Meni Nedir Neye Benzer? Meni özetle üremeye yarayan sıvı bütünüdür ve akışkan yapısıyla mukusa benzemektedir. Rengi beyazdır ve hafif yapışkanlığı vardır.
Benzer olarak kan basıncı, kalp hızında ve kas tonusunda artış görülmektedir. Orgazm sırasında erkekte meni idrar kanalından dışarı atılırken kadında meniye benzer herhangi bir sıvı gelmemekte ve her iki cinste de genital organlarda ve leğen kemiği kaslarında ritmik kasılmalar oluşmaktadır.
Menî: Erkeğin menîsi, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının menîsi ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. "Şüphe yok ki erkeğin suyu (menîsi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır.
Meninin kendine has yapışkan bir yapısı, rengi ve yoğunluğu vardır. Çoğu insan menisi beyaz renklidir. Zaman zaman griye veya sarıya çalan renkte meni görülmesi de mümkündür; bu olağan bir durumdur.
Menide şeffaf renklidir. Yani her iki akıntı rengi aynıdır. Meni yoğunluk nedeniyle daha koyu gözlenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Diğer taraftan Hanefi fakih Bâbertî, Mergînânî'nin Hz. Âişe'ye nisbet ederek naklettiği bu tarif üzerine “Onun (Hz. Âişe'nin) maksadı, erkeğin menisi- dir. Çünkü kadının menisi yoğun (hâsir) de beyaz da değildir. O, hadiste de belirtildiği gibi ince ve sarıdır” diyerek meniyi her iki cins için ortak saymıştır.
Kadından gelen meni sarımtıraktır. Vedi, idrardan sonra çıkan beyaz, bulanık, koyu, yapışkan bir sıvıdır. Mezi, zevk zamanında çıkar. Şehvetlenince, açık resimlere bakınca veya şehvetle öpüşünce ve sürtününce veya böyle şeyler düşününce gelen birkaç damla renksiz yapışkan sıvıdır.
Eşlerin birbirleri ile yakınlaşmasından dolayı gelen sıvıya mezi denmektedir. Oynaşma esnasında gelen bu sızı berraktır. Bayanlarda erkeklerden daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir. Bu kelime bazı yerler de mezy ya da meziy olarak da geçebilmekte ve okunabilmektedir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir.
Kadın boşalmasında erkekteki gibi meni çıkışı olmadığından kadın boşalması sübjektiftir.
Boşalma öncesi sıvı veya mezi (ayrıca ejakülatör sıvı, pre-seminal sıvı veya Cowper sıvısı olarak da bilinir), cinsel uyarılma sırasında penisin üretralarından yayılan berrak, renksiz, viskoz bir sıvıdır.
Semen analizinde herhangi bir anormallik varsa yapılır. Idrarda beyaz kan hücrelerinin (lökosit) varlığı idrar yolu enfeksiyonunu veya prostat enfeksiyonunu gösterir. İdrarda önemli sayıda sperm bulunması idrar torbasına semen kaçtığına isaret eder. Serum FSH, LH ve testosteron düzeylerine bakılır.
Fakat her kadın ve erkeğin her cinsel birleşmede aynı zamanda orgazma ulaşması mümkün değildir. Kadının “gelme”si sırasında kadından da bir sıvı (meni) gelir. Bu 0.2-50 ml arasındadır.
Semen Aglütinasyon (Yapışkanlık) Değerlendirilmesi;
Haraketli spermlerin birbirlerine yapışık durmasıdır. DSÖ'ne göre 1 ile 4 arası sınıflandırılır. 4 yada aşırı yapışkan olması durumunda sperme karşı antikor varlığından (ASA ) şüphe edilebilir ve ileri tetkik istenebilir.
Şakalaşma esnasında veya şehveti düşüncelerden dolayı kadının kendisinden gelen rutubet temizdir, gusul gerektirmez ve abdesti de bozmaz. Fakat kadınlardan genellikle şehvetin doruğunda gelen, meni geldi denilecek derecede olan, elbiseye de bulaşan sıvı necistir ve cenabete sebep olur.
Organ uyanık olmayınca; gusletmek gerekmez, çünkü uyanıklık şehvetin bulunmasına delildir. Bir erkek veya bir kadın rüyada ihtilam olsa da, meni dışarıya çıkmış olmasa, yıkanmak gerekmez. İmam Muhammed'e göre, böyle bir kadının ihtiyat olarak yıkanması gerekir.
İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez. Ancak vajinaya meni atıldıktan sonra vajinada ıslaklığın artışı, akıntının artması şeklinde hisseder.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Vajende sperm: Vajinaya girdikten sonra, sperm hücreleri kadın üreme yolundaki yolculuğuna başlar. Meninin alkali pH'si spermleri vajen asiditesinden geçici olarak korur, vajinada kalan spermler iki saat içinde ölür. Spermlerin %35'i geri akımla kaybedilir.
Halk arasında zevk suyu da denilmektedir. Şehvetten dolayı insandan gelen saydam yapışkan bir sıvıdır. Buna erkeklerde mezi kadınlarda ise kazi denilir. Bu sıvının gelmesinden dolayı gusül gerekmez.
Resûlullah, 'Evet! Islaklığı fark ederse.' cevabını verdi” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bkz. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Dolayısıyla kadınların da erkekler gibi ihtilam olmalarından sonra çamaşırlarında ıslaklık görmeleri hâlinde gusletmeleri gerekir.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Yani erkekte meninin çıkması, kadında orgazmın gerçekleşmesi halinde istimnâ gusül yapmayı gerektirir. Aksi takdirde gusül gerekmez ve bunun ibadetlere de bir etkisi yoktur.
Guslü gerektiren meninin şehvetle ve tazyikli çıkması gerekmektedir. Buna göre, idrarı yaparken tenasül organı uyanık olduğu hâlde meni çıkacak olursa, bu durumda gusül gerekir.
Meni tahir/temiz olup elbiseyi yıkamak gerekmez. Ancak çıktığı zaman ister uykuda ihtilam şeklinde ister uyanıkken çıksın ister cinsel ilişkide olsun, gusül/boy abdesti gerektirir. Mezi ise necis olup vücuda bulaştığı zaman mutlaka lokal temizleme gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri