Anne sütünü arttırıcı besinler arasında yeşil mercimek, nohut, bakla ve bezelye gibi kuru baklagiller ve bulgur bulunur da bulunuyor, Bu besinler, içeriklerinde yer alan fitoöstrojenler sayesinde etkili oluyorlar.
Mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve domates çorbası içerdikleri yüksek asit oranı nedeniyle gaz yapabilir. Bu nedenle emzirme döneminde bu çorbaları tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Yeşil, kırmızı ve sarı mercimek, emziren annenin beslenmesine bir süre dahil edilmemesi gerekmektedir. Süt verimliliği açısından, emziren anne mercimek tüketiminden uzak durmaktadır. Her ne kadar mercimek sütü artıran bir besin olsa da gaz yaptığı göz önüne alınmaktadır. Mercimek Yemeği Hamilelikte Gaz Yapar mı?
Gaz yapan besinlere dikkat edilmelidir. Mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar, bulgur, buğday, süt, karalahana, lahana, brokoli, karnabahar, mısır gibi besinler gaz yapabilme ihtimali olan besinlerdir. Doğumdan sonraki ilk 15-20 günde bu besinlerden uzak durmakta fayda vardır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
İlgili 16 soru bulundu
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Kırmızı mercimek, özellikle de emziren anne ve bebeklerde şiddetli bir gaz sancısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle de mercimeği daha geceden soğuk suda bekletip, ertesi gün kullanmanız fitat seviyesini önemli ölçüde azaltıp mercimeğin gaz yapma özelliğinin giderilmesine de yardımcı olur.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Gaz yapması nedeniyle bazı besinlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Parlak, şöyle sıraladı: Mercimek, bulgur, nohut, fasulye, mısır, yeşil mercimek, soya, yulaf gibi kuru bakliyatlar tüketilmemeli.
Günlük 2 veya 3 su bardağı yoğurt yenmesi gerekir. YAĞLI TOHUM ÇEŞİTLERİ: Ceviz, badem ve fındık gibi sağlıklı çiğ atıştırmalıklar, zengin yağ asidi, vitamin ve mineral özleri ile sütün kaliteli olmasına katkı sağlar.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Gece acıkmalarınızı leblebi, yulaf yoğurt meyve karışımı, yoğurt yanında galeta, kefir tüketerek bastırabilir, aynı zamanda kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Helva, şekerli komposto, baklava gibi yüksek kalorili ve kilo artışına neden olabilecek şekerli besinler sütünüzü artırmaz.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir gibi süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra bebeğinizde gaz probleminin arttığını gözlemleyebilirsiniz, inek sütü proteini içeren gıdalar bebeklerde gaz ve huzursuzluğa neden olduğu en sık bildirilen gıdalar arasındadır.
Karbonhidrat tüketimini kesmeyin!
Emziren annelerin diyetlerinde yeterli miktarda pilav, makarna, ekmek, meyve gibi karbonhidrat kaynaklarına mutlaka yer verilmelidir. Beyaz olanlar yerine esmer olanların tüketilmesi daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Bir diğer bilimsel gerçek ise; yeterli miktarda su tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşandığıdır. 6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
5. Gaz yapan gıdalardan uzak durun
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir. Ancak asıl önerilen lahana sebzesinde ki vitamin ve mineraller başka besinlerle karşılanmalıdır.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Ancak emzirme döneminde besinlerin hangi miktarda tüketildiği ve nasıl pişirildiği önem taşıdığından, aşırıya kaçmamak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun'a göre, çikolata tüketmek anne sütünün kalitesine ya da bebeğin sindirim sistemine zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri