Merkezi Sistem Çalışma Prensibi Merkezi sistem bireysel sistemlerde olduğu gibi kombilerle çalışır. Fakat burada bir kombi yerine birden fazla kombi yer alır. Bu kombiler birden fazla daireyi ısıtarak ihtiyaç duyulan sıcaklığa göre ayarlama yapar.
Merkezi ısıtma sistemi kullanan dairelerde kombi ya da soba bulunmamaktadır. Bunun yerine kömür ya da doğalgaz kullanılarak kazan ile açığa çıkan ısı enerjisi boru ve petekler ile dairelere paylaştırılır. Bununla beraber merkezi ısıtma sistemi su için de geçerlidir.
Merkezi ısıtma sistemlerinde petrol ürünleri, biyomas, doğalgaz, kömür ve alternatif enerji kaynakları gibi pek çok enerji kaynakları kullanılabilir. Ancak günümüzde merkezi sistemlerde doğalgaz kullanımı çok yaygındır.
Merkezi ısıtma sistemi, elde edilen ısı enerjisinin tek bir merkezden (kazandan), binaların ısınmasını sağlayan radyatörlere eşit bir şekilde dağıtılmasıdır. Özellikle çok sayıda dairenin bulunduğu apartmanlarda her binanın eşit düzeyde ısıtılmasında oldukça etkilidir.
Merkezi ısıtmanın çalışma yöntemi ise tek bir merkezde yani kazandaki enerjinin dairelerde yer alan radyatörlere sıcak su vererek radyatörlerin ısınması ve haliyle bu ısının evi de ısıtmasıdır. Başka herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan evlerin ısınma ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Doğalgaz merkezi sistem binalarda ısı tek merkezde üretildiğinde enerji düşük maliyete üretilir. Merkezi sistem binalarda ısı konforu yüksek ve konforludur. Binada bir tane ısı üreten kazan olduğundan işletme maliyetleri düşüktür. Bireysel siteme göre %25 daha tasarruflu olup çok konforlu bir yaşam alanı sunar.
Isı pay ölçer cihazı, merkezi sistemden radyatöre gelen sıcak suyun bilgilerini an itibariyle hesaplayarak kaydeder. Kaydedilen ısı payları, kış aylarında her ay, yazın ise hava durumu şartlarına bağlı olarak ölçüm için gelen görevliler tarafından bilgisayara kaydedilir.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Isı pay ölçer fatura hesaplama yapılırken Doğalgaz faturasının %30 u ortak, metrekareye göre kullanım, % 70 i tüketime göre kullanımı ölçülerek hesaplanır.
Dışarıdaki havanın sıcaklığına göre sistemin ısısı belirlenir ve tüm dairelere eşit ısı gönderilir. Merkezi ısıtma sistemi tüm dairelere eşit ısı gönderdiği için faturalandırma da eşit olarak yapılmaktadır. Dairenizde çok zaman geçirmiyorsanız ve fatura yükünüzü hafifletmek istiyorsanız kombi tercih edebilirsiniz.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Evet zorunludur. Isı pay ölçer cihazlarının Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmeliğine göre tüm mahallere takılmasının gerekliliği bildirilmiştir.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Merkezi sistemle ısınan binalarda Isı pay ölçer taktırmayan veya takılması için kat malikleri genel kurulunda konuyu gündeme almayan yöneticiyi sulh mahkemesine şikayet yolu açıktır. ısı pay ölçer taktırmayan yönetim kurulu 5627 sayılı kanunu gündeme almakla yükümlüdür.
"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Bu tarihler dışında dış ortam hava sıcaklığının 15 0C nin altında olması durumunda kalorifer ve sobalar yakılabilecektir."
1-Merkezi sistem binalarda, kömür ile doğalgaz aynı oranda ısınma konforu sağlar iken, doğalgaz kömürden daha temiz ısınma sağlar. 2-Doğalgaz her an için kullanıma hazırdır.
Yönetim planı ve kat malikleri kurulunca bu yönde bir karar alınması gerekmektedir. Kesilcek hizmet doğalgaz değil merkezi sistemden ısınma ve sıcak sudur."
Merkezi sistem kalorifer ocağında yakılan yakıtın ısısı tübüler sistemden suya geçerek suyu ısıtır. Isınan su hafifleyerek sıcak su gidiş kolektöründen ve gidiş pompasından geçerek binanın üst katlarına doğru çıkar. Sıcak su gidiş hattı şekilde Kırmzı borular ile gösterilmiştir.
MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAÇ DERECEDE YANAR? Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Isı pay ölçer sayaçlarına hile yapmak mümkündür, ancak yapılan hilenin tespit edilmesi de mümkündür. baypayo sayaç okuma firmasından hizmet alan bina yönetimlerine düzenli olarak maniple edilen ve hileli sayaçlar bildirilmektedir.
PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri