İşte yukarıda bahsettiğim Ek 20'nci madde kaldırıldığından ve memurun yurtdışına çıkmak için izin alması gerektiğine dair özel bir madde de olmadığından, yurtdışına çıkmak isteyen memurun bunun için özel bir izin alması gerekmez.
Türk hukuk kurallarına göre velayeti annede olan çocuğun yurtdışına seyahat, eğitim gibi sebeplerle çıkması durumunda babadan yurt dışına çıkış için izin alınmasına gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda seyahat edilecek ülke yurtdışına çıkış için babadan alınacak izin belgesi talep edebilmektedir.
Danıştay sekizinci dairesi memurların amirinden izin almadan il dışına çıkması durumunda disiplin cezası alıp alamayacağına dair karar verdi. Memurun ikamet ettiği il dışına idaresinin yada doğrudan amirinin izni olmadan çıkmaları durumunda disiplin cezası almalarının hukuka uygun olmadığına karar verdi.
Genelgede yer alan düzenlemeye göre idari izin kapsamındaki kamu görevlileri ancak amirlerinin izni ile görev mahallinden ayrılabilecek olup, bu kapsamda izin verilmesi halinde yurtdışına da gidebilecektir.
Madde metni ve 62 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği incelendiğinde; memurların yıllık izinlerinin kullanılmasında zorunlu hallerde memuriyetin bulunduğu yer dışında gidiş ve dönüş için toplamda 4 güne kadar izin (yol izni diyebiliriz) verilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yıllık iznini ikamet ettiği belediye veya köy sınırı dışında başka bir yerde geçirmek isteyen memura zorunlu hallerde yetkili amirin uygun bulması halinde gidiş ve dönüş için ikişer gün olmak üzere yıllık izinle birlikte en fazla 4 gün (daha az verilebilir ya da hiç verilmeyebilir) yol izni verilebilir.
(8) Ücretsiz izinde bulunan ya da ücretsiz izinli sayılan memurlar, bu izinlerinin sonuna kadar yurtdışına atanamaz. Bu memurlar, izinli oldukları süre sonrasında fiilen en az altı ay görev yaptıktan sonra atama kararnamesine dahil edilebilirler.
Memurun yurtdışı için izin alması gerekmez
İşte yukarıda bahsettiğim Ek 20'nci madde kaldırıldığından ve memurun yurtdışına çıkmak için izin alması gerektiğine dair özel bir madde de olmadığından, yurtdışına çıkmak isteyen memurun bunun için özel bir izin alması gerekmez.
Değişiklikle ilgili genelge, havalimanlarına ve sınır kapılarına gönderildi. Kamu görevlileri için yurtdışına çıkarken çalıştıkları kurumdan belge alma şartı, bugün itibarıyla kaldırıldı.
b) İkamet ettikleri il hudutları dışına çıkabilmelerine 15 inci maddede belirtilen amirlerce, izin verilebilir. Öğretmenlerin yasal olarak izinli sayıldıkları yarıyıl ve yaz tatillerinde ikamet edecekleri yer bakımından ayrıca izin şartı aranmaz.
kesinlikle o yasak kalktı,torba yasayla. izinliyken il dışına çıkmak yasak deyil.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Resmi yazı için tıklayınız. Görüldüğü üzere belirli nitelikteki kamu görevlilerine idari izin verilmesine ilişkin yukarıda yer verilen yazıda, idari izin kullananların bu izin süresince il dışına çıkmalarını engelleyici bir ifade bulunmamaktadır.
Kara, Hava ve Deniz Hudut Kapıları Emniyet birimlerine, Yurtdışında iseniz Dış Temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca E-Devlet Kapısı üzerinden Yurda Giriş-Çıkış Belgesi alabilmeniz mümkündür.
Seyahat İzin Belgesi Nereden Nasıl Alınır? Seyahat izin belgesini telefonla 199'u arayarak ya da e-devlet üzerinden online başvuru yaparak alabilirsiniz.
Yurtdışına Çıkışlarda sadece fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı istenmektedir.
Eskiden il dışına izinsiz çıkmaya disiplin cezası veren yasa hükmü vardı. Ama bu hüküm 2011 yılında 657 de yapılan değişiklikle kaldırıldı. O yüzden il dışına çıkarken izin almaya gerek yoktur.
Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
İstirahat raporları ve Refakat İzni konulu 31 sayılı genelgenin 11. Maddesinde; istirahat raporu memurun görev yaptığı biriminde izin vermeye yetkili kılınan birim amiri tarafından hastalık iznine çevrilmedikçe memur il dışına çıkmamalıdır '' hükmüne yer verilmiştir.
YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI
Yurt dışında Türk firmasında çalışan işçi de Türkiye'de olduğu ilk beş yıllık çalışmasında her yıl için 14 gün, beş yıldan sonra ise her yıl için 20 gün yıllık izin hakkı kazanacaktır.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Madde 12- Yurtdışında görevlendirilecek memurların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 121 inci maddesine göre düzenlenen sicil yönetmeliği esasları dahilinde, olumlu sicil almış olmaları şarttır.
Nedenler arasında yurtdışında eğitim öğretime devam etme isteği, gebelik, özel durumlar, ailevi nedenler, hastalık gibi durumlar bulunabilmektedir. Bu talepte bulunmakta olan çalışanlar uygulama başladığından itibaren görevini yerine getirmediği için ücreti ödenmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri