Buğdaygiller familyası "buğday, arpa, çavdar" gibi tahılları ve bazı otsu bitkilerin tohumları yenir. Baklagiller familyasında da "Balkabağı bezelye, fasulye, nohut, mercimek" gibi tohumu yenen sebze bitkileridir. Çilek,Ceviz, fındık, kestane gibi meyveler tohumları yenilebilen meyvelerdir.
Buğday, arpa, çavdar, bakla, bezelye, nohut, mercimek , çilek, ayva, ayçiçeği, domates, keten gibi bitkilerin tohumları yenir.
Ispanak, maydanoz, lahana ve marul bitkinin yapraklarıdır. Yaprak sarmasının yaprakları da asma yapraklarıdır. Kuşkonmaz ve şeker kamışı bitki gövdeleridir. Kerevizin kökü gibi sapı da yenir.
Cevap. Ağaçlar, çiçekler ve gün içinde yediğimiz meyve ve sebze ağaçları/bitkileri.
Merhabalar, Gövdesi yenilen bitkilere örnekler verelim: Patates, Patlıcan, Soğan, Bakla, Biber, Bamya, Fasulye , Domates, Bezelye ve Kabak.
İlgili 16 soru bulundu
Yeşil aksamı ve yaprakları yenen sebzeler grubunda ravent, sap kereviz, Çin lahanası, baş lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, Brüksel lahanası, maydanoz, roka, nane ve tere yer almaktadır.
Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta)
En basit tanımıyla toprağa ekip gerekli sulamaları yaptığımızda elde ettiğimiz şeylerin başı tohuma dayanmaktadır. Aslında bakıldığında bugün tükettiğimiz her şey doğrudan (meyve sebze, tahıllar gibi bitkiler) ve dolaylı (hayvanların bitkileri tüketmesi ile) olarak tohum ile ilişkilidir.
Besinler sırasıyla ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan geçerek anüs yoluyla dışarı atılır.
Sırasıyla, ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs sindirim kanalında yer alan organlardır. Bu organların tamamı birbirine bağlı hareket ederek sindirim fonksiyonunun sorunsuz çalışmasını sağlar.
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Dünyada tohumu olmayan ve tek yıllık bitki türlerinden biri olan tarhun otu, aynı zamanda yılda üç kez biçilebilen endemik bir bitki… Endemik bir bitki çünkü, aktarcılara ve çiftçilere göre değişik bölgelerde yetiştirilen tarhun otu, Bayburt'ta yetiştirilen tarhun otuyla aynı tadı ve aynı kokuyu vermiyor…
Çok yüksek bir besin değerine sahiptir ve omega 3, diyet lifi, lignanlar vb. içerir. Salata ve makarna gibi çeşitli yemeklerin üzerine serperek afiyetle tüketebilirsiniz. Çok fazla kendir tohumu ishale veya rahatsız edici bir tokluk hissine yol açabilir. Günde 2-3 yemek kaşığı kadar almak yeterli gelecektir.
Tohum koruyucu bir dış kaplama içine alınmış bir embriyonik bitki 'dir.
Güçlü bitki yapısına sahiptir Çok yıllık bir bitkidir. Hoş aromatik kokuludur. Meyve iri, verimli, derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygundur. Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.
Coco de mer, Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşel Adaları'nda yetişen bir palmiye türü. Guinness Rekorlar Kitabı'nda da "dünyanın en büyük ve en ağır tohumu" olarak yerini alan coco de mer'in tohumları yaklaşık 30 santimetre genişliğinde ve 20 kilogram ağırlığında.
Tohumları bir yumurtalık içinde oluşmayıp üretken yapraklar üzerinde bulunan tohumlu bitkilere açık tohumlu bitkiler denir. Yaşayan açık tohumluların en kalabalık grubu, çam (pinus), ardıç (juniperus), köknar (abies), servi (cupressus), ladin (picea) gibi iğne yapraklılardır.
Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar.
Çam, ardıç, ladin, köknar, sedir, servi açık tohumlu kozalaklı bitkilerdendir.
Yenilebilir çiçek gastronomi çerçevesinde incelendiğinde yemek olarak tüketilmesi uygun olan bitkidir. Sindirim açısından ve genel olarak vücuda herhangi bir zararı bulunmayan çiçekler gıda olarak tüketilebilir.
Ispanak yapraklarını çiğ ya da haşlanmış olarakta tüketebiliriz. Ispanak, insanlara sunduğu yararları besinler ile ünlüdür. K vitamini, A vitamini, C vitamini, B kompleks vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi birçok besin maddesi içeren zengin bir sebzedir.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri