Merhaba. ✨Cevap: Mevlana etrafında dönenlere semazen denir. Semazenler beyaz kıyafet giyerler.
13. yüzyıl mutasavvıflarından Mevlânâ tarafından da dinî ve tasavvufi bir coşkunlukla icra edilen sema, bilhassa Mevlânâ'dan sonra gittikçe gelişmiş ve başlı başına bir ayin halini almıştır. Günümüzde mevlevi ayini kısaca "sema" olarak adlandırılır.
-Semazenler beyaz kıyafetler içerisinde kendi etraflarında dönerler, yani sema yaparlar. -Semazenler Mevlevi dervişleridir. -Semazenler kendi etraflarında sakinlik içerisinde dönüp sema yaparken, bir elleri göğe bir elleri yere doğru bakar. Bu hareketin anlamı Allah'tan yani haktan alıp, halka vermektir.
Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Ney gibi dini çalgılar eşliğinde kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Hak'tan alıp halka dağıtarak gerçekleştirilen bir ayindir. İşte bu ayini gerçekleştiren kişiler semazen olarak isimlendirilmektedir.
Çelebi: Tarikatın başına denir.
İlgili 17 soru bulundu
Yıllar evvel yaşayan kadın sufiler olduğu gibi günümüzde kadın semazenlerin sayısı da giderek artıyor. Didem Andaç, Cumhuriyet tarihinde erkeklerle meydana çıkan ilk kadın semazen. Sema meydanına ilk defa 28 Kasım 1993 tarihinde adım attı.
Dönmek: Sema törenlerindeki meşhur dönme hareketi de her şeyin topraktan gelip toprağa geri dönmesini, inanan kişinin Allah'tan gelip ona geri dönüşünü simgeliyor. Kıyafetler: Semazenin üzerindeki kıyafetlerin sadeliği de ölümlü dünyanın geçiciliğine, ahiret hayatının ebediliğine işaret ediyor.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
Çin'in Henan bölgesindeki Şinciang kentinde yaşayan Duan Huan, kendi etrafında 14 saat hiç durmadan dönerek rekora imza attı. Huan, bu zamana kadar adından pek bahsedilmemiş rekoru, dört jüri ve bir doktor gözetiminde gerçekleştirdi. Saat 8.00'de dönmeye başlayan Huan, saat 22.00'ye kadar dönmeye devam etti.
Mevlevîlik (Osmanlı Türkçesi: مولويه - Mevlevîyye), 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi'nin görüşleri ve tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümü ardından gelişen tarikattır.
Sema', sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı'ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder. Sema' eden canlara Sema'zen denilmiştir.
Mevleviler birbirlerine “ihvan" derler. Filan şeyhin ihvanı gibi. İkrar : Söylemek anlamına gelen bu kelime dervişliğe söz vermeye denir.
Osmanlı İmparatorluğumun birçok şehirlerinde, Mevlevihaneler, İstanbul'da da Mevlevi dergahları vardı. Bu Mevlevihane'de 1001 günlük çileyi dolduranlara «dede», bu dedelerin arasından seçilen Mevlevihane başına da «Şeyh» denirdi.
Semazenler, başlarına sağa eğdikten sonra, sol ayak üzerinde dönerek sema yapar. Sema sırasında gözleri yarı açık olarak, ufuk çizgisi yerine geçen sol el baş parmağına bakar. Semazenin dönüş ekseni kafa, kalp ve sol bacağından geçer.
Semazen sema yapan Mevlevi dervişi anlamına gelmektedir. Semazen gösterilerinde dönülür fakat bu bir dönüş değil sema demek de dönmek değildir. Mevlevilik döneminden günümüze gelen semazenlik de dönmek diye bir kavram yoktur. Mevlevilik de sema ederler.
Hazret-i Mevlânâ, ney çalmadı, dönmedi.
Çiviyi öptükten sonra, avucundaki tuzu çivinin etrafına serper. Tuz, meşk esnasında ayağın rahatça kaymasını sağladığı gibi, ayakta bül gelişip epidermisin ülserasyon sonucu yara olmasını da engeller.
Bu sözü duyar duymaz Hazreti Ebu Bekir Hazretlerinin aklı gitti. Başladı dönmeye “Ene razi, ene razi, ene razi” Bende razıyım, bende razıyım….!” diye ve o gün ilk sema başladı. Aşıklar Sultanı Hazreti Mevlana o gün bu gün Allah Zülcelal Hazretlerini sema ederek zikretmeye devam etti ve devam ettik.
Zaman gazetesinin haberine göre, Ramazan nedeniyle çok yoğun olan bir semazenin 15 dakikalık gösterisinin bedeli 150 ila 200 YTL arasında değişiyor. Bir gecede 3 semaya gidenler günde 600 YTL kazanıyor. Ramazan ayını ise 18 bin YTL ile kapatıyorlar.
Mevlâna, “Mihrabı dost cemali olan kimse için, yüz çeşit namaz, yüz çeşit rüku ve secde vardır” der. Bu konuda Cenab-ı Hak: “Ne yana dönerseniz Allah oradadır” buyurmuştur. Resulullah da (sav): “Namaz mü'minin miracıdır.” buyurmuştur. Kulluk sadece cesetle değil, gönülle ibadet etmektir.
Gerçek Mevlevi, gerçekten Alevi'dir.
Mevlana bir Hanefi'dir. İtikatta ise Maturidiliği kendine ilham kaynağı olarak alıyordu. Yani Mevlana'nın mezhebi amelde Hanefi, itikadda ise Maturidi idi.
Mevlana'nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor. Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yönelişini ifade ediyor.
Sema sözcüğü gökyüzü ve dinlemek anlamlarına gelir. Bununla birlikte tasavvuf inancına göre kendi etraflarında dönerek gösteri yapan Sufilerin sema yaptıkları görülür. Yani sema sözcüğü derin bir anlama sahip olarak tasavvuf inancında karşımıza çıkar. Sema gösterisini yapan kişilere ise Semazen adı verilir.
Hazreti Mevlana'nın Allah'a ulaşmak düşüncesiyle yaptığı hareket, günümüzde tüm dünyada karşılık buluyor. Semazen, tören sırasında üstündeki siyah hırkayı çıkarıyor, sembolik olarak hakikate doğuyor. Allah'a olan aşk ile harekete geçiyor, kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yöneliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri