Meşe yongası olarak da bilinen meşe cipsleri, çeşitli içeceklere doğal meşe aroması vermek için kullanılır. Tüm dünya şarapçıları gibi, artık siz de şaraplarınızı meşe fıçısı kullanmadan, çok kısa sürede yıllandırabilirsiniz.
Alfasol meşe cipsi (yongası), içeceklere meşe tadı ve aroması kazandırmak için kullanılmaktadır. Ürün yapısı, daha kısa sürede renk ve tat vermesini sağlamak için özel olarak inceltilmiştir.
Meşe yongaları, her 23 litre bira için 75 - 150 gram aralığında kullanılabilir. İlk defa kullanırken veya emin olmadığın durumlarda 80 gram gibi düşük bir miktarla başlamanı, birkaç gün arayla biranı tadarak gerekirse bu miktarı arttırmanı öneririz.
piyasada meşe cipsi veya meşe çubuğu olarak da satılan, ev yapımı bira, şarap ve viskilere farklı aromalar katmak için kullanılan meşe ağacı parçalarıdır.
Kaynatarak arındırma: Meşe yongalarını bir kaba koyup üzerini örtecek kadar su ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatın. Kaynamanın sonunda kabın ağzını kapatın ve oda sıcaklığına inmesini bekleyin. Yongalar ve su oda sıcaklığına indikten sonra işlem tamamlanmış olur.
İlgili 32 soru bulundu
1 Lt viski elde etmek için uygulamanız gereken oran 400 ML etil alkol + 600 ML su + 10 ML viski kitidir. Önemli Bilgi!: Rakı yapımında oranlar diğer kitlere göre değişkenlik gösterir. 2.15 Lt rakı elde etmek için uygulamanız gereken oran 1.000 ML / 1 Lt etil alkol + 1.150 ML su + 10 ML rakı kitidir.
Alkolle arındırma: Meşe yongalarını bir kaba koyup üzerini örtecek kadar viski, burbon veya votka ekleyin. Kabın ağzını kapatıp 2 hafta bekleyin. 2 hafta sonunda yongalar ve alkolün tamamını mayalanma kabına ekleyin.
Tıpkı olgunlaşmada olduğu gibi, meşenin önemi ve viskiye en uyumlu ağaç türü olduğu da zamanla fark edildi. Viskiyi olgunlaştırmada meşe ağacının diğer türlere kıyasla önemli avantajları bulunuyor.
1 lt bitmiş ürün içine (400 ml Etil Alkol + 600 ml Su) 10 ml viski aromasını ekleyip çalkalayınız. Dilerseniz 2-3 adet kesme şekeri eritip ekleyebilirsiniz. Demlenme süresi ise 2-3 gündür.
Çevremizde bulunan ağaç, odun, dal, tahta gibi ürünlerin ağaç öğütücü veya ağaç yonga makinası adı verilen makinalarla işlenerek yongalanması ve boyutunun küçültülmesi sonucu ile çıkan parçalara “Cips” adı verilir. Organik gübre, sunta parke benzeri imalat sektöründe, kâğıt yapımı vb. birçok alanda kullanılmaktadır.
Her iki pişmiş cips türü de dokularınız için önemli bir yakıt kaynağı olan karbonhidrat içerir. Ayrıca, sindirim sağlığını destekleyen ve kardiyovasküler hastalıklarla savaşan, mağazadan satın alınan ve ev yapımı cipsler için sırasıyla 2,7 ve 2,2 gram lif içerirler. Fırında pişmiş cipsler az miktarda protein içerir.
Türkiye'de yaygın bir lezzet haline gelen Suriye cipsinin içinde mısır unu, patates ve tuz bulunmaktadır. Renkli görünüşü nedeniyle dikkat çeken bu cipsin üretiminde renklendirme amacıyla gıda boyası kullanılmaktadır.
Sihirli Cips yapımında mısır nişastası, buğday unu ve tuz bulunuyor. Renkli olanlar doğal yenilebilir gıda renklendiricisi ile renklendiriliyor. Yağlı olması nedeniyle sağlığınız için çok tüketmemeniz gerekmektedir. Onun dışında sihirli cips içeriğinde sağlığa zarar verecek herhangi bir katkı bulunmamaktadır.
Aslına bakarsanız Paqui, oldukça lezzetli gurme cipsler üreten Amerikalı bir firma. Ancak dünyanın en baharatlı cipsini üretmeyi bir kez kafaya koymuşlar ve bilinen en acı biber türü olan Carolina Reaper aromalı bir cips üretmişler.
Ancak genelde viskiler şişelenmeden önce yüzde 40 derişime kadar seyreltildiği için bu bileşen yüzeye daha yakın bir yerde toplanmış halde bulunuyor. İçkimize su eklediğimiz zaman bu karışımı daha da seyreltmiş oluyoruz bu sayede de buharlaşıp havaya geçen etil alkol oranı normalden daha fazla oluyor.
Şeri Fıçılar
Şeri (sherry), İspanya'da özel bir teknik ile üretilen şarapların adıdır. Bu şaraplar, mayalandırıldıktan sonra açık hava ile temas ettirilerek üzerlerinde küf oluşturulur. Ayrıca solera adı verilen yöntemle en eski üretilen fıçılarla en yeni fıçılar evlendirilerek şişelenir.
Viskinin karakteristik özelliklerinin burun ve damakta belirgin şekilde algılanabilmesi için en ideal ısı oda sıcaklığıdır. Viskinize buz koyduğunuz zaman, buz aniden viskiyi soğutur ve bazı notaların açığa çıkmasını engeller.
Meşe, Quercus cinsine bağlı anavatanı Güney Avrupa ve Anadolu olan bir bitki türüdür. Asya'nın batısında Türkiye, Suriye ve Lübnan; Orta ve Doğu Avrupa ile Güneybatı Avrupa doğal yayılış sahasıdır.
Meşe palamudu, hücre hasarını iyileştirir ve yeni hücrelerin oluşmasını hızlandırır. Egzama gibi cilt problemlerinde meydana gelen etkileri de en aza indirir. Cildin nefes almasını sağlar. Cilt hastalıklarını önlediği gibi yaşlılık belirtilerini de ortadan kaldırır.
·Çok fazla suya ihtiyaç duyan meşe ağacı yağmurlu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. ·Meşe ağacının kerestesi çok dayanıklıdır. ·Meşe ağacı kolay kesilebilen ve işlenebilen bir ağaç türüdür. Bu yüzden mobilya yapımından pencere yapımına kadar bir çok alanda kullanılabilir.
Eğer viski yanına bir servis tabağı hazırlayacaksanız; kuru yemişleri çiğ olarak sunmaya dikkat edebilirsiniz. Fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi tercihler ile viskinin tadını çıkarın! Viskinin yanında çerez tabağı sadece beyaz leblebi içerse bile oldukça tatmin edicidir.
Viski ile bütünleşen pek yiyecek olmasa da bitter çikolata en fazla tercih edilenler arasında. Ayrıca fındık, kaju fıstığı ve badem gibi kuruyemişler, turşu ve çeşitli peynirler viskinin tadına ve aromasına uygun olarak tercih edilebilirler.
Viski bir keyif içkisidir ve nasıl keyif alıyorsanız o şekilde içmeniz en güzelidir. Dünyanın dört bir yanında viskiyi farklı şekillerde tüketen birçok viski sever var. Sek, buzlu, bol buzlu (on the rocks), sodayla, kolayla veya su ile…. Bu tamamen sizin kişisel tercihlerinize kalmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri