Amaç: Meme kanseri olan hastalarda adjuvan kemoterapi sırasında kilo alımı gözlemlenmektedir. Kilo artışı verilen ilaç dozlarının planlanandan daha düşük olmasına ve uzun dönemde hastaların sağkalımının azalmasına neden olabilir.
Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur.
Kadınlar meme kanseri tanısından sonra ve erken evre hastalık için kemoterapi sırasında kilo alma eğilimi gösterirler ve bu da daha kötü sonuçlar için riski artırır.
Hormon tedavisi vajende kuruluk yapabilir, cinsel isteği azaltabilir, yorgunluk, bulantı yapabilir, kas ve eklemlerde ağrı yapabilir, kemiklerin erimesine neden olabilir. Kas eklem ağrıları sık görülen yan etkiler arsındadır. Zamanla bunlara adaptasyon gelişerek şikayetler azalabilir.
Abdullah Zorluoğlu, Kanser üzerine soruları yanıtlıyor. Kemoterapi sonrası 40 yaş altı yüksek riskli genç hastalarda LHRH hormonu, yani yumurtalıkların fonksiyonlarını baskılayan ve adet kesilmesine yol açan bazı ilaçlar da uygulanabiliyor. Bu amaçla 5 yıl tamoksifene ek olarak en az 2-3 yıl bu ilaç veriliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Hormon tedavisi genellikle ameliyattan sonra (adjuvan tedavi olarak) kanserin geri gelme riskini azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Bazen ameliyattan önce başlanır (neoadjuvan tedavi olarak). Genellikle en az 5 ila 10 yıl süreyle alınır.
Hormon reseptörü pozitif kanserler, hormon reseptörü negatif olanlardan daha yavaş büyüme eğilimindedir. Hormon reseptörü pozitif kanserli kadınlar, kısa vadede daha iyi bir görünüme sahip olma eğilimindedir, ancak bu kanserler bazen tedaviden yıllar sonra geri gelebilir.
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
Tamoksifen seçici östrojen reseptör blokeridir, vajinal kuruluk, vajinal hassasiyet, orgazm problemleri ve libidoda azalma yaparak kadın cinsel sağlığını etkiler.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Meme kanseri tedavisi gören bir kadının, ilk yıllarda 3-6 aylık aralıklarla, sonrasında ise en az yılda bir kez kontrol muayenesi ve gerekli incelemelerin yapılması hayati önem taşıyor. Bu kontrollerin başında hekim tarafından hastanın elle muayene edilmesi ve mamografi çektirmesi geliyor.
Kilo almanızın ya da istediğiniz ölçüde kilo verememenizin altında yatan hormonal, yani biyokimyasal bir neden olabilir. Leptin, ghrelin, tiroid, kortizol, insülin ve tiroid kişinin kilo alıp vermesini direk etkileyebilen hormonlardır.
Aslında doğum kontrol hapı kullananlarda bazen iştah artışı görülebilir. Dikkat edilmezse buna bağlı olarak kilo alınabilir.
Aldesteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir. Tiroit bezi, istirahat durumundaki metabolizmanın harcadığı kaloriyi ayarlar.
Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz. Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde, doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Tamoksifen veya aromataz inhibitörleri meme kanseri koruyucu tedavisinde en az 5 yıl süreyle kullanılır.
Yan etkiler ilacın farmakolojik etkisinden dolayı olanlar, sıcak basması, vajinal kanama, vajinal akıntı, pruritus vulva ve tümörün alevlenmesi gibi veya daha genel yan etkiler; gastrointestinal intolerans, baş ağrısı, sersemlik, ve bazen görülen sıvı retansiyonu ile alopesi şeklinde sınıflandırılabilir.
Meme kanseri tedavisinde, memenin komple alınması günümüzde giderek azalmıştır. Günümüzde meme kanserlerinin yaklaşık %75-80' i meme alınmadan tedavi edilebilmektedir. Yani meme kanserinde meme alınmadan ameliyat seçeneği mevcuttur. Bu işlemlerin tümüne genel olarak meme koruyucu cerrahi adı verilir.
Havuç, bal kabağı, Trabzon hurması, kayısı gibi turuncu meyve ve sebzeler beta karoten içeriğiyle hücreleri serbest radikallere karşı koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Günde 10 gram keten tohumu ise meme kanserinin tekrarlama riskini azaltır.
Piyasada Nolvadex ve tamoksifen adında bilinen 10 mg ve 20 mg tablet halinde iki preparatı mevcuttur. 10 mg tablet günde iki kez sabah bir akşam 1 tablet olarak, 20 mg tabletler günde bir kez alınır.
Meme Kanserinde Geç Nükslere Dikkat!
Prof. Dr. Bala Başak Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının %9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince olarak gösterildiğini söyledi.
HER2 Pozitif meme kanseri bütün meme kanserli hastaların %20'sinde görülür. Geçmişte HER2'nin aşırı çoğalması hastalığın sık tekrarlaması ve yaşam süresinde kısalmayla birlikteyken günümüzde kemoterapi ile birlikte yeni HER2'yi baskılayan ilaçların kullanıma girmesi ile birlikte prognoz düzelmiştir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri