Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar.
Enerji ve yapı taşı ihtiyacına bağlı olarak metabolizma hızı da kütle ile orantılı şekilde artar. Fiziksel aktivite: Günlük hareket arttıkça, enerji ihtiyacı ile beraber dokuların yenilenmesine bağlı yapı taşı ihtiyacı da artar. Bununla ilişkili olarak metabolizma hızlanır.
METABOLİK YAŞAMIN 4 AŞAMASI ORTAYA ÇIKTI
Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı. - Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı. - Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
Sorunun basit bir cevabını vermek gerekirse uyumaya alışkın olduğumuz saatlerde metabolizma hızımız yavaşlar ve vücut uyumaya hazırlanır bu saatlerde yemek yenilmesi, öğlen yemeğindeki gibi metabolizma hızının maximum seviyede olduğu zamanlar değildir.
İdeal bazal metabolizma hızı 20-40 yaş arasındaki kadınlarda 1000-1400 arasında iken erkeklerde 1200-1600 arasındadır. Bazal metabolizma hızının ideal seviyede olması için vücuttaki yağ oranı azaltılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir.
Uyumadan önce zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, kekik çayı, yeşilçay gibi metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarından tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
YAVAŞ METABOLİZMANIN NEDENLERİ
Şeker, işlenmiş inflamatuar gıdalar enerji fabrikalarımıza aşırı yük getirir ve hasar başlar. Aynı şekilde vücudun kıtlık var gibi algılaması da metabolizmayı yavaşlatır. Yo-yo diyetler, yeterinden az yemek, kalori kısıtlayan diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor. “Genetik hafıza”daki “kıtlık anılarını” harekete geçiriyor. Vücutta “galiba aç kalacağım, bulduğum her enerjiyi yağa çevirip depolayayım” endişesi başlıyor.
Yağ Dışı Vücut Kütlesi
Sadece 1-2 kilogram kas kütlesi artışı bile metabolizmayı %7-8 oranında arttırabilir ve bu, günlük toplam enerji sarfiyatına 90-110 kalori ekleyerek, yılda 4-5 kilogramlık bir azalmaya karşılık gelebilir.
Açlık Metabolizmayı Hızlandırır ve Yaşlanmaya Karşı Savaşır.
Özellikle lifli besinler tercih edilmelidir. Tükettiğiniz pirinç, buğday ve yulaf gibi tahılların tam tahıl olduğundan emin olun. Zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi baharatlar metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.
Uyurken zayıflamak istiyorsanız uyumadan önce yeterli miktarda protein almanız gerekir. Araştırmalar, uyumadan önce alınan proteinin uyurken yakılan kalori miktarını arttırdığını gösteriyor. Protein alımı vücudunuzun yağ yakmasını destekliyor ayrıca kas onarımına yardımcı oluyor.
Gece yatmadan önce zayıflama kürü
Gece kilo verdiren kür: Limon suyu, pul biber ve yoğurdu bir kase içinde iyice karıştırın. Gece uyumadan yarım saat önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle başka hiç bir şey yememeniz gerekiyor. En az 2 hafta boyunca bunu sürdürün.
1 yaşından sonra metabolizma, yaklaşık 20 yıllık bir süreç içinde “yavaşça" yetişkin düzeyine geriliyor. Metabolizma “yetişkinlik boyunca (20-60 yaşlar arası) sabit kalıyor”, hamilelik de dahil. Sonrasında ise enerji harcamamız, “daha yaşlı yetişkinlerde düşüşe geçiyor.” Bu durum yaklaşık 95 yaşına dek sürüyor.
Metabolizma hızının düşük olması, fazla yemek yenmemesine ya da diyet yapılmasına rağmen kilo vermeyi engelleyebilir, hatta kilo bile aldırabilir.
Yatmadan kaç saat önce yemek yemek kilo aldırmaz? Uyumadan şu kadar saat önce yemek yemek kilo aldırmaz gibi bilgiler yanlıştır. Akşam 20:00'dan sonra yemek yemek hem kilo aldırır hem de kalp-damar hastalıklarını, reflüyü ve insülin direncini tetikler.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Akşam yemeğini atlamayı mümkünse her gün yapın. Bu durumda çok iyi kilo kontrolü sağlarsınız. Haftada en az iki gün yapabildiğinizde ise ortalama kilo kontrolü ile iyi bir metabolik iyileşme elde edersiniz. O halde ''AKŞAM YEMEĞİNİ ATLAMAK'' kalıcı kilo kaybının ve gençleşmenin en önemli anahtarı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri