incelenebilirler. elma, armut gibi meyve türlerinin meyve gözleri karışık göz yapısındadır. Saf meyve gözleri sürdüğü zaman yalnız çiçekler, karışık meyve gözleri sürdüğünde ise yaprak ve çiçekler birlikte oluşur. Trabzon hurması, ayva, incir vb. meyve türlerinin gözleri de karışıktır.
tutumu'nu gerçekleştirir. 1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve.
Odun gözleri de saf gözlerdir. Büyüme noktalarında bulunacağı gibi, odun dallarının uzun ekseni üzerinde de oluşurlar. Bunların sürmeleri sonucu oluşacak odun dallan ağaçların şekil almalarına ve gelişmelerine yararlar.
MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR
oluştukları gözlerin tipi ve bulundukları yere göre yan dallar, obur dallar ya da sürgünün devamını sağlayan uç sürgünler olarak isimlendirilebilir.
Ağaç budama mevsimi yaprakların döküldüğü ve ilkbaharın başladığı zamandır. Bu yüzden en uygun dönem 15 kasım ile 15 mart arasıdır. Meyve ağaçları da aynı tarihte budanır. Yaz boyunca meyve ağaçlarındaki sürgünlerin seyreltilmesi normaldir.
İlgili 28 soru bulundu
Biraz daha detaya girersek eğer düzenli bir şekilde budama yapmadığınız takdir de ağacınızın tacı düzensiz bir şekilde gelişecek, dalları gereksiz fazla verimden dolayı kırılacak, eskisine göre daha küçük ve kalitesiz meyveler verecek, dallanmanın artmasından dolayı ağacınızın iç kısımlarına Güneş ışıkları giremeyecek ...
Örneğin şeftalide sert, kayısı, erik, badem, kiraz, vişne, elma, armut ve ayvalarda daha hafif olarak uygulanır. Mahsul budaması şeftalide her yıl erik, badem, kayısı, kiraz, vişne, elma ve armutlarda 2-3 yılda bir, cevizde 7-8 yılda yapılır.
Yani çok sert budanırsa kuvvetli sürgün gelişimi meydana gelerek yoğun obur dal oluşumuna yol açılmış olur. Uç alma sonrası sürgünlerin haddinden fazla uzun bırakılması halindeyse sürgünün yukarı kısımlarında meyve tutumu gözlenirken orta ve dip kısımlarında meyve tutumu gerçekleşmez, boşluklar oluşur.
Botanikte bir bitki sürgünü, uzantıları, yaprakları ve yan tomurcukları, çiçekli gövdeleri ve çiçek tomurcukları ile birlikte herhangi bir bitki gövdesinden oluşur. Tohum çimlenmesinden yukarı doğru büyüyen yeni büyüme, yaprakların gelişeceği bir sürgündür.
Budama veya herhangi bir kesim işlemi sonrasında etkili olan ağaç aşı macunu sayesinde bitki ve ağaçları koruyabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz başlıca ürünler arasında koruma aşı macunu yer alır. Bu kapsamda budama yaptığınız bitkilerinizde uzun süre kullanmak için aşı macunu 1 kg tercih edebilirsiniz.
Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
Meyve üretiminde budamanın en önemli fonksiyonu vegatatif ve generatif dengeyi kurmak yanında ağacın hastalıklı ve zararlılardan etkilenmiş bitki parçalarının bahçeden uzaklaştırılmasıdır. Meyvecilikte budamada göz önünde alınacak en önemli faktörler; budama zamanı ve budama tekniğidir.
Hobi amaçlı dikimlerde birçok çeşidi (bazı erik ve kiraz çeşitleri haricinde) tozlayıcı çeşit olmaksızın dikerek meyve alabilirsiniz.Ticari bahçelerde tozlayıcı çeşit kullanımı meyve verimini arttırır.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Şeftali, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesidir.
çünkü; bilindiği gibi ağaç, kökleri yardımıyla topraktan çeşitli mineraller alarak büyür, meyvesini olgunlaştırır. çoğu zaman toprak zenginleşsin diye gübrelenir. maalesef mezarlık toprağında insan ölüleri olduğu için meyvelere insani yağlar, mineraller geçer. bu yüzden yenmez.
1.Tanımı ve Amaçları Tanımı: Büyüme / gelişme ile ürün verim ve kalitesi arasındaki denge gözetilerek bağlardan sağlanan ekonomik yararın en üst düzeye çıkarılması amacıyla, asmaların dinlenme döneminde, bir yaşlı dal sayısının ve uzunluğunun, yani verimli kış gözü sayısının düzenlendiği budama işlemidir.
Sofralık üretimde bayrak olarak nitelendirilen uzun çubuk üzerinde 10-11 göz bırakılırken kurutmalıkta 14-15 göze kadar çıkabiliyor, bırakılan bayrak sayısı ise asmanın gelişme durumuna göre altı yedi arasında değişirken her bayrağa iki üç gözle bir yedek bırakmanın da unutulmaması gerekiyor.
Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Örneğin bağ bitkileri ve kivilere demir gübresinin verilmesi için en uygun zaman sürgün oluşumu başlangıcıdır. Domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, çilek ve kabak bitkilerine demir gübresi verilmesi için ideal zaman dilimi fide dikiminden başlar, hasattan 15-20 gün öncesine kadar sürer.
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
· Mayıs-Haziran aylarında da taç içerisinde sık olan bölgeler var ise sürgünler yeni oluşmuşken seyreltme yapmak faydalı olacaktır. Ancak sürgün boyları 8-10 cm'e geldiğinde budama işlemi yapılmalıdır. Bu ön budamadır asıl budama Ağustos ayının 15'inden sonra yapılmalıdır.
Meyve ağaçlarını budamak için en uygun zaman, sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda gelişmenin başlaması arasındaki dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri