Kan testleri ile kişinin kanındaki belirli hormonların düzeyine bakılır. Adetin 2 veya 3. gününde yapılan kan tahlilinde FSH ve LH diye bilinen hormonların seviyesinin yüksek çıkması menopoza işaret eder. Kan alınarak yapılan tahliller FSH seviyesinin mililitrede kaç ünite olduğunu net bir şekilde belirtir.
FSH Hormonu
Salgılanan Fsh yumurtalıklar içindeki seçilmiş yumurtayı büyüterek östrojen hormonunun salgılanmasını sağlar. Yüksek Fsh hormonu yumurtalık rezervinin azaldığını ve menopoz dönemine yaklaşıldığını gösterir. Fsh değerine güvenilmesi için testin adet dönemi içinde özellikle 2, veya 3, günü yapılması gerekir.
Seyrek adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir. Düzensiz adet gören bir kadında FSH düzeyi 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur.
Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. İdrar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur.
FSH hormonunun salgılanması ile kadının yumurtalıkları büyür ve kadınlık hormonu olarak bilineöstrojen hormonun salgılanmasına yardımcı olur. Menopoza girmeden önce hastanın adetinin 3. Günü kanda FSHhormonu seviyeleri incelenir.
İlgili 34 soru bulundu
Adet düzensizlikleri, menopoza geçiş döneminde üztrojen progesteron hormon yapımındaki dalgalanmalar 3 Haftadan sık yada 4-5 ay a varan aralıklarla olan kanama düzensizliklerine yol açabilir diye belirten Dr.
Ergenlikte ve menopoz öncesi dönemde adet düzensizlikleri ve gecikmeleri doğal olarak kabul edilir. Bu dönemlerin dışındaki dönemlerde fizyolojik ve sebepsiz gibi görülse de 35 günü geçen ve tekrarlayan her gecikme adet gecikmesi olarak değerlendirilmeli ve ele alınmalıdır.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Her ne kadar kişilerin erken menopoza girmelerini önlemek pek mümkün bir durum olmasa da düzenli olarak doktor muayenesi sayesinde erken teşhis mümkündür. Adetin ilk günlerinde hormon testi ve vajinal ultrason ile birlikte yumurtalıklar muayene edilebilir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Yumurtalık, kolorektal veya rahim kanserleri benzeri sağlık sorunlarında uygulanan radyasyon tedavisi yumurtalıklara sıklıkla kalıcı ama bazen geçici olarak zarar verebilir. Bu durumda yalancı menopoz gelişebilir. Hormon seviyelerindeki ani değişim sonucu adet döngüsü geçici olarak durabilir.
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
Bu şekilde zor geçirilen dönemler için de tıbbi yardım almak şart olur. Bu dönemde bireylerin aklında menopoz tedavisi için hangi doktora gitmeliyim sorusu vardır. Bu sorunun cevabını aslında bireyler kendileri bulabilir. Menopoz tedavisi söz konusu olduğunda mutlaka bu alanda uzman olan bir doktora görünmek şarttır.
Menopoza giren kadınların vajinal akıntıları genellikle azalır ve incelir. Ancak hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar daha kalın, renkli veya rahatsız edici bir akıntı yaşayabilirler.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Menopoz süresi, her kadının farklıdır ve genellikle 3-5 yıl sürer. Bazı kadınlar, menopoz sürecinde hiç semptom yaşamazken, diğerleri sıcak basması, gece terlemeleri, uyku bozukluğu, ruh hali değişiklikleri, vajinal kuruluk vb. semptomlar yaşar.
Ergenlikle birlikte aktif konuma geçen ve aylık adet döngüsü esnasında gelişimini tamamlayarak olası bir sperm tarafından döllenmek üzere rahme geçiş yapan yumurta hücreleri; yumurtalıkta sayı ve gelişim açısından yetersiz kaldığında menopoz dönemi başlar.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Menopoza girerken son adet kanamaları genellikle daha hafif, düzensiz ve daha kısa süreli olabilir. Adetler arasındaki süre değişebilir ve sonunda tamamen durur.
Genetik Faktörler: Aynı aile üyesi olan kadınların sıklıkla benzer yaşlarda menopoza girdikleri görülmektedir. Genital Faktörler: Düzenli adet gören kadınların düzensiz adet gören kadınlara göre menopoza daha geç girdikleri görülmektedir. Yani düzensiz bir adet döngüsüne sahip olmak menopoza girmeyi hızlandırmaktadır.
Menopoz, kadınlarda yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Yaklaşık 45-55 yaşları arası, normal menopozal geçiş dönemi olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49, yurt dışında ise 50-52 yaşları civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri