Allah'ın ismi zikredilirse o meclise melekler gelir.
Üç zararı vardır: Birincisi, insan ve hayvan resmini, belden yukarı asmak haramdır. Bitki ve cansızların resmini asmakta mahzur yoktur. İkincisi, canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
Bu koruyucu melekler görevlerinin gereği olarak her zaman her yerde her insanı takip etmekte ve onları gözetlemektedir. Onun için suretlerin bulunduğu meclislerin içerisine girmezlerse bile yine bu koruyuculuğu yaparlar. Çünkü melekler nurdandır, onlara bir şey engel olmaz.
Kadınların başı açık diye melekler evlere girmeseydi buna dair bir ayet veya bir hadis olur ve kadınların evlerde bile başlarını açmaması gerektiği ifade edilirdi. Fakat böyle bir ayet veya hadis bulunmamaktadır.
Hafaza meleklerinin diğer ismi Kiramen Katibin olarak da bilinir. Hafaza melekleri insanlar tarafından koruyucu ya da memur melek olarak da bilinir. Allah'ın çok değerli katipleridir ve insanların yaptığı her şeyi bilirler.
Bunlar: Cebrâil, Mikâil, İsrafil ve Azrail'dir. Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
MELEKLER NELERDEN HOŞLANIR? Güzel kokulardan, güzel sözlerden, Kur'ân dinlemekten, ilimle uğraşılan yerlerde bulunmaktan hoşlanırlar.
İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
2- Meleklerin, mücahidlere, gurbette olanlara, müminlere, sahabeye, şehidlere vs. önemli kimselere ağladıkları, müjdeledikleri veya nazil oldukları belirtilmiştir. Buraya kadar söylenenlere göre, yer, gök, kapı, duvar, melekler vs. ağlamalarından meleklerin ağlama konusu kesin gibi gözükmektedir.
8- Meleklerin cinsiyetleri, evlenme ve çoğalmaları yoktur.
Ayrıca her insanda, 384 vazîfeli melek vardır. Bunlar dan, Kirâmen Kâtibîn melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
Şüphesiz sen bilensin, hakîmsin.” (Bakara, 2: 32) Dediler ve “secde edin” emrine uyup hemen secde ettiler. İşte yeni sürümüyle “melek enerjisi” dedikleri şey ve meleklerden yardım istemek, insanları saptırmaya ve aldatmaya yeminli şeytanın bir uydurmasıdır.
Bu davranış, caiz değildir. Hatta bu, büyük şirktendir. Çünkü bu, Allah'tan başkasına yalvarmak ve gaip olandan istekte bulunmaktır. Buyruğunun genel oluşundan dolayı bu davranış, cinler, putlar ve ölülerden istekte bulunmak gibidir.
Yardım isteyin- Melekler bize her gün 24 saat yardım sunar. Onlara karşı ne kadar çok açık ve net ve tam teslimiyet halinde olursak o kadar çok yardım alırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri