Çoğu meyve ağacının çekirdekten yetiştiğini öncelikle belirtelim. Özellikle yaz kış severek tükettiğimiz meyvelerin hepsi meyvelerinin içindeki çekirdeklerden kolayca yetişir. Doğa bunu çoğu zaman tek başına yapar.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Tohumları bir kâğıt havlu üzerine alın ve üzerini de kâğıt havluyla kapayın. Fısfıs yardımıyla peçeteyi nemlendirin ve bir buzdolabı poşetinin içerisine hava almayacak şekilde koyun. Mümkün olduğunca sıcak bir ortamda tohumların filizlenmesini bekleyin. Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
Çekirdekten yetişen fideleri aşılamanıza gerek yok. Bu şekilde yetişen ağaçların meyve vermeyeceği, verse de yenilmeyeceği vs gibi cümleler gerçeği yansıtmadığı gibi, tamamen yanlıştır. Çekirdekten yetişen fideler çok daha sağlıklı, hastalıklara karşı dirençli, sizden hiçbir şey istemeyen ve çok üretken olacaklardır.
Çimlendirme işleminin hızlı olması için ıslak kağıt havluyu bir poşetin içerisine yerleştirin ve buzdolabına koyun. Bir hafta buzdolabında kalan tohumu çıkarın. Bu süre içerisinde tohumların çimlendiğini göreceksiniz. Artık tohumları toprağa ekebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Evde meyve yetiştirmek isteyenler için en uygun tohum genellikle meyve çekirdekleri oluyor. Evde kayısı meyvesinin içinden çıkan çekirdeği uygun bir saksıya ya da bahçenizin güzel bir bölgesine ekerek ilerde meyve alabileceğiniz bir ağacın ilk toprağını atabilirsiniz.
Tohumu kendi çekirdeği olan limon, son yıllarda fideden yetiştirilmektedir. Çekirdeğin filizlenmesi ve büyümesi için sabredemeyenler, limon fidesi alıp bakımını yapmaktadır.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Hızlı büyüyen meyve ağaçları içerisinde önemli bir yere sahip olan dut, incir, muşmula, mandalina, greyfurt gibi ağaçlarda mevcuttur.
Bu poşetin yaklaşık 60-80 gün buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Havluların ıslak olup olmadığını ve her 20 günde bir filiz oluşup oluşmadığını dikkatlice kontrol ederiz. Poşeti buzdolabına koyduğumuz günden itibaren 60-80 gün sonra, poşeti dikkatlice açarak sadece filizlenmiş olan tohumları seçeriz.
Yenidünya ağacı ilkbaharda dikilebilen bir ağaçtır. Yenidünya meyvesinin çekirdeklerinden de yetiştirildiği gibi aşılama yöntemiyle de üretilebilmektedir.
Çekirdekten elma yetişir mi? Elma çekirdeklerinden yeni mahsul yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Ancak tohum amaçlı kullanılacak çekirdeklerin yüksek kaliteye sahip olması gerekir.
Eğer tohumdan/çekirdekten kavun yetiştirmek istiyorsanız, çoğu zaman, evde kavun yedikten sonra topladığınız tohumların steril olabileceğini ve bu nedenle meyve veremeyeceğini bilmeniz gerekir. Bunun yerine, yasal bir satıcıdan sertifikalı tohum alabilirsiniz.
Şeftaliyi yedikten sonra içinden çıkan çekirdekleri çimlendirerek evde kendi meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz. Çekirdeği doğrudan toprağa gömmeyi de deneyebilirsiniz ancak sert kabuğu yüzünden çekirdek ihtiyaç duyduğu besin ve suya ulaşamayabilir. Bu yüzden çekirdekleri çimlendirdikten sonra ekmenizi öneririz.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Tüm bu koşulları doğru bir şekilde sağlandığında şeftali bitkisinden ancak 3-4 yıl sonra ilk mahsüllerinizi alabileceğinizi de unutmamalısınız.
Saksıda yetiştirilen meyve ağaçlarının başlıcaları Limon ağacı , Elma ağacı ve Nar ağacı olmaktadır. Saksıda yetiştirilecek ağaç türleri için geniş saksıların tercih edilmesi gerekmektedir.
Domates, biber, salatalık, soğan, sarımsak, çilek, karpuz, limon, patlıcan ve fasulye evde yetiştirilmesi nispeten kolay ve masrafsız olan meyvelerdir. Gereken ilgiyi ve özeni gösterdikten sonra evde kendi küçük bostanınızı kurabilir ve bu meyveleri yetiştirebilirsiniz.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Evlerde ve saksılarda yetiştirilen limonlar ise fidana bağlı olarak yaklaşık 1 sene içinde meyve vermeye başlar.
Limon çekirdeği yaklaşık 3 ya da 4 hafta içerisinde büyümeye başlar.
Salataların vazgeçilmezi olan limon sadece bahçelerde değil evde de pratik bir şekilde yetiştirilebiliyor. Tam da kendi sebze ve meyvenizi yetiştirebileceğiniz bu mevsimde bir limon ağacı ya da fidesi alabilirsiniz.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
Filizlenen bu çekirdekleri yarısını kesip toprakla doldurduğunuz pet şişelerin içine ikişer ikişer yerleştirin. Toprağı koymadan önce şişelerin tabanında küçük delikler açmayı unutmayın ve çekirdekleri tamamen toprağa gömmeyin. Sadece filizlenen kısımları toprağa gömülecek şekilde toprağın üstünde bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri