Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor.
Günümüzde ameliyat sonrası çoğu hastaya uygulanması önerilmektedir. Ameliyat sonrası genellikle bir ay içinde kemoterapiye başlanır. Hasta ve hasta yakınlarının yan etkiler açısından tedavi öncesi iyi bir eğitim almaları çok önemlidir.
Neoadjuvan terapi veya preoperatif kemoterapi olarak ifade edilen bu uygulamada temel amaç kanserleşmiş tümöral dokunun boyutlarının küçültülmesini sağlamaktır. Bu küçülme ile birlikte cerrahın kanserleşmiş dokuyu tamamen çıkarmasına imkan tanınmış olur.
Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Evre 3: Hastayı cerrahi müdahaleye uygun hale getirilebilmek için öncelikle kemoterapi tedavisi uygulanması gerekir.
Amaç, vücudun başka yerlerine gitmiş olma olasılığı olan kanser hücrelerinin yok edilmesi. Adjuvant kemoterapiye, ameliyatınızdan sonra en kısa zamanda başlamanız gerekiyor. Eğer bir engel yoksa, ameliyat tarihinden itibaren, yaklaşık 3-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Evre 0'da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmayabilir. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II 'de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Öncelikle onlara ilaç ve ışın tedavisi uygulatıp gerileme olması halinde daha sonra ameliyat yapabiliyoruz. Bu hastalarda yaklaşık 2 - 4 ay arasında kemoterapi ve/veya radyoterapi sürecinden sonra ameliyat yapılabiliyor ve daha sonra ihtiyaç varsa tekrar kemoterapiye devam edilebiliyor.
Günümüzde meme kanserlerinin yaklaşık %75-80' i meme alınmadan tedavi edilebilmektedir. Yani meme kanserinde meme alınmadan ameliyat seçeneği mevcuttur. Bu işlemlerin tümüne genel olarak meme koruyucu cerrahi adı verilir.
Örneğin ameliyat öncesi tümörü küçültmek amacıyla veya ameliyattan sonra vücutta kalma ihtimali olan kanserli hücrelerin çoğalıp yayılmasını önlemek için kemoterapi yapılabilir. Aynı uygulamalar radyoterapi öncesinde ve sonrasında geçerlidir, radyoterapi ile aynı anda kemoterapi de uygulanabilir.
Adjuvan ve neoadjuvan kemoterapi genellikle kullanılan ilaçlara bağlı olarak toplam 3 ila 6 ay arasında verilir. İlerlemiş meme kanseri tedavisinin uzunluğu, ne kadar iyi çalıştığına ve sahip olduğunuz yan etkilere bağlıdır.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Çünkü erken evre meme kanserli hastalar tamamen iyileşerek kanserden kurtulabiliyor. Hastanın yaşamının kurtulmasının yanında fiziksel görünümü de erken tanı sayesinde olumsuz etkilenmiyor.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Meme kanseri ameliyatları ortalama 2 saat kadar sürer. Memenin tamamının mı yoksa sadece hastalıklı kısmın mı çıkarılacağına hasta ve hekim birlikte karar verirler.
Meme kanseri cerrahisi her ameliyatta olduğu gibi anestezi ve ameliyata bağlı olan riskleri içerir. Ancak en doğru tekniğin uygulanması bu riskleri en aza indirir. Nadir de olsa her cerrahi tedavide görülebilecek komplikasyonlar enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme problemleri şeklindedir.
Bir kemoterapi ve/veya radyoterapi öncesinde tümörün tamamen alınması hedefiyle ameliyat yapılabilir (primer radikal operasyon). Bir kemoterapi ve veya radyoterapi öncesinde tümörün kısmen alınması hedefiyle ameliyat yapılabilir (primer sitoredüktif operasyon).
Hormon reseptörü pozitif kanserler, hormon reseptörü negatif olanlardan daha yavaş büyüme eğilimindedir. Hormon reseptörü pozitif kanserli kadınlar, kısa vadede daha iyi bir görünüme sahip olma eğilimindedir, ancak bu kanserler bazen tedaviden yıllar sonra geri gelebilir.
Meme kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci çok uzun sürmüyor. Gerek memeyi almama gerekse memeyi alarak yapılan ameliyatlardan sonra koyduğumuz direnleri yaklaşık 10-12 gün sonra çıkartıyoruz. Daha sonra tam olarak iyileşmesi ve hastanın işine gücüne dönmesi 15-20 gün içerisinde gerçekleşiyor.
Meme kanserinin erken tanısı tedavi başarısını artırıyor. Meme cerrahisi, hormon düzenleyici tedavi, kemoterapi, akıllı ilaçlar, immünoterapi ve radyoterapi başlıca tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Meme kanserinde hormon düzenleyici tedavi merak edilen konular arasında yer alıyor.
Evet meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak burada kadınlarımızı önemli bir görev düşmektedir. Eğer biz meme kanserini erken evrede yakalayabilirsek memenin dışına taşmadan meme kanserini yakalamış olursak bunları yüzde yüze yakın tedavi edebiliyoruz.
Meme kanseri tedavisinde memenin tamamen alındığı ameliyatlar çok özel durumlar dışında artık günümüzde uygulanmamaktadır. Onun yerine meme koruyucu cerrahi dediğimiz memenin içindeki sadece tümörlü alanı çıkaracak şekilde yapılan tedaviler sıklıkla uygulanmaktadır.
Meme kanseri tedavisi amacıyla yapılan operasyonlar sırasında kimi zaman sadece tümörlü doku alınırken kimi zaman da memenin tamamı ameliyat esnasında alınır. Türkiye'deki vakalara bakıldığında hastaların yüzde 80 oranında memenin tamamen alınmasına gerek yoktur.
İşlem genellikle 100-150 dakika kadar sürer. Ameliyattan çıkışta o taraftaki kol sargıyla gövdeye yaklaştırılmış ve ön kol askıya alınmış durumdadır. Ameliyat bölgesinden dışarıya doğru uzanan bir dren (ameliyat sahasından dışarıya uzanan 3-4 mm çapında bir hortum) bulunur. Hastanede bir gece yatış yeterlidir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri