5- Paralellerin boyları ve çapları,kutuplara doğru küçülür.Meridyenlerin ise,Ekvatordan kutuplara doğru aralarındaki mesafe azalır ve kutuplarda birleşirler. N BOYLARI BİRBİRİNE EŞİTTİR. MERİDYENİNİN ANTİ MERİDYENİ 180- 70 : 110 DERECE DOĞU MERİDYENİDİR.
Dünya üzerinde bulunan toplam meridyen sayısı 360 adettir. Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane meridyen bulunur. Dünya üzerinde bütün meridyenler kutup noktalarında bir araya gelirler. Bundan dolayı ardışık meridyenler arasında yer alan mesafe Ekvatordan kutuplara doğru azalır.
Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır.
Meridyenlerin tamamı kutupları birleştirdiği için boyları birbirine eşittir. İki meridyen arasındaki mesafe Ekvator üzerinde 111 kilometredir. Bu uzunluk iki paralel arasındaki mesafeye eşittir. Kutuplara doğru iki meridyen arasındaki mesafe giderek azalır.
Tüm meridyenlerin birleşme noktası kutuplardır. Bundan dolayı meridyenler Ekvator kısmındayken aralarında 111 km mesafeye sahiptirler. Ancak Dünyanın şekli dolayısı ile kutuplara gittikçe meridyenler arasındaki mesafe azalmaktadır. Tüm dünya üzerinde yüzlerce olan meridyenlerin her biri birbirine eşit uzunluktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
360 TANE MERİDYEN DAİRESİ VARDIR. KUZEY GÜNEY DOĞRULTUSUN DA UZANIR. 5- Paralellerin boyları ve çapları,kutuplara doğru küçülür.Meridyenlerin ise,Ekvatordan kutuplara doğru aralarındaki mesafe azalır ve kutuplarda birleşirler.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Meridyenlerin uzunlukları birbirine eşit ve yay şeklindedir. Aralarındaki en uzun mesafe Ekvator üzerinde olup 111 km'dir. Kutuplara doğru gidildikçe bu mesafe azalır ve kutup noktalarında birleşirler.
Ekvator çizgisi üzerinde yıl boyunca gece ve gündüz süreleri değişmez. Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı yıl içinde değişir. Meridyenler arası yerel saat farkı oluşur. Dünya'nın Güneş çevresindeki hızı sabit değildir.
Ekvator paralelinde gece gündüz süresi sürekli sabit iken, kutuplarda gece gündüz farkı en yüksek değere ulaşır. Güneyden kuzeye gidildikçe gece gündüz süreleri arasındaki farkın artması bu nedenledir. Tabii bu durum Kuzey Yarım Küre'de geçerlidir.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
-Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Enlem ve Boylam
yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır.
Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı Ekvator'dan kutuplara gidildikçe azalır. Ekvator'dan kutuplara gidildikçe, paralel boyları ve meridyenler arası mesafe azalır. Dünya'nın şeklinden dolayı, harita çizimlerinde hatalar meydana gelir. • Kutup yıldızının görünüm açısı bulunduğumuz yerin enlem derecesini verir.
Ortalama sıcaklıklar ekvatora yaklaştıkça artar. Daha yüksek sıcaklık, daha çok buharlaşma demektir. Su buharlaştıkça Tuz Miktarı / Su Miktarı oranı giderek artar. Çünkü tuz miktarı sabittir, su miktarı azalmaktadır.
Kutup noktalarına eşit uzaklıkta yer alan noktaların birleşmesi sonucunda oluşan ve yer küreyi iki eşit yarım küreye ayırdığı varsayılan çembere Ekvator ismi verilir. Ekvator'a paralel olarak geçtiği varsayılan hayali dairelere ise, paralel ismi verilir.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
Yerleşmelerin sona erdiği yükseltiye yerleşmenin üst sınırı denir. Yerleşmenin üst sınırı, Ekvator'dan kutuplara doğru gi- dildikçe alçalmaya başlar. Ekvator ve çevresinde yüksek olan bu sınır, kutuplar çevresinde deniz seviyesine iner.
Bütün meridyenler kutup noktalarından geçtikleri yerden çevre uzunlukları eşittir. Fakat aralarındaki mesafe kutuplara doğru daralır. Bunun nedeni Dünya'nın küresel olduğundan dolayı bütün meridyenlerin kutup noktalarında birleşmesidir.
45. doğu meridyeni - Vikipedi.
Türkiye'nin güney kısmı 36° lik paralel üzerindedir. Yani, bu paralel üzerinde iki meridyen arası cos(36°)x0,009 = 81 km elde edilir. Kuzeyi ise 42°'lik paralel üzerindedir. Bu paralel üzerinde iki meridyen arası ise cos(42°)x0,009=74 km'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri