Yöntemlerin tanı koymadaki geçerliliklerini, doğruluklarını ve gözlemcilerin tanı gereçlerini kullanma ve sonuçlarını değerlendirmedeki farklılıklarını inceleyen araştırmalara Metodolojik Araştırmalar denir.
Bu yöntemlerin doğru tanı koymada ne ölçüde geçerli ve ne ölçüde güvenilir-tutarlı olduğunu belirlemek için yapılan araştırmalara metodolojik araştırmalar denir. Beslenme epidemiyolojisinde hastalıkların oluşmasında rolü olan beslenme ile ilgili nedenleri belirleyen çalışmalar yapılır.
Metodoloji, araştırmanın/çalışmanın ilk aşamasında uygulanır. Yöntemler, çalışmanın/araştırmanın daha sonraki bir aşamasında kullanılır ve uygulanır. Metodoloji, bir soruna çözüm bulmaya yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Yöntemler, farklı araştırma ve karşılaştırma tekniklerinin bir kombinasyonudur.
Yöntem bilimi ya da metodoloji, belirli bir alanda kullanılan bütün metotlar; geniş anlamı ile metotların bilim ve felsefesi olarak açıklanabilir.
3.Metodolojik araştırma
Yeni bir tanı yönteminin ne kadar duyarlı (sensitif) ve/veya seçici (spesitif) olduğunu belirlemek veya aynı yöntemi uygulayacak olan farklı gözlemcilerin gözlemci içi ve/veya gözlemciler arası tutarlılığını belirlemek amacı ile planlanan araştırmalardır.
İlgili 45 soru bulundu
Metodoloji diğer bir ismiyle yöntem bilimi olarak bilinmektedir. Araştırma gerçekleştirmek ve bunu yaparken bilimselliği yakalamak adına, her alana özgü bazı yöntemler ele alınır. Geliştirilmiş olan bu yöntemleri ise metodoloji denmektedir.
Gözlem ve ölçümlerin kalitesini değerlendirmede göz önünde bulundurulması gerekenler vardır. boyutunun ne olduğunu belirleyen çalışmalara metodolojik araştırmalar denir. Gözlem/ölçümde kullanılacak test/yöntem kimin gerçekten hasta, kimin gerçekten sağlam olduğunu ayırabilmelidir.
sözel ağırlıklı ve yoruma dayalı çalışmalarda kullanılır. Nitel araştırmalar tutum, davranış ve tecrübelerle ilgilenir. Tümevarım mantığı, toplanan verilerden hareketle genellemeler yapma, ön plana çıkmaktadır. Metot olarak gözlem, görüşme ve anket teknikleri daha çok kullanılır.
Yöntemler (metodoloji) bölümünüz açık olmalı. Hem yapılan fiili işlemleri hem de çalışmanızı tasarlarken yapılan metodolojik seçenekleri açıklamak gerekir. Başka bir deyişle okuyucular, yaptıklarınızı, nasıl yaptığınızı ve niçin yaptığınızı anlamalıdırlar.
Metodoloji bilimi, araştırmacılara doğru bir yol haritası sunarak konu ve sorunlar hakkında bilgi edinmelerine ve fikir geliştirmelerine olanak sağlar. Bu kapsamda, toplanan bilgilerin düşünce gelişimine, sınıflandırılmasına ve analiz edilmesine katkı sunan metodolojik süreçler izlenmelidir.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Analitik çalışma, belirli bir dönem boyunca ticaret açığının hareketinin altında yatan nedenleri ve mekanizmaları belirlemeyi amaçlamaktadır. Psikologlar, doktorlar ve öğrenciler de dahil olmak üzere çeşitli profesyoneller tarafından araştırmalar sırasında en uygun materyali belirlemek için kullanılır.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
Yöntemde, araştırmanın modelinden söz edilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın nasıl yapıldığına değinilir. Toplanan verilerin hangi teknikler kullanılarak analiz edildiği yazılır.
Sosyal Bilimleri Metodolojik Özellikleri
Sosyal Bilimlerde mutlak gerçek ve ona bağlı değişmez sebepler zinciri yoktur; bunun yerine toplum gerçeği ve onun izafi mantığı ve kanunları vardır. Toplumdaki gerçekler derlenerek bağlı oldukları kanunlar bulunur. Bu tümevarım adıyla bilinen metodudur.
1. yöntem bilimi. 2. belirli bir bilim alanında ya da disiplinde kullanılan yaklaşım, yöntem, teknik ve işlemler. 3. bilimsel ve felsefi sorgulamada akıl yürütme ilkelerinin uygulanmasıyla ilgili mantık dalı.
Tarih ilminde metodoloji; tarihçinin tarihi araştırma, yazma ve yorumlama sürecinde takip ettiği yöntem/metot demektir.
Bilimsel gerçeklere ulaşabilmek için izlenmesi gerekli yöntemleri (metodları), tecrübe ve tatbikattan elde edilen sonuçlara dayanarak (a posteriori) araştıran bir ilim dalıdır.
Uluslararası ilişkilerde pozitivizm; doğa bilimlerinin metot ve kavramlarının uluslararası ilişkileri anlamak için kullanılabileceğini öngören bir metodolojik anlayıştır.
Testin gerçek hastaları belirlemesinde ne kadar duyarlı olduğunu gösterir. Şu şekilde hesaplanır. Özgüllük / Seçicilik: Testin, gerçek sağlamlar içinden sağlamları ayırma yeteneğidir. Yani bir testin gerçekten hasta olmayanları ayırt edebilme yeteneğini veren bir orandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri