Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
Özellikle kış aylarında tüketilen Gaziantep'in önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi, şehrin dağlık kesiminde yabani olarak yetişen ürünün toplanıp öğütülmesiyle macun haline getiriliyor.
Menengiç Kahvesi Türkiye'nin Güneydoğu, Akdeniz ve Doğu Anadolunun belli bölgelerinde yetişen yabani bir bitkidir.
Kürt kahvesi diğer adıyla menengiç kahvesi, aslında Güneydoğu Anadolu'da çok eski zamanlardan bu yana yapılan bir kahve çeşidi. Zamanında Kürt kahve ismiyle ün yapmış olsa da, aslında bugün menengiç kahvesi olarak bilinen, yabani bir fıstık çeşidi olan menengiçten yapılan bir kahve türü.
Menengiç kahvesi, Elazığ bölgesinde çedene kahvesi olarak adlandırılmaktadır. Başka şehirlere çitlenbik kahvesi olarak adlandırılan bu kahve, genel olarak herkes tarafından “menengiç kahvesi” olarak kabul görmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'deki sıcak bölgelerde özellikle Ege,Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsal kesimlerinde yetişir.
Aslında birbirinden uzak iki bölge olmalarına karşın dibek kahvesinin çıkış noktası Diyarbakır ve İzmir yöreleridir. Diyarbakır ilinde dibek kahvesi Ege Bölgesi'nden farklı olarak, Urfa ve Maraş'ta daha çok içilen Menengiç kahvesi karıştırılarak tüketilir.
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve Hamit Efendi Özü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Halk arasında bıttım, melengiç, yaban fıstığı ya da çitlembik olarak da adlandırılabilir.
Menengiç kahvesi Gaziantep kahveleri arasında en bilineni. Menengiç ağacından elde edilen yabani fıstıkların güneş ışığında kurutulduktan sonra öğütülerek, keçi veya inek sütüne şeker katarak pişirildiği yumuşak içimli şekilde hazırlanan lezzetli bir kahve.
“Bir çekirdek, bin meziyet / Sütün içinde bu nasıl lezzet…” Klasik Türk kahvesinden en büyük farkı sütle pişmesi olan menengiç kahvesini galiba en güzel bu dizeler anlatıyor. Güneydoğu Anadolu'nun nefis kahvesi, keyfimize de, muhabbetimize de çok şey katıyor.
Doymamış yağ asidi içeriği yüksek olan menengiç kahvesi düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını korur. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan kahve, kalp krizi ve felç gibi ani gelişen rahatsızlık risklerine karşı vücudun korunmasına yardımcı olur.
Şekeroğlu Menengiç Kahvesi 350 G - Migros.
Doğu Karadeniz bölgesi, iki orman kuşağı içerisinde bulunmakta olup ağaç türleri yönünden çeşitlilik göstermektedir. Ormanın bu denli yoğun olduğu Giresun ili farklı nitelikte birçok anıt ağacı içerisinde bulunduruyor. Bunlardan biride mistik anıt ağaç özelliğindeki Menengiç ağacıdır.
Çitlembik ağacı Kuzey Amerika, Afrika, Güney Avrupa ve Asya bölgelerinde bulunmaktadır. Ülkemizde ise en çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir.
Vücuttaki dolaşım sistemini düzene sokarak kan akışını hızlandırır. Cinsel gücü artırır.
Nefes darlığına iyi gelir, göğsünüzü yumuşatır. Öksürüğünüz varsa, menengiç öksürüğünüze birebirdir. Mide ağrılarınızı hafifletir. Cildinizde yaralar varsa, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
MENENGİÇ NASIL TÜKETİLİR? Menengiç bitkisinin kendine has bir tadı vardır. Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
80 yıl önce fransa'da paketlenerek diğer avrupa ülkelerine ihraç edilen 'qehweya kizwan' paketlerinin üzerinde kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından kürd kahvesi türk kahvesi adını aldı. yüzlerce yıldır kürdlerin yaptığı 'qehweya kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Kahve bitkisinin kökeninin Afrika'ya dayandığı, içecek olarak kullanımının ise ilk kez Güney Arabistan'da gerçekleştirildiği düşünülmektedir.
Dibek kahvesi adıyla da bilinen Menengiç kahvesi, potasyum, demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Başta keçiboynuzu olmak üzere farklı bitkilerle hazırlanan çeşitleri mevcuttur. En çok tüketilen dibek kahvesinin içerisinde salep ve çikolata yer alıyor.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine, "Kopi Luwak" veya "Luwak kahvesi" olarak bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen, dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri