Düzce
Melen Çayı
Düzce ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tektonik bir ovadır. Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelip, birleşerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakasının sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı Efteni gölüne dökülür.
Baraj ve tüm işletmeler Sakarya ili Kocaali ilçesinde olması, Düzce'den sular altında hiçbir köy kalmamasına rağmen İSKİ projenin Düzce'de bulunduğunu işlemektedir. Melen çayı Yığılca ilçe sınırları içinden Küçük Melen adıyla doğar Efteni Gölüne dökülür.
Rafting sezonu uzun gibi görünse de Melen çayı rafting için en iyi dönemler Mart-Nisan-Mayıs ve Haziran aylarıdır. Bu aylarda yerli turistlerin talepleri yoğun olmakta ve su seviyesi keyifli ve adrenalin dolu olmaktadır. Diğer dönemler de çocuklu aileler ve eğlence amaçlı yapılan turlar olmaktadır.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır. Oldukça uzun bir havza genişliğine sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
Baraj üzerindeki çatlaklara kamuoyundaki tepkinin ardından DSİ 14. Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
Kızılkanat, sarı balık, kadife filan diye balıklar tutuyorlar.
2022 yılında Antalya Rafting Turu yetişkinler için 400 Türk Lirası, 7 ila 11 yaş arası çocuklar için 200 Türk Lirası ve 6 yaş ve altındaki çocuklar için ücretsizdir.
NE GİYİLİR: Şort Mayo, t-shirt, rahat kıyafetler, suya dayanıklı ayakkabı. YANINDA GETİR: Yedek Kıyafet, havlu, güneş koruyucu krem, kişisel kullanılan ilaçlar, gözlük kullananlar için gözlük ipi.
Eğer yaz dönemlerinde gelecekseniz aynı denize gider gibi yanınıza şort, tişört, mayo , haşema , deniz ayakkabısı ( yoksa biz veriyoruz),spor ayakkabı, güneş kremi (cildiniz hassassa) spor ayakkabı gibi kişisel malzemeler almalısınız. Bu malzemeler rafting esnasında kullanılmaktadır.
kazandı. Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre, güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu. Ancak şirket yetkilileri ve DSİ yetkilileri anlaşamadı ve şirket projeyi tasfiye kararı aldı. DSİ tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022'de Melen Barajı'nda yeniden çalışmalar durdu.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilecektir. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktır.
Melensu Park 2018 yılında Küçük Melen Çayı'nın çevresinde rekreasyon alanı olarak 80.000 m²'lik alan üzerine kurulmuştur.
Melen Projesi'nde üçüncü terfi istasyonuna 5 pompa daha yerleştiriliyor. Melen Projesi, 1990'lı yıllarda yaşanan nüfus artışı sonrasında İstanbul'da ortaya çıkan içme suyu problemini Melen Çayı'ndan sağlanacak suyla karşılamayı amaçlayan Türkiye'nin en büyük içme ve kullanma suyu temini projesidir.
DSİ, Melen Barajı'nın revize rehabilitasyonunun müşavirlik hizmeti için 28 Nisan 2023 tarihinde ihale açılmasına onay verdi. 3 Temmuz 2023 tarihinde ihale yapılacağı ilan edildi. Ancak DSİ, 12 Temmuz 2023 tarihinde, yeterli sayıda teklifin çıkmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyurdu.
Melen Baraj gövdesinde oluşan derz çatlakları ile ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın 2017 tarihli ön araştırma raporunda, baraj gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığı tespit edilerek, ilave zemin araştırmalarının yapılması önerildi.
Hastalar Rafting yapabilir mi – Kimler Rafting Yapamaz
Kalp rahatsızlığı, sinirsel hastalıkları olanlar rafting yapamazlar yada yapmaları uygun değildir diyebiliriz. Diğer tüm hastalıklar ve istisnalar için öncelikle doktorunuza sonrasında rafting eğitmeninize durumu danışabilirsiniz.
Kurallara uyduğunuz rehberinizi dinlediğiniz taktirde raftingin hiçbir tehlikesi yoktur. 2 – RAFTİNG TEHLİKELİMİDİR ? Rafting eğlence amaçlı yapılan bir su sporu faaliyetidir. 3 yaşından 65 yaşına kadar her insan yapabilir. Kesinlikle hiçbir tehlikesi yoktur.
4. derece ve altı derecelerde yüzme bilme şartı aranmamaktadır. Melen çayı da 3+1 zorluk derecesinde olduğu için yüzme bilmeyenler de rafting yapabilirler. Zaten hızlı akan nehirler yüzmek için uygun alanlar değillerdir.
Fırtına Deresi rafting yaş sınır olan bir bölgedir. Zorluk derecesi yüksek olan dere üzerindeki amatör parkurlarda rafting yapabilmek için 14 yaşından büyük olmak gerekir.
Rafting turları genelde sabah 10.30 – 11.00 civarı başlıyor. Raftingçilerin adrenalin dolu macerası yaklaşık 2.5 saat sürüyor.
Rafting yaş sınırı, akarsu debisinin ve parkur zorluk seviyesinin uygun olduğu akarsularda +10 yaştır. Yetişkinlerde ise ciddi sağlık problemi olmayan herkes Rafting turuna gönül rahatlığıyla katılabilirler. 18 yaş altı katılımcıların ebe beyinleri olmadan rafting yapmaları uygun değildir.
Mersin balığının en bilinen türleri: Mersin morinası, Çoka balığı, Kolan balığı, Sip balığı, Karaca balık ve mersin balığı olarak ifade edilmektedir.
Nesli tükenmekte olan ve yumurtalarının yaban mersininin meyvelerine benzemesinden dolayı Mersin balığı olarak adlandırılan balık türü Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir. Astaksantin doğal sularda algler, mayalar ve bakteriler tarafından üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri