Meme kanseri erken evrede yakalanırsa tedavisi mümkün bir hastalıktır. Ancak geç evrede yani diğer organlara metastaz yapmış se kronik bir hastalıktır ve tamamen iyileştirilemez.
Son yirmi yılda metastatik meme kanseri (MMK) tedavisinde kaydedilen önemli ge- lişmelere rağmen hastaların ancak %14 kadarında 5 yıllık sağkalım sağlanabilmektedir (2).
Metastatik meme kanseri (MMK) hastalarının kür olma şansı hemen hemen yoktur. Hastaların sadece %5-10'u 5 yıldan fazla yaşar. Ortalama yaşam süresi 18-24 aydır.
Hastalık meme dışında organlara sıçramışsa (metastaz yapmışsa), sıçradığı organa göre farklı şikayetler ortaya çıkar. Örneğin kemiğe sıçramışsa, kemik ağrısı, kemik kırıkları; beyne sıçramışsa baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bozukluğu hatta felç gibi şikayetler gelişebilir.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez fakat tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazede yer alan kemik metastaz tedavi yöntemleriyle acı hafifletilebilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Metastaz Yapmış Kanser Kaçıncı Evre? Kanserin aşamaları, 1'den 4'e kadar evrelerle ifade edilebilir; 1. evre tümörün en küçük boyutlarda olduğu evre iken, 4. evreye gelindiğinde kanser artık metastaz yapmış durumda demektir.
Metastazlar sayıca fazla ise, cerrahi ve radyoterapi uygun değildir, çünkü cerrahi ile akciğerin çok büyük bir kısmının alınması gerekir, radyoterapide ise akciğere verilebilecek maksimum radyasyon dozu aşılır.
İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez. Tedavinin amacı yıkımları düzeltmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Eskiden, 20 yıl önce, meme kanserinde ortalama yaşam süresi yüzde 86 ise bugün yüzde 90'ın üzerinde. Elimizde çok özel ilaçlar, tedavi yöntemleri, cerrahi teknikler, ameliyatlar, onkoplastik cerrahi, radyoterapi var.
Bu evrede meme kanseri boyundaki lenf nodlarına doğru da yayılım gösterebilmektedir. 4. Evre: Bu evrede meme kanseri başka organlara sıçramaktadır.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri sıklıkla uzak metastaz görülen bir kanser tipidir. Meme kanserinin en sık metastaz yaptığı yer kemiktir. Kemik metastazlarının da en sık yerle- şim yeri vertebradır ancak kaburga kemiğine olan metastazlar ise daha nadir görülmektedir.
Meme kanseri ölümlerindeki eğilimler
Bir kadının meme kanserinden ölme olasılığı yaklaşık 39'da 1'dir (yaklaşık %2.6). 2007'den bu yana, meme kanseri ölüm oranları 50 yaşın altındaki kadınlarda sabit, ancak yaşlı kadınlarda azalmaya devam etmektedir. 2013'ten 2018'e kadar ölüm oranı her yıl %1 azalmıştır.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Meme Kanserinde Geç Nükslere Dikkat!
Prof. Dr. Bala Başak Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının %9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince olarak gösterildiğini söyledi.
Meme kanseri erken tanı ile tamamen tedavi edilebilir. Bu nedenle her ay kendi kendine meme kontrolü erken teşhis açısından hayati önem taşımaktadır.
Memenin tamamen alınması, meme kanseri tedavisi için çok önemli bir adım olsa dahi bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, riskin büyük ölçüde azaldığını göstermektedir ancak deride kalan dokularda tekrar tümörün gelişme riski yüzde 10 oranında vardır.
Erken evrede yakalanırsa hasta tamamen iyileşiyor
Çünkü erken evre meme kanserli hastalar tamamen iyileşerek kanserden kurtulabiliyor. Hastanın yaşamının kurtulmasının yanında fiziksel görünümü de erken tanı sayesinde olumsuz etkilenmiyor.
Bu safha ikiye ayrılır. Tümörün çapı ne olursa olsun meme derisine veya meme altındaki kaslara sıçramıştır veya internal lenf düğümlerine (meme iç tarafında yer alır) sıçramıştır. Kanser meme bölgesi dışındaki lenf düğümlerine veya kemik, akciğer gibi diğer organlara sıçramıştır.
Evre Tedavi. 4. evre meme kanserinde, memede tümör boyutuna bakılmaksızın, uzak organlarda (kemik, karaciğer, akciğer vb. uzak metastaz) tutulumu gözlenir. Bu evredeki meme kanseri tedavisinde amaç hastanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan tedaviler uygulanır.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Kemoterapi, hormon tedavisi, radyoterapi, immünoterapi ve ameliyat gibi yöntemler ile metastazın tedavisi gerçekleştirilebilir. Metastaz olan bölgede yayılan tümör oranı, organın ya da dokunun gördüğü hasar tedavinin belirlenmesinde etkin rol oynar. Metastazın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem kemoterapidir.
Bu bakımdan metastaz vücudun çeşitli bölgelerinde, köken aldığı dokudan tamamen farklı olan başka organ ve dokularda tümör hücrelerinin gelişimi ile sonuçlanır. Metastaz sonrası yeni gelişen tümör dokuları ulaştığı vücut bölgesinde tahribata yol açtığı gibi, ilgili dokunun çalışmasını da olumsuz etkiler.
Kanser karaciğere sıçradığında (metastaz) tedavi birkaç yol ile mümkündür. Eğer hastalık sadece karaciğerde ise ameliyat, karaciğere yönelik girişimsel radyolojik tekniklerle yapılan lokal ablatif (yok edici) tedaviler ve hatta karaciğer nakli az sayıda hasta için hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri