Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır. Bu elektrik enerjisini tramvaylarımıza, metrolarımıza genel ismiyle trenlerimize iki şekilde verebiliriz.
Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
Tramvay sistemleri, genelde kent içi yörelerde sefer yapmakta ve tramvay yapım ve işletme düzenine göre kurulmuş sistemlerdir. Metro sistemi genelde, zemin altında tünellerde, yer üstünden çok derinlerde, sefer yapan, istasyonlara erişim için, asansör, yürüyen merdivenler ve merdivenlerle donatılmış sistemlerdir.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
İlgili 31 soru bulundu
Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır.
Trenlerin tümü trafiğin sağ yönünden gitmektedir. A1, M1, M2, M3 ve M4 hatları 750 Volt doğru akım üçüncü ray sistemi ile elektriklendirilmişlerdir.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Yaşanacak kesintide; metro ve tramvay gibi elektrik enerjisini kullanan araçların kullanılamaması nedeniyle ulaşımda aksaklıklar yaşanabilir, trafik ışıkları çalışmayabilir ve trafiğin özellikle büyükşehirlerde kilitlenmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve öğrenciler okullarına gidememesi nedeniyle eğitimde de ...
Elektrikli demiryolu hatlarında besleme sistemleri akımın tipine göre AC ve DC olarak göre ikiye ayrılmaktadır. Şehir içi ulaşımda genellikle DC gerilim, şehirlerarası ulaşımda ise AC gerilim kullanılmaktadır.
Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti. İstanbul'da elektrik kesintisi nedeniyle metro ve tramvay seferleri yapılamıyor.
Ülkemizde ve dünyada metro hattı gibi şehir içi hatlarda genellikle 750 V DC gerilim kullanılır. Aşağıdaki şekilde temel DC beslemeli bir tramvay şeması verilmiştir.
Piezoelektrik ile hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Metro sistemlerinde araçtan iniş ve istasyondan çıkış ile istasyondan iniş ve araca biniş güzergahı boyunca yoğun yolcu hareketi olduğu için ciddi bir hareket enerjisi potansiyeli bulunmaktadır.
Ukrayna'da, mühendis F. Pyrotskyi 1875'te elektrikli tramvayı icat etti. Elektrik bir kilometre mesafeye iletiliyordu. Elektrik izolasyonuyla zeminden ayrılan raylar, aynı zamanda motora elektrik iletiyordu.
Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı Fulya Yıldız kesimi açılmış (2 km.) Dudullu-Bostancı metro hattı açılmış (14,7 km.) Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Alınan tramvaylar 30 metre uzunluğunda ve boş olarak 30 tondur. Her bir tramvayın kapasitesi 83 oturan olmak üzere toplam 330 kişidir. Tramvaylar kilometre başına 3 kw enerji tüketmektedir.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Türkiye'de metro işletmesi bulunan 5 il ve 20 metro hattı bulunmaktadır. İnşa hâlinde ve proje aşamasında hatları olan illerle birlikte toplam 9 ilde metro yatırımı bulunmaktadır.
İstasyon yapısı 3 katlı olarak zeminden 20 m derinlikte ve otopark yapısı ise 12 m derinlikte yeraltında tasarlanmıştır.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri