Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Mercimek Çorbası Yemek Gaz Yapar mı? (
Sofraların vazgeçilmezi olan bu lezzetli çorba çeşidi aynı zamanda gaz ve şişkinlik yapabilir. Bunun temel nedeni ise içeriğinde yüksek oranda lif bulunması ve ayrıca bitkisel asitlerin yer almasıdır.
Gaz yapan besinlere dikkat edilmelidir. Mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar, bulgur, buğday, süt, karalahana, lahana, brokoli, karnabahar, mısır gibi besinler gaz yapabilme ihtimali olan besinlerdir. Doğumdan sonraki ilk 15-20 günde bu besinlerden uzak durmakta fayda vardır.
Mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve domates çorbası içerdikleri yüksek asit oranı nedeniyle gaz yapabilir. Bu nedenle emzirme döneminde bu çorbaları tüketmemeye özen göstermelisiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır.
Kırmızı mercimek, özellikle de emziren anne ve bebeklerde şiddetli bir gaz sancısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle de mercimeği daha geceden soğuk suda bekletip, ertesi gün kullanmanız fitat seviyesini önemli ölçüde azaltıp mercimeğin gaz yapma özelliğinin giderilmesine de yardımcı olur.
Yeşil, kırmızı ve sarı mercimek, emziren annenin beslenmesine bir süre dahil edilmemesi gerekmektedir. Süt verimliliği açısından, emziren anne mercimek tüketiminden uzak durmaktadır. Her ne kadar mercimek sütü artıran bir besin olsa da gaz yaptığı göz önüne alınmaktadır. Mercimek Yemeği Hamilelikte Gaz Yapar mı?
Mercimeğin en önemli faydalarından biri ise stresi azaltıp sinirleri teskin etmesi. Geceleri yıpranan adalelerin tamirini hızlandırır ve bağırsakları yumuşatır. Ayrıca mercimeğin anne sütünü de artırıcı etkisi vardır. Uzmanlar bebek emziren kadınların bol bol mercimek yemelerini tavsiye ediyor.
Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır.
Gaz yapmasıyla bilinen kuru fasulye, mercimek gibi baklagillere sık sık katılan kimyon, gaz sancılarına iyi gelmektedir. Sancı çektiğiniz durumlarda bir bardak ılık suyun içerisine bir tutam kimyon atın ve demlendirin. Ardından süzerek tüketebilirsiniz.
Evde Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Bebekler için mercimek çorbası, en az biz yetişkinler kadar çok sevilebilecek bir çorba türü olduğundan 9 aylık dönemde bebeklerde tüketilebilir.
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
10) Yoğurt Çorbası
Ancak yoğurt çorbası halinde bebeklere yemek hazırlandığında gaz yapma riski ortadan kalkar. Yoğurt çorbası içen bebeklerin gelişimi sağlıklı şekilde ilerler ve sindirim sistemi kuvvetlenir. Gaz yapmayacak bir çorba arıyorum diyen ebeveynler öğünlerine yoğurtlu çorbaları güvenle ekleyebilir.
Kırmızı mercimek, özellikle de emziren anne ve bebeklerde şiddetli bir gaz sancısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle de mercimeği daha geceden soğuk suda bekletip, ertesi gün kullanmanız fitat seviyesini önemli ölçüde azaltıp mercimeğin gaz yapma özelliğinin giderilmesine de yardımcı olur.
ELMA, ŞEFTALİ, ARMUT, ERİK
Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Gece acıkmalarınızı leblebi, yulaf yoğurt meyve karışımı, yoğurt yanında galeta, kefir tüketerek bastırabilir, aynı zamanda kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Helva, şekerli komposto, baklava gibi yüksek kalorili ve kilo artışına neden olabilecek şekerli besinler sütünüzü artırmaz.
1 Cevap. merhaba,bu yenilen maddenin çeşidine bağlı olarak 3-7 saati bulabilir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri