Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Birinci Anlam: Nasıl ki her ağaç meyve vermiyorsa, her insan da uzmanı olduğu konularda fazla üretken olmayabilir.
Elinde balta olan söze başlar; “bu ağaç meyve vermiyor, ben bu ağacı keserim” diye hitap eder.
Hayır vermez. Açıklama: Sadece bazı bitkiler meyve verir, hepsi veremez. Mesela normal ağaçlar var meyve vermiyor.
İlgili 17 soru bulundu
hurma ağaçlarını sökmeyiniz ve onları yakmayınız, hiç bir meyve ağacını kesmeyiniz, ihtiyaç durumu hariç, hiçbir koyun, hiç bir inek ve hiç bir deve bile öldürmeyiniz…” (6) mealindeki talimatta on maddenin üçü çevrenin savaş sırasında korunmasına tahsis edilmiştir.
İşte bitkide dişi ya da erkek çiçeğin varlığına göre bitkinin dişi ya da erkek olduğundan söz edilir. Bu tür bitkilerde meyve sadece dişi bireylerde oluşur, erkek ağaçlar sadece çiçek tozu üretmekle görevlidirler.
Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır.
Kadifemsi dokusundan hoşlanmayanlar için son yıllarda Bursa'da nektarin denilen tüysüz bir çeşidi yaygın olarak üretilmeye başlandı."
Meyve Veren Ağaç Taşlanır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Meyve veren ağaç taşlanır atasözünün TDK sözlüğünde göre anlamı şudur; - 'Bilgili, hünerli, işinde başarılı olan kimseler kıskanılır, eleştirilir ve işlerini yapmaları zorlaştırır. ` Anlamında kullanılan bir sözdür.
Yürüyen palmiye (Socratea exorrhiza), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından orta ve kuzey Amerika'nın tropik yağmur ormanlarının doğal üyesidir.
Servi veya Selvi olarak halk arasında adlandırılan ve boyu 30 ile 35 metreye kadar uzayabilen bir ağaç türüdür. Koyu yeşil renkteki yaprak dokusu ile uzaklardan dahi dikkati çekebilen bir nitelik barındırır. Nemli topraklarda yetişen ağacın ortalama ömrü ise 2000 yıldır. Son derece yavaş büyüyen bir ağaç türüdür.
Ülkemizde ki ormanlarda yetişen ağaçlar, kavak, gürgen, sığla, çınar, ıhlamur, dişbudak, huş, kestane, sığla, ladin, ardıç, akçaağaç, kızılçam, göknar, sarıçam, fıstıkçamı, karaçam, servi, meşe, kayın, sedir ve kızılağaçtır. Ihlamur ağacı ülkemizde Marmara bölgesinde sıklıkla görülen bir bitkidir.
[1] Dıştan verimli gibi görünen herkes verimli olmaz.
“Ağaç çiçeklenmeden meyve vermez” atasözünde emek vermeden bir ürünün elde edilemeyeceği vurgulanırken, “çoban olmadan sürü olmaz” atasözünde ise bazı ekonomik faaliyetlerin ancak belirli meslek adamlarıyla sürdürülebileceği dile getirilmektedir.
Periyodisite Nedir ? Meyve ağaçlarının bir yıl çok sonraki yıl çeşitli derecelerde düşük verimli olmaları durumu periyodisite olarak tanımlanır. Meyve ağaçlarında periyodisiteye eğilim, türlere ve tür içindeki çeşitlere göre farklılık gösterebilir.
Gelelim bonsai hakkında sıkça duyulan yanlış bilgilere. Bonsai bir bitki türü değildir. Pek çok ağaç türü bonsai formuna evrilebilir.
Yeni yetişen ağaca FİDAN denir.
Bu kelime konusunda bilmemiz gereken başka bir şey ise fidanlar ekilmez, dikilir.
Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin'dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)
Bilimsel ismi Prunus Persica'dır.. Nectarina olan nektarin, genellikle şeftali ve erik melezi sanılır.
Nektarin öncelikle şeftaliye çok benzemektedir. Bu yüzden şeftaliyi tüyleri yüzünden yiyemeyenler nektarini tercih edebilirler. Halk arasında nektari mi nektarin mi sorusunun cevabı merak edilmektedir. Doğrusu ise nektarindir.
Hem şeftali, hem de nektarin, gül ailesinden sert çekirdekli meyvelerdir.
İncir Ağacı genel olarak meyveler içerisinde çiçek açmayan tek ağaç türü olarak öne çıkar.
Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar. Bahçenin 4. senesinde ekonomik verime geçer. Bodur anaçlar genellikle klon anaçlardır, yani doku kültürü gibi vegetatif yöntemlerle çoğaltılırlar.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri