Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin. Ardından meslek kodu güncellemesini yapmak istediğiniz kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula butonuna basın.
Meslek adı ve meslek kodu değişiklikleri işverenlerin talepleri doğrultusunda bu tarihler esas alınarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirilmektedir. İşverenlerin meslek adı ve meslek kodu değişiklik talepleri hakkında idari para cezası uygulanmamaktadır.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
İlgili 34 soru bulundu
İşçinin ilerleyen zamanlarda başka işyerine girmesi durumunda kayıtlarda mevcut meslek kodu doğru yazılmaz ise işçi sorun yaşayabilir. Ya da bazı durumlarda devlet dairelerinden bir hizmet alınacağı zaman meslek kodlarını görmek isteyebilir.
Sigortalıların meslek adı ve kodu değişikliğine dair talepleri, meslek kodu ve adının gerçeğe aykırı bildirildiğine dair SGK tarafından tespitin bulunması durumunda, işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacaktır.
Meslek Kodu Nasıl Değiştirilir? SGK meslek kodunu değiştirmek için: Sigortalı İşe Giriş Ve İşten Ayrılış Bildirgelerinin uygulaması üzerinden e-SGK şifresi ile SGK İşe Giriş Sistemi'ne giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra “İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme” menüsüne tıklayın.
Ancak işveren tarafından yapılacak olan meslek kodu değiştirme işlemi değişiklik tarihinden sonra verilecek bildirgelerde kodun değişmesini sağlar. Önceki dönemler için ssk meslek kodları değişikliği yapmak için dilekçe ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yapılması gerekmektedir.
Bu bağlamda SGK'da, her mesleğin kod olarak bir karşılığı bulunmakta ve Kurum, çalışan her birey için meslek kodu belirlemektedir. İşverenler çalışanlarını fiilen yaptıkları işe karşılık gelen bu meslek kodlarına uygun olarak SGK'ya bildirmekle yükümlüdürler.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU MESLEK KODU PRİMİ, EMEKLİLİK SÜRESİNİ ETKİLİYOR MU? Sigortalı işe giriş, ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun yanlış, eksik, hatalı girilmesi sosyal güvenlikte hak kaybına yol açar.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
kimlik numarası ve E-Devlet şifresi aracılığıyla E-Devlet uygulamasına giriş yapılır. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına girilir. Hizmet dökümü kısmında bulunan meslek kodu alt bölümünde yer alan kod kişinin meslek kodudur.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
Sigorta gün sayısı ve primleri, çalışmanın yapıldığı ayı takip eden ayın EN GEÇ 26'sından sonra e-devlet üzerinden görülebilmektedir. Not: Ayın 26'sı hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelirse, ancak takip eden iş gününden sonra görülebilir.
Ancak işe giriş tarihi, sigorta kolu bilgilerinin bildirgenin verildiği gün içerisinde düzeltilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, yaşlılık aylığı alan sigortalılar için sigorta kolu bilgisinin işe giriş tarihinin bildirildiği ayın 12'si ile aynı sonuna kadar güncellenmesi gerekmektedir.
Kullanıcıların, SGK web sayfası E-SGK/SMS Bilgilendirme butonu altında yer alan SMS Hizmetleri için Bilgi Giriş ve Güncelleme seçeneğinden giriş yapmaları gerekmektedir. İletişim ve kişisel bilgilerini SGK veri tabanına giriş yapan işveren iştirakçi ve hak sahiplerine hizmet sonuçları SMS ile ücretsiz bildirilecektir.
Eğer çalışan gerçek prime esas kazancı yani işyerinden aldığı gerçek ücretinin brütü üzerinden SGK'ya bildiriliyorsa, işyerinde yaptığı işe ait gerçek meslek kodu yerine bir başka mesleğe ait meslek kodunun SGK'ya bildirilmiş olması/bildirilmesi o çalışan için normalde herhangi bir hak kaybına yol açmaz.
Çalışanlar, eksik işlemler ile ilgili olarak Alo 170'i arayabilir ya da bir dilekçe ile bulunduğunuz ildeki SGK'ya başvurabilir. Başvuru üzerine SGK'nın yapacağı denetim ile geriye doğru hizmetlerin düzeltilmesi mümkün olacaktır.
İşten çıkış kodu hatalı olarak verilen ya da bilinçli olarak yanlış yazılan işçi, işverene 10 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Bu süre içerisinde başvuru yapıldığı takdirde, işverenin kodu değiştirmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
İşveren tarafından yapılan meslek adı ve kodu değişikliklerinde idari para cezası uygulanmayacaktır.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
Bununla birlikte, lojistik operasyon elemanı İŞKUR tarafından onaylanan ve 4321.20 meslek kodu altında tanımlanan bir pozisyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri