Kullanan kişide kısa sürede, sinirli, saldırgan davranışlara neden olabilir, şüphecilik özellikle kıskançlık ve kötülük görme hezeyanları daha sık görülebilmektedir. Kullanan kişide 1-2 gün süren uykusuzluk, enerjide artış, kendine güvende artış, iştah azalması görülür.
Yoksunluk belirtileri (Depresyon, intihar düşünceleri, kaygı hali, halsizlik, yorgunluk, kabuslar, terleme, mide krampları, açlık hissi, iştahta artma, aşırı uyku ya da uykusuzluk ve çökkünlük).
Bağımlılarda metamfetamin yoksunluğunda, sinirlilik ve saldırganlık, haz alamama, mutsuzluk, aşırı uyku isteği, yüksek kaygı ve metamfetamine yoğun istek veya aşerme görülür. Metamfetamin yoksunluğunun ayırt edici özelliği iki haftadan fazla süren depresif semptomlardır.
Metamfetaminin uzun süren etkileri vardır ve vücuttan atılması 4 güne kadar ulaşabilir. Yarılanma ömrü, yani alınan miktarın vücutta metabolize edilerek kan dolaşımından atılması yaklaşık 10 saat sürer. Ancak özellikle kötüye kullanım sonrası yapılan ilaç testlerinde metamfetamin atıkları pozitif çıkabilir.
Kullanılan maddenin bırakıldığı dönemde kişi 0-1 ay arası yoksunluk belirtileri yaşamaktadır. Yoksunluk belirtilerinin ortadan kaldırılması ve madde isteğinin azalmasına yönelik arınma (detoksifikasyon) süreci tıbbi destek ile sağlanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir.
Fiziksel olarak baş ağrısı, el ve ayaklarda titreme, göz seyirmesi gibi belirtileri vardır. Psikolojik olarak depresif ruh hali, aşırı mutsuz hissetme, sinirlilik hali gibi belirtileri vardır. Yoksunluk sendromu yalnızca uyuşturucu, alkol ve sigaranın yoksunluğunun çekilmesi durumu değildir.
Kamuoyunda met olarak da bilinmektedir. Diğer uyuşturucu türleri olduğu gibi metamfetaminin ticareti ve kullanılması suçtur. Bu kapsamda metamfetamin kullanma cezası Türk Ceza Kanunu madde 191 içerisinde düzenlenmektedir. Buna göre met uyuşturucu cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Bıraktıktan 2 Hafta Sonra; Uyku bozuklukları daha uzun sürebilmesine rağmen çoğu yoksunluk belirtileri azalır. Bıraktıktan 4 Hafta Sonra; Beyin reseptörleri normal işlevine döner. Hafıza, zihinsel keskinlik ve dikkat süresi gelişir.
Yoksunluk belirtileri gösteren hastalarda ilaç veya madde bağımlılığının değerlendirilmesi gerekir. Ani gelişen yoksunluk durumlarında semptomatik tedavi ile hastanın acil durumu giderilirken, uzun dönemde bağımlılıkla mücadele edilmesi ve madde bağımlılığına son verilmesi gerekir.
Kişi daha önceki kullanımlarında yakaladığı haz verici duyguya erişmek için daha yüksek dozda madde kullanır. Bu durum “tolerans geliştirme” olarak bilinir ve kullanıcıda her seferinde bir önceki kullanımından daha fazla madde kullanma ihtiyacı oluşur ve kronik kullanımda madde bağımlılığı gelişir.
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Zorunlu tedavi ne kadar sürer? Hekim ön raporuna göre en fazla 20 gün sürmektedir.
Metamfetamin etkileri büyük oranda karaciğerde işlenir. Çoğunluğu (%30-50) değişmeden böbrekler aracılığıyla atılırken sadece küçük bir kısmı (%10-15) vücutta metabolize olur. Tek doz alımından sonra yaklaşık %70'i 24 saat içinde vücuttan atılır. Eğer düzenli dozlarda alınırsa metamfetamin idrarda birikebilir.
Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvurularının kanunen zorunlu tedavi kapsamında bağlayıcılığı bulunmaz. Zorunlu tedavi kararı için Türk Medeni Kanunu 432. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemelerine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
Meth olarak da bilinen metamfetamin, merkezi sinir sistemini etkileyen güçlü, yüksek düzeyde bağımlılığa neden olan insan yapımı sentetik bir uyarıcıdır. Genellikle ilk kullanımı, uyanıklığı artırmak ve iştahı azaltmak amacıyladır. Ancak kullanıma devam etmek hızlı bir şekilde bağımlılığa yol açabilir.
Hastanın bağımlılığını yenebilmesine yönelik göreceği psikoterapinin yanında, bağımlı olduğu maddeye karşı arzuyu azaltan ve keyif almasını ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar giderek artmaktadır. Bunlar arasında akamprozat, naltrekson, nalokson, bupronorfin gibi ilaçlar bulunur.
Metamfetamin Kullanım Sınırı Yargıtay Kararlarına Göre Ne Kadardır? Metamfetamin yıllık kullanım sınırı hususuna ilişkin net bir Yargıtay kararı bulunmamaktadır. Bununla birlikte Yargıtay'ın çeşitli kararlarından hareketle 35 gramın metamfetamin günlük kullanım sınırı olarak kabul edildiği söylenebilir.
Metamfetamin maddesi sentetik kannabinoid türü bir uyuşturucu madde olduğu için uyuşturucu madde ticareti suçunun işlenmesi halinde TCK 188/4 maddesinin uygulanması gerekecektir. Bu durumda ceza suçun basit haline göre ½ oranında arttırılacak ve verilecek cezanın alt sınırı 12 yıl olacaktır.
Metamfetamin; çok tehlikeli, tamamen sentetik, kuvvetli bağımlılık potansiyeli olan ve kullanıcılarda çok kısa sürede bipolar bozukluk, paranoya ve şizofreni veya diğer ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilen bir maddedir.
Eroin krizi olarak adlandırılan eroinin kesilmesinden 6-12 saat içerisinde başlayan yoksunluk belirtileri 15 güne kadar yoğun olarak devam edebilmektedir. En ağır dönem ilk günden itibaren 7 güne kadar sürebilmektedir.
İlk 1 saat içerisinde aşırı mutluluk hali gözlenebilmektedir. Daha sonra ise sakinlik dönemi ortaya çıkar ve hareketler yavaşlar, konuşma bozulur, hafıza kayıpları başlar, dikkat eksilir, solunum yavaşlar, göz bebekleri küçülür, ağrı his kaybı azalır, kan basıncı ve kalp atım hızı düşer.
Yoksunluk Dönemi (0-1 ay): Alkol ya da maddeyi bırakan bağımlı kişi için en zor dönem ilk dönemlerdir. Bu dönem kişinin yoksunluk diye tanımladığımız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarının olduğu bir dönemdir. Kişi bu dönemde olumlu ve olumsuz ani duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri