Kırmızı mercimek, çok faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, maalesef mercimek yemek ve mercimek çorbası içmek çoğu zaman şişkinlik, gaz gibi yan etkiler de yapabilir. Mercimek yemeği yaparken içine kendi ağız tadınıza göre kimyon ya da karabiber katarak gaz yapmasını önemli ölçüde önleyebilirsiniz.
Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır.
Kimyonlu Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Salça ve soğanı tencereye alarak kavuruyoruz. Daha sonra patates, mercimek ,kimyon ve tuzunu koyarak pişmesini bekliyoruz. Piştikten sonra blenderdan geçiriyoruz.
Yüksek ateşte çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika kadar pişirilir. Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu arada bir püf noktası daha; eğer yerli mercimek kullanırsanız rengi sarı olurken ithal mercimeklerde yeşilimtrak bir renk elde edebilirsiniz. Eğer çorbanızın daha kırmızımsı ya da turuncu renkte olmasını isterseniz kavurduğunuz soğanlara domates ya da biber salçası ekleyebilirsiniz.
Kimyonun mide asidini dengeleyici ve hazımsızlığı giderici bir özelliği vardır. Eski zamanlarda enfeksiyonlara karşı ilaç olarak da kullanılırmış. Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir.
Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır? Türk mutfağında özellikle et yemeklerinde tercih edilen kimyon, kebap çeşitlerinin vazgeçilmezidir ve sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir.
Kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Üzerine arzuya göre kimyon, karabiber pulbiber, toz tatlı biber serpelim. Afiyet olsun.
Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler.
Kimyon yemeğe ne zaman konur? Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Mercimeklerimizi yıkayalım ve suyunu süzdükten sonra tenceremize ekleyerek karıştıralım. Daha sonra zerdeçal, kimyon, tuz ve karabiber ekleyelim. Son olarak sıcak suyu ekleyelim ve karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak çorbamızı pişmeye bırakalım.
Bir tencereye 1 kaşık margarin ve 4-5 kaşık sıvı yağ katılır. Margarin eriyince, soğan ilave edilir ve pembeleşene dek kavrulur. Üstüne 1 kaşık un eklenir.
Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son tuzunu ve zerdeçalı ilave edip, pişmiş çorbayı blenderdan geçirin. Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz ince bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Tuz, karabiber ve bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı mercimeği de ilave edin ve son kez güzelce karıştırın. 6 su bardağı sıcak suyu da tencereye ilave edin. Ardından kapağını kapatın, patates ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırarak 40 dakika kadar pişirin.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri