Göğüs Yoğunluğu Hakkında Bilgi Almanın Önemi Daha yoğun meme dokusuna sahip kadınların meme kanseri riski daha yüksektir. Bu nedenle, göğüs yoğunluğunuzu anlamak, genel meme kanseri riskinizi değerlendirmek için önemlidir. Ülkemizde mamogram sonuçlarında göğüs yoğunluğu raporlaması zorunlu tutulmamıştır.
Yoğun meme dokusu yaş, erken adet/geç menopoz, ailede meme kanseri öyküsü veya BRCA gen mutasyonu olması gibi diğer risk faktörleri göz önüne alındığında yüksek bir risk oluşturmaz.
Eğer memenizde glandüler doku ile fibröz bağ dokusu fazla, yağ dokusu az ise meme dokusu yoğun (dens, dense, İng.) olarak kabul edilir. Bu durum tamamen genetik bir özelliktir. Fonksiyonel olarak yani süt üretimi açısından dens meme ile lipomatö (yağ dokusu ağırlıklı) meme arasında bir fark yoktur.
Bağ dokusu ve bez dokusu mamografide beyaz olarak görülürken, yağ dokusu siyah olarak görülür. Eğer mamografide görülen dokunun çoğu bağ dokusu ve bez dokusu içeriyorsa meme dokusu “yoğun” demektir.
--Yoğun meme dokusu ağrıya yatkınlık oluşturur. Doğuştan gelen bir özelliktir.
İlgili 30 soru bulundu
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Memeler; göğüs ön duvarının her iki tarafında ve göğüs kaslarının önünde yer almakta olup, annelik ve kadınlık sembolüdürler. Asıl işlevleri doğum sonrasında bebekleri beslemek için süt üretmektir. Bu nedenle ütü üreten salgı bezleri (alveoller) ve bunu taşıyacak olan kanallar memenin asıl yapısını oluşturur.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Aşırı Kilo Alıp Verme
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Memeler anatomik olarak göğüs üst ön duvarının iki yanında 2. ve 6. kaburgalar arasında “pectoralis major” ve “serratus anterior “ kasları üzerinde yer almaktadır. Üstte clavicula-köprücük kemiğinin altından başlamakta altta meme altı katlantı çizgisine kadar uzanmaktadır.
Bazı durumlarda meme büyüklüğü çoğunluk olarak memedeki yağ dokusundan kaynaklanmakta ise sadece liposuction yapılarak da küçülme sağlanabilir. Meme küçültme için liposuction'ın avantajları, daha kısa, daha az invaziv bir prosedür, meme üzerinde hemen hemen saptanamayan izler ve kalıcı sonuçlardır.
Meme dersini çekmişse, Şekil bozukluğu ve kızarıklık oluşturmuş ise, Radyolojik olarak yapılan mamografi incelemesinde şüpheli lezyon olarak tarifleniyor ise, Memeye yapılan ultrason sonucunda şüpheli lezyon olarak değerlendirilip, biyopsi öneriliyor ise.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Östrojen ve progesteron meme kanserini tetikler
Hormonlarla ilişkili kanser türlerinden biri olan meme kanserinin oluşumunda, kadınlık hormonları östrojen ve progesteronun etkili olduğu bilinmektedir. Bazı meme kanseri hastalarının kanser hücreleri üzerinde östrojen ve progesteron hormonlarının alıcıları vardır.
Özellikle ileri yaş, ilk adet kanamasının 12 yaşından küçük başlaması ve anne ya da kardeşte meme kanseri öyküsü bulunması değiştirilemeyen ve birincil risk faktörlerini oluşturmaktadır. Kadınlarda 30 yaşından sonra artan risk 50 yaşından sonra daha da artmaktadır.
Literatürde meme büyütme ameliyatı iki ana yöntem ile uygulanabilir; meme implantı ve yağ enjeksiyonu. Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme göğüs yapısı uygun ise başarılı sonuçlar verebilir fakat meme implantı kalıcılığından dolayı çoğu senaryoda ilk seçim olarak önerilir.
Adetin 8. gününde meme hacim olarak en küçük boyutlardadır. Sekizinci günden sonra meme gittikçe büyümeye başlar. Su toplanır, ödem/şişlik olur. Yeni kan damarları, yeni süt bezleri, yeni süt kanalları meydana gelir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Meme kanserinin yaygın olarak görülen ilk ve en erken belirtileri göğüs bölgesinde hissedilen yeni bir şişlik, yumru ve kalınlaşma durumudur. Meme kanseri; mamografi yöntemiyle erken teşhis edilip tedavi edilirse kişinin hayatına sağlıklı bir şekilde devam etme şansını yükseltir.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Kitle süt kanallarında veya meme dokusunda ortaya çıkabileceği gibi koltuk altı olarak adlandırılan aksiller bölgede de hissedilebilir. Genellikle ağrısız seyreden bu sert lezyonlar, meme kanserinin ilk işaretlerinden biri olarak kabul edilir ve hekim kontrolü ile detaylı görüntüleme yöntemlerine başvurulması önerilir.
Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Meme kanseri tedavisinde memenin tamamen alınması işlemine mastektomi denir. Mastektomi operasyonuyla tüm meme dokuları hatta bazen yakınındaki dokularda alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri