Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Salataların vazgeçilmezi ve balığın en sevilen eşlikçisi roka, hafif acı ve aromatik tadıyla birçok yemeğin yanında tüketilir.
Biberimsi olmasıyla birlikte keskin bir tada sahip olan tere, ayrıca çok besleyici bir bitki olarak kabul edilir. Tarihsel geçmişine bakıldığında öksürük ve ishal tedavisinde kullanılan terenin bağışıklık güçlendirici etkisi de bulunur.
Bununla beraber günlük K vitamini gereksiniminin tamamını karşılar. K vitamini ise; kemik gelişimi ve sağlığı açısından çok yararlıdır. Roka devamlı tüketildiği zaman beyin hücrelerine de yarar sağlar. - C vitamini oranı çok yüksek olan roka, antioksidan bakımından da etki sağlayıp, cilde çok önemli faydalarda bulunur.
Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
İnsan sağlığına ve cilt sağlığına iyi gelen rokanın bilinen güçlü bir yan etkisi yoktur. Her bitkide olduğu gibi rokanın da fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. Roka bitkisinin içerisinde yüksek miktarda mineral bulunur.
- Roka, hazmı kolaylaştırır ve mideyi kuvvetlendirir. Bu sayede daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşursunuz. - Rokanın kanı temizleyici özelliği vardır. Kanı temizleyen organ karaciğer olduğu için, bu organa da faydası bulunur.
Bu yan etkiler arasında şunlar bulunabilir: Bağırsak sorunları: Bazı insanlar; roka tükettiklerinde hazımsızlık, gaz, şişkinlik ve ishal gibi bağırsak sorunları yaşayabilir. Kan pıhtılaşması: Roka, K vitamini açısından zengindir ve normal kan pıhtılaşmasına katkıda bulunur.
Rokanın olası yan etkileri
Ayrıca, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarınız varsa bu tür yeşilliklerin aşırı tüketimi önerilmez. Çünkü bunlar genellikle şişkinlik, gaz ve mide ekşimesine neden olan çok miktarda lif içerir.
Ayrıca rokanın üstüne limon sıkıp yemek diyet yapanların kalori kaybına da yardımcı olur. Özellikle bazı diyet listelerinde sabahları sınırsız yeşillik olduğunda roka yiyebilir hatta üzerine de limon sıkarak rokayı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
TERENİN ZARARLARI
Gereğinden fazla tere tüketimi tiroit bezinin büyümesine yol açabilmekte bu nedenle ülser ile hipertiroidi hastalarının kullanmaması tavsiye edilmemektedir. Çok fazla tere tüketimi, bağırsakların tahriş edilmesine yol açabilmekte ve midede hasar oluşmasına yol açabilmektedir.
Türk mutfağında salataların vazgeçilmezi olan roka, aromatik kokusu ve tadıyla çeşitli yemeklere de eklenebilen ayrıca sağlığa birçok faydası bulunan önemli bitkilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Yüksek demir içeriğine sahip olan tere otu kansızlığa faydalıdır. Tere otu çayı nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır ve hastalık durumunda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Boğaz ağrısına faydalıdır ve balgam sökmeye yardımcıdır.
Roka (Eruca vesicaria) lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. %90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. C vitamini açısından oldukça zengindir.
Diğer yeşilliklerde olduğu gibi roka da kalorisi çok düşük sebzelerden biridir. 100 gr taze yaprak sadece 25 kaloridir. Bununla birlikte, sağlığa son derece fayda sağlayabilecek birçok hayati fitokimyasal, antioksidan, vitamin ve mineral içerir.
Roka mideye dokunur mu? Gastrit ve ülser gibi rahatsızlığınız varsa rokayı fazla tüketmeyin. Tadı ekşi ve içerisindeki maddeler midenize etki edebilecek türden olduğu için şikâyetleriniz artabilir. Bu da mideye dokunur.
Yeşil yapraklı sebzeler: Başta roka olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzeler C vitamini dışında da içerdikleri mineral ve antioksidanlarla cinsel sağlığı iyileştiriyor, özellikle de isteği arttırıyor.
Roka; turpgillerden, yaprakları salata gibi yenen, sebze olarak bahçelerde yetiştirilen, kokulu bir bitkidir. Bu bitkinin yenmesi helaldir.
Ödem attıran besinler
Ispanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, taze fasulye, ananas, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahılların ödemin atılmasına yardım eder.
Yöresel Yemekler
Roka Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, nohut çorbası, uskumru pilaki, roka salatası ve irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Kan şekeri seviyelerini düzenler; Bazı araştırmalar, roka yapraklarına ek olarak, roka tohumundan ekstrakte edilen ekstrakt ve yağın, güçlü antioksidan etkiye sahip bileşiminde alfa-lipoik asit içererek insülin duyarlılığını artırabildiğini ve kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini göstermektedir.
Kalsiyumun kemikler ve dişlerde emilmesini sağlayan K vitamini, yarım kase rokada 10.9 mikrogram bulunur. Günde 3 kase roka, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu K vitaminini karşılar. Ayrıca roka, iceberg maruldan 8 kat daha fazla kalsiyum içerir.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Düşük kalorisi ile zayıflamaya destek olur ve diyet yapanların menülerde en sık yer verdiği sebzeler arasına girer. Aynı zamanda besleyici değerleri ile diyet sırasında oluşan halsizliğe karşı faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri