Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Hazır çorbalardan uzak durunuz. Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz.
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Mercimek çorbası özellikle midede şişkinlik yapan besin kaynakları içerisinde gelir. Sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda çocuklarda da bu durumun meydana gelebileceğini ifade etmek mümkün. Özellikle de midesi hassas olan kişilerin mutlaka az miktarda mercimek çorbası tüketmesi önerilir.
İlgili 24 soru bulundu
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi. Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
Mercimek çorbasının fazla tüketimi, midedeki gaz miktarını arttırır ve çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Mercimek sindirilmesi zor bir besin olduğu için, beraberinde su tüketimi midede şişlik yaratır. Çok sık tüketiminde mide gazı oluşur. Bunun sonucunda kişide mide gazı, mide yanması sorunları ortaya çıkar.
Mercimek yemeği her ne kadar faydaları ile bilinse de gaz gibi yan etkisi bulunmaktadır. Mercimek lif açısından zengin olduğundan, gaz yapmaktadır. Kırmızı mercimeğin, yeşil ve sarı mercimeğe oranla daha fazla gaz yaptığı bilinmektedir.
Buna ek olarak mide bulantısına iyi gelen çorbalardan da örnek vermek isteriz. Tavuk suyu çorba ve mercimek çorbası da bu süreci atlatmanıza yardımcı olacak.
Reflüye İyi Gelen Çorbalar
Reflüyü geçiren çorbalar arasında kemik suyu, et suyu, köy tavuğu, brokoli, yayla, domates, mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası bulunuyor. Yukarıda saymış olduğumuz çorbalar midenizi rahatlatarak reflüye iyi gelmektedir.
Mercimek çorbasının fazla tüketimi, midedeki gaz miktarını arttırır ve çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Mercimek sindirilmesi zor bir besin olduğu için, beraberinde su tüketimi midede şişlik yaratır. Çok sık tüketiminde mide gazı oluşur. Bunun sonucunda kişide mide gazı, mide yanması sorunları ortaya çıkar.
İş hayatındaki yoğun stresin gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Koray Tuncer, "Stresli bir günün akşamında ılık bir çorba içmek veya az yağlı bir sebze yemeği yemek mideyi rahatlatır" diyor. Memorial İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü'nden Uzm.
Mercimeği bir gece suda bekletmek mercimeğin gaz yapmasını önlediği gibi, bir gece suda bekleyen mercimekte karminative maddesi de çoğalır. Karminative sindirim sisteminde çok önemli bir rol oynar, şişkinliği ve gazı önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.
Mercimek, çok besleyici bir yiyecek olmasına rağmen, rafinoz açısından zengin yapısı ile vücut tarafından sindirimi oldukça zor bir gıdadır.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Mide üşütmesine hangi çorba iyi gelir sorusunun yanıtı tavuk çorbasıdır. Başka hastalıklar için de önerilen bir çorbadır. Tavuk çorbası vitamin, antioksidan ve protein kaynağı olduğu için mide üşütmesine iyi gelir.
Midenin üşütüldüğünde içilecek çorba, tavuk suyu çorba olmalıdır. Tavuk suyu çorbası, tavuğun kaynatılmasından sonra çıkan suyu ile yapıldığından dolayı midenin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Mide üşütmesiyle beraber Mide bulantısına iyi gelen çorba olarak da tavuk çorbası bilinir.
Haşlama suyunu ayırıp çorba yapmak için kullanırsanız takip eden günlerde tekrarlayabilecek bir mide yanması durumunda vitamin kaynağı bir alternatifiniz de olacaktır. Patates ve havuç bu aşamada yemeğin içeriğini çeşitlendirmede çok işinize yarayacak. Bu iki besin de mide yanmasına iyi gelir.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Ayak üstü atıştırmak yerine, oturarak düzenli yemekler yenmelidir. Öğle ve akşam öğünlerinde gaz yapmayacak çorbalar, iyi pişirilmiş ve gaz yapmayan sebzeler, ızgara, haşlama, fırında pişirilmiş gıdalar, buğulama, az yağlı makarna ve pilav tüketilmesi hastalara faydalı olacaktır.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri