Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar. Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltınızı yapmaya özen gösterin ki metabolizmanız da sizinle birlikte uyansın.
Enerji ve yapı taşı ihtiyacına bağlı olarak metabolizma hızı da kütle ile orantılı şekilde artar. Fiziksel aktivite: Günlük hareket arttıkça, enerji ihtiyacı ile beraber dokuların yenilenmesine bağlı yapı taşı ihtiyacı da artar. Bununla ilişkili olarak metabolizma hızlanır.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Metabolizma hızını artırmak için beslenme, egzersiz ve uyku önemlidir. Protein alımını artırmak, sık ve düzenli öğünler tüketmek gerekir. Egzersiz yaparak kas kütlesini artırmak ve kardiyo aktivitelerine zaman ayırmanın da faydası olacaktır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Kalori dengesini sağlamak, protein tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı besinlere odaklanmak, su tüketimine dikkat etmek, düzenli öğünler yemek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek, kilo verme sürecini hızlandırmak için etkili yöntemlerdir.
METABOLİK YAŞAMIN 4 AŞAMASI ORTAYA ÇIKTI
Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı. - Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı. - Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor.
Uyumadan önce zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, kekik çayı, yeşilçay gibi metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarından tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Özellikle diyet ve kiloyla ilgili sohbetlerde adını sıkça duyduğumuz metabolizma hızı, vücudumuzun besinlerle aldığı kaloriyi enerjiye dönüştürme, bir başka deyişle yakma kapasitenizi gösterir. Metabolizma hızlı ise kilo vermek daha kolay olabilir, bunun aksine düşük ise zorlanmalar yaşanabilir.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Uzun Süren Açlık Metabolizmayı Yavaşlatır!
Dolayısıyla kilo vereceğim diye gün boyu yemek yememek kilo vermeye yardımcı olmanın yanında kilo almaya neden olur. Bunun tersi olarak da yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alınan beslenme düzenleri metabolizmanın düzenli çalışmasında etkili olur.” Diye konuştu.
Metabolizma hızı genetik, çevresel etkenler ve hormonlardan etkilenir. Egzersiz veya hareketli yaşam metabolizmayı artırırken, yaşın ilerlemesi azaltır. Tiroid hormonu, erkeklik hormonu (testosteron) buyume hormonu, stres hormonu olarak bilinen adrenalin ve noradrenalin metabolizmayı artırır.
Birçok insan için metabolizma 40 yaşından sonra yavaşlamaya başlıyor. Ayrıca, genetik faktörlerin de metabolizma hızı üzerinde rol oynadığı biliniyor.
• Düzenli Egzersiz Yapın
Her gün düzenli egzersiz ile birlikte metabolizmanızın günlük harcadığı toplam enerjiyi arttırıpyağ yakımını sağlayarak ideal kilonuza ulaşabilir veya mevcut kilonuzu koruyabilirsiniz. Aynızamanda egzersiz ile birlikte kas kitle artışı sağlayarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Uyurken zayıflamak istiyorsanız uyumadan önce yeterli miktarda protein almanız gerekir. Araştırmalar, uyumadan önce alınan proteinin uyurken yakılan kalori miktarını arttırdığını gösteriyor. Protein alımı vücudunuzun yağ yakmasını destekliyor ayrıca kas onarımına yardımcı oluyor.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Akşam yemeğini hafif tutmak yani sebze, salata, yoğurt ağırlıklı beslenmek de uyku sırasında yağ yakımının arttırmayı sağlar.
Metabolizma hızı yaş ilerledikçe yavaşlıyor. Metabolizma hızının düşmesi, ne kadar hareketli bir yaşama sahip olursan ol kilo almaya, yorgunluk ve halsizlik hissetmeye neden oluyor. Bu nedenle metabolizma hızlandırma sağlıklı hissetmek ve enerjik olmak için oldukça önemli.
Bazal Metabolizma Hızı Kaç Olmalı? Bazal metabolizma hızı normal aralığı cinsiyet, yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterir. 20-40 yaş arasındaki kadınlarda ideal olarak kabul edilen bazal metabolizma hızı 1000 - 1400 aralığındadır. Bu durum erkeklerde ise 1200 – 1600 değerleri arasındadır.
Günlük beslenme içinde alınan kalori enerjiye dönüştürülmektedir. Bu durumu da metabolizma sağlar. Eğer çok yavaş çalışırsa alınan kaloriler vücutta kalır. Böylece kilo alımı başlar.
Öğün Atlamayın
Aslında, uzun vadede metabolizmanızı bozabilir. Araştırmalara göre, ana öğünler arasında küçük ara öğün yapanlar, yemek sırasında daha az yemek yiyor. Aksi takdirde, öğünler arasındaki uzun boşluklar metabolizmayı yavaşlatır ve vücudun yağ depolama yeteneğini artırır.
Yoğurdun içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum metabolizmayı hızlandırır. Hızlı bir metabolizma, yediğiniz tüm yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Kalori yakmanızı sağlayacağı için de kilo vermenize yardımcı olur. Kalorisi düşük bir gıda ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri