Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder. Üstelik saniyede 60 metre hızla hareket eden bir mermi boyutunda bir cismin bile bir insanın başına isabet etmesi ölümcül bir risktir.
Çok sıcakta patlama riski yüksektir. Çünkü aşırı ısınan merminin içindeki gaz basıncı artar ve patlamaya daha müsait hale gelir. Mermilerin de belirli muhafaza edilme sıcaklıkları vardır. Bunlara uygun olarak muhafaza ederseniz hiçbir sıkıntı olmaz.
Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer. Serbest düşme esnasında mermi sürekli hızlanır. Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
* Örnek verir misiniz? Havaya sıkılan bir merminin öldüreceğini birçok kimse bilmiyor. Bir merminin namludan çıkış hızı saniyede 350 ile 450 kilometre arasındadır. Havaya sıkılan bir kurşunun ya da mermi çekirdeğinin iniş hızı ise bunun yarısı kadar, ortalama saniyede 200 kilometredir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa.
eğer delik kanı durdurmanın çok zor olduğu bir noktada, mesela hayati bir organda açılmışsa doktorlar da çare olamaz bazen. uzun lafın kısası, kan kaybınız durdurulabildiği sürece isterseniz 160 kurşun yiyin, hayati bir organa denk gelmediyse ölmezsiniz.
5.56 öldürücü değil demek yanlış bir kanı. Ancak 7.62mm mühimmatın yırtma faktöründen ötürü verdiği hasar daha fazla bu doğru. 5.56 mühimmat görece daha az bir momentuma sahip olduğundan öldürücü olmayan bir bölgeye isabat ettiği zaman 7.62'ye oranla daha az zarar vermekte.
Yüksek hızlı mermiler aşırı enerjinin yara boyunca etrafa yayılması nedeniyle geniş bir hacimde tahribat yapar. Merminin bir kemiğe çarparak yön değiştirmesi, takla atması ve dağılan kemiğin parça etkisi de tahribat derecesini artırabilir. Kanama harici olduğu takdirde kan kaybı derecesi az çok tahmin edilebilir.
Normalde barut merminin içinde bulunduğundan sudan etkilenmez kuru kalır. Tetiği çektiğinizde iğne primere vurur ve iticiyi yakarak merminin hızla ivmelenmesine neden olur. Bu nedenle suyun içinde ateş edilebilir. Fakat tabi çoğu silahın ıslanması makineye zarar verebilir.
Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
Silahla havaya ateş açılmasının ardından merminin ulaşabildiği menzilden irtifa kaybederek aşağı inmesine yorgun mermi deniliyor.
Konu ile ilgili çalışmalar gökyüzüne doğru ateşlenen merminin uzaya ulaştığı ve orada kaldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını kanıtlamıştır. Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.
Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
9x19 parabellum merminin tabancadan çıkış hızı ortalama 350, 380 m/sn. Namlu kısa olduğu için sürtünmede az. Mermi açılı atıldığında 500 metrenin üzerinde yol kateder ama bu mesafenin üzerinde etkisi çok azalır. Yinede kafaya yada kalbe denk geldiğinde öldürür.
Bacağa isabet eden mermi, bacağın kesilmesini gerektirebilir ve bâzı durumlarda ölüme sebep olabilir. Bu tip ciddi durumlar, bacakta yer alan belirli damar ve arterlerin zarar görmesi durumunda ortaya çıkar.
Yani beyin kendi üzerinde acı hissetmez. Bu durumda merminin kafatasını delmesi ile beyne girip, nöronları mahvetmesi arasındaki saliselik anda çekilen acı hissedilmeyecektir büyük olasılıkla.
Silahla ilk vurulduğunuz zaman kısa bir süre hiçbir şey hissetmezsiniz. Sadece o bölgede yoğun sıcaklık olur. Kısa bir zaman sonra o sıcaklık keskin ağrılara, ondan sonra acıya dönüşür.
Saniyede hızı 2 bin ila 2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katını aşan sistem ile, hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızının ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor.
“Railgun” adı verilen silahlar bilim kurgu içerikli bilgisayar oyunları oynayanların çok kez karşısına çıkmıştır. ABD Deniz Kuvvetlerinin, Virginia eyaletinde yer alan üssünde gerçekleştirilen testte, geliştirilmekte olan bir “railgun” ile yapılan atışta merminin hızı ses hızının 7 katına ulaşarak bir rekor kırdı.
(3) Uzunluğu : 217 mm. (4) Tesirli Menzil : 80 – 100 m. (5) Azami Menzil : 300 m.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri