Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Telefon dökümanında neler çıkar ? Telefon konuşma dökümü yalnızca hat sahibinin telefon konuşma ve SMS trafik bilgilerini vermekte olup konuşmanın ses kayıtlarına veya SMS içeriklerine ulaşmak mümkün değildir.
Türk Ceza Kanunu madde 133/1 gereğince "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denilmektedir.
GSM operatörlerinin kişiler arasında yapılan görüşmeleri kaydetmeleri yasal olarak mümkün değildir. Bu sebeple de operatörlerden böyle bir kayıt istenmesi mümkün değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
GSM şirketleri, “görüşme kayıtları geriye dönük 5 yıl saklanıyor” yönündeki haberle ilgili olarak “Muhatap TİB” dedi. TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.
Telefon kayıtları; sadece süre, tarih, saat gibi bilgilerden oluşmaktadır. Telefon operatörleri, geçmişe dönük telefon kayıtlarını 5 yıl süreyle tutma yükümlülüğüne sahiptir. Bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmamakla beraber mahkeme kararının bulunduğu hallerde delil olarak sunulabilirler.
GSM kayıtları 5 yıl saklanıyor!
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Telefon arama kaydedici özelliğini açmak için öncelikle Telefon uygulamasını açmanız gerekir. Ardından birisini arayın ya da gelen aramayı cevaplayın. Aramanızı kaydedebilmeniz için devam eden arama ekranı içerisindeki Kaydet butonuna dokunun. İşiniz bittiğinde kaydınızı durdurmak için Kaydı durdur seçeneğine dokunun.
SMS ve arama kayıtlarını mahkemede delil olarak sunmak için, bu kayıtların bir nüshasını mahkemeye sunmak gerekir. Ayrıca bu kayıtların hangi tarih ve saatte, hangi numaralar arasında yapılmış olduğunu gösteren bir belge de mahkemeye sunmak gerekir. SMS ve arama kayıtları, boşanma davalarında önemli bir delil olabilir.
Savcılık dinleme kararı vermişse o zaman görüşmeler kaydedilir. Normalde ses kaydı çıkmaz. HTS de aranan numaralar, arayan numalar, baz istasyonu, görüşme süresi vb. dökümanlar çıkar.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Aldatan Eşin Telefon Kayıtları Nasıl Alınır? Aldatan eşin telefon kayıtları ancak mahkeme kararı ile çıkar. Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir.
Kapanmış olmasına rağmen kapanmasından 3-5 yıl geçse de bu içerikleri görmek istemek için hala eski sahibinden izin alınması şart mıdır ? Öncelikle geçmiş olsun. Kapatılan hattın yada farketmeksizin her hattın baz istasyon dökümleri alınabilir.
olayın ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir. HTS kayıtlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temin eder.
Kısacası HTS Kayıtları, kişilerin telefonları aracılığıyla yaptıkları görüşmelerin arayan, aranan, arama zamanı, arama süresi, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonları gibi bilgilerini kapsamaktadır. HTS Verileri iletişim içeriği (Konuşulanlar-Görüşme İçeriği) hakkında bilgi vermez.
HTS kayıtları ne kadar saklanır konusu da oldukça merak edilmekle birlikte; hukuki süreci etkileyecek bir süreçte mahkeme onayı ile işletmeciden HTS raporu alınabilir. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu işlemlerde, operatörün 5 yıllık veri saklama durumuna göre iletişim bilgileri kayıt altına alınabilir.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Yine HMK 189/2. hükmü uyarınca da, boşanma davasında delil değeri olmayacaktır. Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler.
Bu mümkün değil. Operatörler sadece meta-veri saklarlar.
e-Devlet Kapısı'na şifre ve T.C. kimliknumaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında "Mobil Hat Sorgulama"yı tıklayın.
Mesaj içerikleri ise ancak telefonda kaldığı veya geri getirebildiği ölçüde delil olabilmektedir. Genelde operatörler 2 senelik kayıtları saklamaktadırlar. Bu nedenle mahkeme kararıyla bu kayıtlara ulaşılabilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri