Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAK ÜZERE ANADOLU LİSELERİNDE OKUTULAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİR. Buna göre; İkinci Yabancı dil oarak okutulan Almanca dersi zorunlu ders olmaktan çıkarılmıştır.
Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liselerde önceden 4 saat olan Almanca dersi bu değişiklik nedeni ile kaldırılmıştır. Bu durum hem Almanca öğretmenlerini mağdur etmiş hem de ağırlıklı dil eğitimi veren okullarda hedeflenen dil yeterliliği bakımından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır” ifadeleri yer aldı.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
Almanca dersi hangi sınıfta başlıyor? Almanca dersler lise dönemi 9. sınıftan itibaren başlamakta.
İlgili 36 soru bulundu
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Almanca derslerin Almanca öğretmenleri tarafından anlatılması verimliliği arttıracaktır. İlkokul 2. veya 3. sınıftan itibaren Almanca eğitimine bağlanmalıdır.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Avrupa Birliği'nin, büyükbaş hayvanlarla ilgili testler konusunda yaptığı yasa değişikliği ardından bu sözcük de kullanılamayacak hale geldi. Almanca, özellikle bilimsel ya da yasal terimleri karşılamak için uzun bileşik kelimeler üretmesiyle ünlü bir dil.
Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı!
MEB tarafından yapılan son açıklamada, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı belirtildi.
Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan "Fen Bilimleri", "Sosyal Bilimler", "Türkçe- Matematik" ve "Yabancı Dil" alanları kaldırıldı.
Genel liselerde, Yabancı Dil Alanına yönelik ders seçen öğrenciler; X., XI., ve XII. sınıflarda, seçmeli derslerin 3 saatini Almanca/Fransızca dersi olarak seçerler.
Her ne kadar Anadolu Meslek Liselerinde İngilizce ve Almanca dillerinden birisinden hazırlık programı uygulanıyorsa da, ağırlığı İngilizce oluşturmaktadır. Bu okullardan sadece İstanbul Büyük Çekmece Asim Kocabıyık Anadolu Meslek Lisesi Motor, ve Elektrik programlarında Almanca öğretimi yapılmaktadır.
Almanca dilini özellikle temel seviyede alan bireyler, aynı zamanda İngilizce için de pek çok ayrıcalığa sahip olur. İngilizce telaffuz, okuma ve yazma becerileri kazanmada zorlanmaz. Bu sayede tüm Avrupa dillerini, birbirlerine olan yakın ve benzer özellikleri sayesinde kolaylıkla öğrenilebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokula geçişte bir yılın hazırlık sınıfı olması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 5. sınıfta öğrencilere sadece Türkçe ve yabancı dil eğitimi verilecek. Yabancı dil dersleri, ikinci sınıftan sonra zorunlu seçmeli dersler olan İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapçadan oluşacak.
5. sınıflarda 20 saat İngilizce ve 2 saat Almanca olmak üzere 22 saat yoğun yabancı dil programı uygulanır.
Almancayı arkadaş canlısı dil olarak değerlendirmek mümkündür. Dilbilgisi olarak değerlendirildiğinde ve Latince veya Fransızca gibi diğer dillerle karşılaştırıldığında, öğrenmesi oldukça kolaydır.
Almanca Öğrenmek
Almanya'da çalışabilmek için bir çok alanda B2 Almanca bilme zorunluluğu vardır. Dil mecburiyeti olmayan işlerde de çalışırken zorlanmamak, yapılan işte başarılı olabilmek, insanlarla doğru iletişim kurabilmek gibi nedenlerden dolayı Almanca öğrenmek de son derece önemli.
Yaklaşık 120 milyon konuşura sahip Almanca, konuşur nüfuslarına göre sırasıyla Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'de çoğunluk dilini oluşturmaktadır.
Fen, Anadolu ve süper liselerin hazırlık sınıflarında gelecek yıldan itibaren ikinci yabancı dil zorunlu olacak.
Okullarda yabancı dil
İlkokullarda yabancı dil eğitimi olarak İngilizce, ikinci sınıfta başlamaktadır. Dersler İngilizce öğretmenleri tarafından verilmektedir. Dördüncü ve beşinci sınıflarda da haftalık ders saati üçtür. Ortaokulda ise yabancı dil ders saati dörttür.
ZORUNLU HAZIRLIK YABANCI DİL YETERLİK SINAVI HAKKINDA
Sınava katılım zorunlu değildir. Sınava katılmayan öğrencilerimiz hazırlık sınıfı öğrencisi olarak eğitimlerine devam edeceklerdir. (Hazırlık okuma süresini aşan öğrencilere yönetmelik hükümleri uygulanır.)
Almanca Dersi, 11. Sınıflarda zorunlu seçmeli bir derstir. Haftada 2 saat olan ikinci yabancı dil Almanca derslerinde işlenen konular görsel ve işitsel materyallerle desteklenmektedir.
Almanca Eğitimine Dair:
Sınıfın başında) sınavlarıyla GIB programlarına (11. &12. sınıf) dayandırılmaktadır. Bu doğrultuda geliştirilmiş olan sistemimiz öğrencilerimizi Hazırlık sınıfında A1-A2 seviyesinden başlatarak ileri düzey olarak kabul edilen C1 seviyesine kadar getirmektedir.
Özel Alman Lisesi - Deutsche Schule Istanbul
Sekiz şubeden oluşan hazırlık sınıfından sonra 9 – 12 sınıflarında altı şubeyle eğitim devam etmektedir. “Abitur” için gerekli olan Almanca, İngilizce, matematik ve üç fen dersinde eğitim dili Almancadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri