Fazla sicak ve fazla soguk olmayan yerlerde iyi yetisir. En uygunu sifir derecenin altina düsmeyen, 18-20 derecenin üstüne çikmayan, nispi nemi %70-80 olan yerlerde kislik ve yazlik olarak ekilir, 120-180 günde yetisir.
İki sıralı beyaz başaklı, kılçıklı ve iri daneli olan çeşit 90-110 cm ortalama boya sahiptir. Kuru şartlarda 200-450 kg verim alınabilmektedir. Yüksek yağış alan alanlarda veya destek sulama koşullarında 600-700 kg/da arasında verim alınabilmektedir. Aşırı sulama ve yağışlar yatmaya sebep olabilir.
Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Serin iklim bitkileri arasında ülkemizde buğdaydan sonra ekimi ve üretimi en çok yapılan bitkidir. Ekim zamanları aynı tarihlerde olmasına rağmen hasat tarihleri arasında ekildiği yöreye göre 2 aya kadar fark olabilir.
Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.
Bir kaba alınan arpalar yıkandıktan sonra içinde bir miktar su kalacak şekilde ağzı kapalı olarak 7-8 saat bekletilir. Ardından kabın içindeki suyu dökerek, arpaları geniş bir tepsiye koyduktan sonra nemli kalacak şekilde sulandırılır. İki gün içerisinde arpaların çimlendiğini göreceksiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Genelde, Ege Bölgesinde normal şartlarda sulama gerekmez. Ancak gelişme devresinde yağışların yeterli olmadığı dönemlerde arpanın ihtiyacı olan suyun, sulama suyu ile karşılanması gerekir. Arpada sulama yapılacaksa birinci su, sapa kalkma; ikinci su, süt olumu devresinde olacak şekilde iki su verilir.
1 dönüm tarladan ne kadar arpa elde edileceği yağışlı ve kuru geçen dönemlere göre değişir. Tarım ve Orman Bakanlığı kuru zamanlarda yaklaşık olarak 200 ve 450 kg arasında arpa çıkacağını, yağışın fazla olduğu zamanlarda ise yaklaşık 600 ve 700 kg arasında arpa elde edileceğini belirtmiştir.
Buna göre, 2023 yılı Buğday Alım Fiyatı; Bakanlığımızın ton başına 1.000 TL desteği ile beraber 9.250 TL ve Arpa Alım Fiyatı da yine ton başına 500 TL destekle beraber 7.500 TL olarak açıklanmıştır.
Yüksek verim ve kalite için toprak neme ihtiyaç duyuyor. Arpa yetiştiriciliğinde iki sulama yeterli oluyor. Sapa kalkma döneminde ilk sulamayı, süt olum döneminde ise ikinci sulamayı yapabilirsiniz.
Arpa, fazla soğuk ve fazla sıcak olmayan, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklığı 0 ºC nin altına düşmeyen ve 18 - 20 ºC'nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70 - 80 olan yerler arpa için çok uygundur.
En Yüksek Verimli Arpa Cinsi Sladoran (Dekar Ortalaması 750 Kg) - YouTube.
Ekmeklik Buğday 6.421, Makarnalık Buğday 7.800, Arpa 5.786, Mısır 5.430, Yulaf 5.740, Çavdar 5.617.
Mibzerle ekimde dekara 18 kg, elle ekimde dekara 20 kg Arpa atilir. Azot arpanin beslenmesinde önemli rol oynar ve proteinin temelini olusturur.
Tane iriliği ortadır. Külleme ve kahverengi pas hastalıklarına toleranslı, arpa yaprak lekesi hastalığına hassastır. Tescil denemelerinde en yüksek 1020 kg/da verim veren Oliver, 840 kg/da ortalama verimi ile tescil denemelerinde birinci sırada yer almıştır..
Arpa için için iyi sıvı gübre, en etkili sulu gübre, arpa tarlasının, arpanın verimini en çok artıran sıvı gübre Rekor gübre sıvı yaprak gübresidir. Rekor Gübre Sıvı yaprak gübresi içeriğinde azot olmayan bir gübredir. pH değeri 3 dür.
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Arpa serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan bir üründür. Arpa, fazla soğuk ve fazla sıcak olmayan,, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklığı 0 oC'nin altına düşmeyen ve 18-20 oC'nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70-80 olan yerler arpa için çok uygundur.
Arpanın başaklanma aşamasında, genellikle Temmuz ayı başlarında, su kullanımı 7-8 mm / gün'e veya 0,27 ila 0,31 inç / gün'e (ideal koşullar altında) çıkarılır. Arpa bitkileri için haziran ortasından Temmuz sonuna veya Ağustos başına kadar en yüksek su kullanımı çok önemlidir.
Toprak Mahsulleri Ofisimizin alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık.
Bst Arpa (50 Kg)
Yabancı otlarların 3 - 5 yapraklı olduğu devrede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Arpada hasadı geciktirmek hem verimi arttırır, hem de su oranının düşmesini sağlar. İyice kurumadan hasat edilmiş arpa ürününde kavuzlar kolayca renk atar, kalite düşer.
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri