Apse olan memede genellikle şişkinlik, kızarıklık, ağrı ve ciltte ısı artışı hissedilir. Bunlar memede görülen bulgulardır. Bunun haricinde tüm vücudu ilgilendiren ateş, titreme, terleme, iştahsızlık, halsizlik gibi genel belirtiler de ortaya çıkar.
Bunlar arasında; meme hassasiyeti veya ısı artışı ve şişlik, meme cildinde kızarıklık, meme dokusunda kalınlaşma veya memede yumru, bazen sürekli bazen de sadece emzirirken ağrı veya yanma hissi, genel bir düşkünlük ve yorgunluk hali ile 38,50C veya daha yüksek ateş vardır.
Meme apsesi gelişmesi durumunda, apsenin boşaltılması yani drene edilmesi yanında, uygun antibiyotik ve analjezik-anti inflamatuvar ilaç verilmesi gerekir. Bunlarda da memenin sık sık emzirilmesi ya da boşaltılması tavsiye edilir. Yani, meme apsesinin tedavisi sırasında da meme emzirilmeye devam edilmelidir.
Laktasyonel mastit olan memede apse geliştiğinde ağrı, ısı artışı, kızarıklık artarak devam eder ve içinde sıvı hissi olan bir şişlik belirtilere eklenir.
İlgili 21 soru bulundu
Ayrıca; bölgesel şişlik, beyaz koyu kıvamlı meme başı akıntısı, bazen de apse gelişimi (%5-11) olabilir. Lohusa mastiti meme kanseri riskini arttırmaz.
Apse, derinin altında oluşan bir irin topluluğudur. Genellikle bakteriler bir kesik veya yaradan girdiğinde ortaya çıkar. Enfeksiyon hızla yayılır ve apsenin oluştuğu bölgede ateş, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olabilir.
Ultrason değerlendirmesinde memede apse oluşumu belirlenirse apsenin cerrahi boşaltılması gerekmektedir. Apsenin boşaltılması enfeksiyonun daha iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Bu süreçte anne adayı emzirmeye devam edebilir.
Kadınlar arasında oldukça sık görülen meme ağrısı şikâyeti için alanında uzman bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.
Mastit tedavi edilmezse apse gelişebilir. Apse, meme dokusu iltihabının önemli komplikasyonlarından biridir. Meme dokusu içinde kitle şeklinde görülür. Doğum sonrası oluşan mastitin apseye dönüşmesinin engellenmesi, gereksiz yere geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasını da engeller.
Enfeksiyonun sebep olduğu ağrıyı azaltmak için ağrı olan memeye sıcak kompres uygulamak acının azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ağrı hafiflediği için süt gelişi de kolaylaşır ve kanallarda süt birikmesi nedeniyle enfeksiyon tekrarlamaz. Diğer bir yöntem ise memedeki sütü iyice boşaltılmasıdır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Apse, uzman bir doktor tarafından steril koşullar sağlanarak tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Apse tipine ve semptomların şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri vardır. Diş Apsesi Boşaltılması: Apse drenajı olarak da bilinir ve apselerin esas tedavisidir.
Apse, vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrı, ateş, kızarıklık ile görülen içerisi iltihapla dolu lezyonlardır. Deri altında oluşan apseler gözle görülebilir iken karın içi ya da organlarda oluşanlar gözle görülemezler.
Deri altında renk değişikliğine yol açmayan, ağrısız ve ateşsiz bir şişlik belirir. Bir süre sonra ortasında yumuşama başlar, deri morlaşır, abse kendiliğinden deriye açılarak (fistülleşme) akmaya başlar (scrofulo).
Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Mastit olan hasta öncelikle ağrı yakınması ile doktora başvurur. Ağrıya eşlik eden diğer bulgular ise kızarıklık, lokal ısı artışı, şişlik, meme dokusunda apseleşme, bazen akıntılar, genel vücutta ateş yüksekliği, kırgınlık ve kol ağrısı olmaktadır.
Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Aslında iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle 20 'li yaşlarda oluşmaya başlar, bu yaşlarda büyüyebilir, ileri yaşlarda oluşması yada büyümesi genellikle beklenmez. Sert bir dokudur, mamografide beyaz yapı olarak görülür. İyi huylu oluşumlardır.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Eğer apse doktor tarafından tedavi edilmezse baş-boyun bölgesindeki diğer alanlara yayılabilir. Hastanın nefes almasını engelleyecek bir şişlik hayati tehlike arz eder. Septisemi denen enfeksiyonun kan dolaşımına katılarak tüm vücuda yayılması durumu da ölümcüldür.
Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır.
Anüs bölgesindeki şişlik, kızarıklık, ağrı ve akıntı incelenir. Bazı durumlarda, apsenin boyutu ve durumu gözlemlemek için rektal muayene yapılabilir. Ancak, bazen apsenin tam yerini ve durumunu belirlemek için ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme testleri de kullanılabilir.
Soğuk kompres uygulamak: Apsenin meydana geldiği kısma yapılan soğuk kompres şişliği indirir ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Apsenin meydana geldiği kısma taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığı için bakterilerin ölmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri