Meme kanseri belirtileri Erken tanıyla meme kanserlerinde yüzde 90'lara varan oranlarda iyileşme sağlanabiliyor. Bu noktada kanserin erken belirtilerinin atlanmaması önem taşıyor.
Amaç, meme kanserinin kan ve lenf yoluyla yayılmadan önce meme içinden küçük bir kitle iken tanı konmasıdır. Bu aşamada tanı konan hastalarda tedavi tamamen mümkündür.
Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır.
Meme kanseri uzun yıllar boyu hiçbir belirti göstermeden sinsice ilerleyebileceği gibi hastalığın evrelerine göre farklı bulgular ortaya çıkabilir: İçindekiler. Memede kitle.
1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir. Daha yüksek bir derece ise, kanserin daha hızlı büyüme ve göğsün veya vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
İlgili 15 soru bulundu
Zira erken tanı, meme kanseri sıklığının artmasına karşın yaşam kayıplarının önüne geçiyor. Aynı zamanda, hastalıksız kaliteli bir yaşam sağlayarak, kadının toplum içerisindeki sosyal yaşamını ve kimliğini koruyabilmek açısından da çok büyük önem taşıyor.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Göğüsteki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp bölünerek tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturmasıyla meydana gelen meme kanserinin yaygın görülen erken belirtisi meme kısmında yeni oluşan gözle görülür bir şişlik, kalınlaşma ve meme boyutundaki anormal değişimlerdir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Bu nedenle erken teşhis oranlarında herhangi bir düşüş yaşanmaması için taramaların pandemi sürecinde de devam etmesi önem arz etmektedir.
Erken dönemde teşhis edilen hastalığın iyileşme oranı %80 – 90 arasında iken, ilerlemiş olan kanser hastalığının iyileşme oranı yüzde 40 – 50 civarındadır. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sebepleri sıralamasında ikinci sırada olan kanser hastalığının tedavisi için en önemli etken erken teşhistir.
Kanser çeşitlerinin tamamının taraması yapılamasa da son teknolojik aletlerin kullanıldığı tetkiklerde erken kanser teşhisi konan kişilerin hastalıktan kurtulması mümkün olabiliyor. Bazı kanser türlerinde ise rutin muayene, kontroller ve kanser taramalarında hastalığı erken evrede yakalamak mümkün.
Kadınlarda görülen kanser türleri içinde en yaygın olan meme kanseri olduğu için çoğu kadın meme kanseri öldürür mü endişesi yaşamaktadır. Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır.
Kısaca özetlersek, tümör küçük olup en fazla 3 lenf bezinde metastaz varsa veya tümör büyük olup lenf bezine yayılım olmamışsa erken evre meme kanseri kabul edilir. Erken Evre Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir? Erken evre meme kanserinin esas tedavisi cerrahidir.
Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir. Daha sonrasında radyoterapi uygulanır.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artış göstermektedir. Meme kanseri, 30'lu yaşlarda 2 bin 212 kadında bir görülürken, bu oran 40'lı yaşlarda 233'te bir, 50'li yaşlarda 69'da bir, 60'lı yaşlara geldiğinde ise 38'de bire düşmektedir.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Genel olarak meme kanseri nedeniyle oluşan kitle ağrı yapmaz. Başlangıç aşamalarındaki meme kanserleri ağrısız kitlelerle ortaya çıkarlar. Nadir olarak kitlenin durumuna bağlı ağrı görüldüğü olabilir.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Mamografi sonucunun pozitif gelmesi aslında bir bulguya rastlandığı anlamına gelen bir ifadedir. Ancak standart olarak meme görüntüleme sonuçları BIRADS (Birads) sistemine göre raporlanmalıdır. Birads kategorileri 0'dan 6'ya kadar derecelendirilir. Birads sonucu anlık kanaati bildirir.
Evre 3 meme kanserinde cerrahi tedavi önemli bir yer tutar. Genellikle memenin tamamı ve koltukaltı lenf bezleri çıkarılır. Bu ameliyata modifiye radikal mastektomi denir.
Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır.
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri