Yöntem bilimi ya da metodoloji, belirli bir alanda kullanılan bütün metotlar; geniş anlamı ile metotların bilim ve felsefesi olarak açıklanabilir. Grekçe (Eski Yunanca) meta, hodos ve logos kelimelerinden türemiştir. Eski felsefe ve bilimde "logos"; söz, konuşma gibi anlamlara gelmektedir.
Araştırmacılar tarafından kullanılan üç metodoloji türü nitel, nicel ve karma yöntemlerdir.
Yöntemler (metodoloji) bölümünüz açık olmalı. Hem yapılan fiili işlemleri hem de çalışmanızı tasarlarken yapılan metodolojik seçenekleri açıklamak gerekir. Başka bir deyişle okuyucular, yaptıklarınızı, nasıl yaptığınızı ve niçin yaptığınızı anlamalıdırlar.
Yani metodoloji bir kişinin doğru araştırma yapabilmesini sağlayan, etkin bir metin yazabilecek temellendirme ile değerlendirmeyi içeren bir bilim alanıdır. Özellikle bilimsel ve akademik bir çalışma yapmak ile beraber, bu konuda makale yazmak için metodoloji yöntemi kullanılır.
Metot ve metodoloji kelimeleri ise Türkçeye Fransızcadan Fransızcada metot Bir gerçeğe ulaşmak için tutulan mantıklı fikir yolu, Metodoloji ise Yöntemleri ve bunların bilimlerle ilgili olanlarını deneysel olarak inceleyen mantık kolu demektir.
İlgili 19 soru bulundu
Yöntemlerin tanı koymadaki geçerliliklerini, doğruluklarını ve gözlemcilerin tanı gereçlerini kullanma ve sonuçlarını değerlendirmedeki farklılıklarını inceleyen araştırmalara Metodolojik Araştırmalar denir.
Bilimsel kurallar çerçevesinde ilgili konuyu ve kaynakları doğru ve sistematik bir şekilde incelemek.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
Cevap: Toplumsal bilimlerde yöntem bilimi.
Tarih ilminde metodoloji; tarihçinin tarihi araştırma, yazma ve yorumlama sürecinde takip ettiği yöntem/metot demektir.
Bilimsel araştırma sürecinin güvenilirliği ve geçerliliği sistematik olarak izlenen yöntem ve tekniklerin bütününü temsil eden metodoloji ile ilişkilidir. Birbirine bağlı çeşitli aşamaları içeren bilimsel araştırma süreçlerinde metodolojik hatalar ve sorunlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Metodolojik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Yöntem bilimsel.
1. yöntem bilimi. 2. belirli bir bilim alanında ya da disiplinde kullanılan yaklaşım, yöntem, teknik ve işlemler. 3. bilimsel ve felsefi sorgulamada akıl yürütme ilkelerinin uygulanmasıyla ilgili mantık dalı.
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Paradigma (isim ([paɾadi'gma]) Helenceden gelir) Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlam karşılığı; "Değerler dizisi" olarak tanımlanır.
Yöntem, düzen, tarz, usul.
Terminoloji, yazının icadından günümüze kadar uzanan süreçte, terim anlamıyla kullanılan sözcüklerin ve ifadelerin anlamını araştıran bilim dalıdır.
TDK'ya göre metot kelimesinin doğru yazılışı "metot"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Gereçlerin yanında malzemelerin genel ismine de materyal denmektedir. Bir diğer tanımda ise bir işin ortaya çıkması için lazım olan şeylerin tamamına da materyal denmektedir. Örneğin kitaplar, notlar, gazeteler yazılı materyale örnektir.
Sosyal Bilimleri Metodolojik Özellikleri
Sosyal Bilimlerde mutlak gerçek ve ona bağlı değişmez sebepler zinciri yoktur; bunun yerine toplum gerçeği ve onun izafi mantığı ve kanunları vardır. Toplumdaki gerçekler derlenerek bağlı oldukları kanunlar bulunur. Bu tümevarım adıyla bilinen metodudur.
Feminist Metodoloji ile Sahada Olmak
Kadın emeği ve istihdamı alanında yapılan feminist araştırmalar, bilginin deneyimlerden doğduğu ve düşünümselliğin araştırmanın ürettiği bilginin objektifliğini güçlendirdiği varsayımına dayanarak kurgulanır (Letherby, 2003: 45).
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri