Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
“Pitaya” ya da Türkiye'de daha çok bilinen adıyla “Ejder Meyvesi” Mersin'de son yıllarda üretimi artan tropikal meyvelerden. Narenciye ve sebzede artan maliyetler ve düşen gelir nedeniyle hayal kırıklığı yaşayan çiftçilerin bir kısmı şansını tropikal meyvelerde denemeye başladı.
Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanları arasındadır. Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.
Yüreğir İlçesinde, Adana İli'ne paralel olarak tahıl türleri arasında en çok buğday, arpa, yulaf ve pirinç yetiştirilir. Sanayi bitkileri arasında pamuk başta gelir. Yağ bitkilerinden pamuk çekirdeği(çiğit) ve yer fıstığı, meyvecilikte turfandacılık ve turunçgil yetiştiriciliği bölgede yaygın tarım kollarını oluşturur.
İlgili 24 soru bulundu
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Mersin'in Meşhur Yemekleri
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
Hayvanların geviş getirmeyenlerinin etini yemezler. Yörenin en ünlü et yemeği ve tarifi; Tantuni: Mersin yöresinde yaygınlığını koruyan sıkma ve börek gibi yiyecekler kolay ve çabuk hazırlanmakta, ayaküstü yenilebilmekte ve hamur işi olduklarından uzun süre tok tutmaktadır.
Mersin dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri Cennet Cehennem Çökükleri'dir. Farklı yapısı ile dikkat çeken Cennet Cehennem Çökükleri, Mersin'in Silifke ilçesinde yer almaktadır. Derinliği 70 ve 128 metre kadar olan çökükler Mersin'in en turistik yerlerinden bir tanesidir.
Mersin neyi ile ünlüdür? Mersinin nesi meşhur diye soracak olursanız eğer; tantuni, kerebiç, sıkma, Tarsus kebabı, Silifke yoğurdu, mamül, cezerye, Tarsus lahmacunu ve karsambaç Mersin'in meşhur lezzetleridir.
Mersin'in sahip olduğu ve kültürümüzün de en değerli tatlıları arasında yer alan lezzetlerin başında ise; kerebiç tatlısı, cezerye ve künefe gibi benzersiz tatlar gelmektedir.
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
Mersin'de nüfusun büyük bir bölümü seracılık ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşmaktadır. Bu yörede yetiştiriciliği yapılan küçükbaş hayvanlar arasında; Akkaraman, Morkaraman, Sakız, İvesi, Hamdani, Herik ve Merinos koyunları ile Kıl, Halep, Kilis ve Saanen keçilerinin saf ve melezleri sayılabilir.
Bundan dolayı kıyılarda yoğunlaşan çilek, muz, limon, portakal, mandalina, çeltik, yerfıstığı, zeytin, domates, buğday, nohut, keçiboynuzu, yeşillik gibi ürün türlerine yükselti arttıkça nar, erik, kayısı, elma, üzüm, antepfıstığı, incir, kiraz, ceviz, badem eşlik etmektedir.
Önemli sanayi kuruluşlarının bulunmadığı ilçede geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Çeşitli sebze ve meyveler özellikle narenciye, muz tropik meyveler ve seracılık ile el sanatlarından dokumacılık ilçe ekonomisinde önemli bir rol oynar. ilçede turfanda sebzecilik sera tekniğiyle yapılmaktadır.
Mersin Üniversitelerin sayısının çok olması dolayısı ile bir üniversite şehri sayılabilir. Öğrenci sayısı her geçen gün artmaktadır. Üniversite kampüsleri öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmiş ve ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri birçok şeye olanağa sahiptir.
Tarsus'un Mucizevi Meyvesi, Dikenli İncir!..
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Çukurova'nın kalbinde yer alan Adana ili; 1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Buğday, Patates, Arpa, Şeker Pancarı, Çavdar, Yulaf, Elma yetiştirilir. Ayrıca mikro iklim alanlarında Üzüm, İncir, Fasulye, Ceviz, Tut, Kayısı'da yetiştirilir. Erzurum ve Pasinler Ovası'nda sulama tesisleri yapılmıştır. Sulu tarım ile verim artmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri