Sarımsak, çok fazla güneşe ihtiyaç duyar, ancak gün boyunca veya büyüme mevsimi boyunca çok uzun sürmemesi koşuluyla kısmi gölgeyi tolere edebilir. Toprağın iyice kazılması ve ufalanması gerekir. Kumlu toprak en iyisidir. Toprağına besin eklemeden önce, hâlihazırda toprakta neler olduğunu bilmelisin.
Sarımsağın dişlerini tek tek ayırarak işe başlayın. Ancak kabuklarını soymayın. Saksıya toprağı doldurun, ardından saksının ortasında 10 santimlik bir çukur açın. Sarımsakların kök uçları alta, filizlenecek yerleri üste gelecek şekilde bu çukura gömün.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız. Ancak toprağın ıslak bırakmayın, besin açısından zengin kireçli toprak sarımsak için idealdir, ek besin olarak humus ya da mavi gübre kullanabilirsiniz.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sarımsakları kısa sürede yetiştirmek için toprak, sulama, saksı, güneş ışığı gibi etmenlere dikkat etmeniz gerekir.
Sarımsak, sentetik gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Organik gübre- ler bir önceki ürüne verilir ise çok daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın, azot, potasyum ve fosfora ihtiyacı vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Yaprakları sararmaya başlayan sarımsakların hasat zamanı geliyor demektir. Başların iyi teşekkül etmesi için, tıpkı baş soğanlarda olduğu gibi bitki yapraklan üzerinden bir boş fıçı gezdirmeli veya üzerinde ayakla gezinmelidir; bu isi hasattan 2-3 hafta yapmak gerekir.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Taze yeş l sarımsaklar en erken şubat ayı sonunda en geç haz ran ayı başında hasat ed l r. Kuru tüket lecek başlar se haz ran-ağustos başı dönem nde hasat ed l r. Hasat önces sarımsak sapları yatırılarak d şler n daha y olgunlaşması sağlanır.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır. Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Özellikle kaşlarınızda seyrelme yaşıyorsanız düzenli kullanımda sarımsağın kıl köklerini beslediğini ve boşlukları doldurarak yeni kaşların çıkmasını sağladığını göreceksiniz. Aynı zamanda sarımsak, kaşın doğal yapısını korurken bir yandan da kaşa canlı ve parlak bir görünüm de sağlar.
Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır.
Ördüğünüz sarımsakları karanlık ve serin yerde saklamaya özen göstermelisiniz. Böylece kuru ve soyulmamış sarımsakları uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Özellikle taze baş sarımsak temizlendikten sonra doğal yöntemler kullanılarak güneşte kurutulur. Güneşte sarımsak kurutmak sarımsağın lezzetini arttırmaktadır. Bitkinin Sarımsak kurutmak için olgunlaşmış sarımsaklar uygun olacaktır.
Sarımsak diğer bitkiler gibi çiçeklenmeye bağlı olarak tohum üretmez. Sarımsak Tohumu Nedir? Sarımsak tohumu genellikle sarımsak dişlerinden oluşmaktadır. Sarımsak kökleri toprak altında kalan bir sebzedir.
2022 AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FİYATLARI NELERDİR? Sarımsakların kurumasıyla birlikte ve kurulan sarımsak pazarlarındaki arz ve talebe göre sarımsak fiyatları netleşmeye başladı. Küçük boy Taşköprü Sarımsak Fiyatı: 20-30 TL aralığında satılmaya devam ediyor.
Çıkış öncesi toprağa uygulanır.
En çok üretim 19 bin 871 ton ile Kastamonu olurken, 14 bin 878 ton ile Kahramanmaraş ikinci ve 14 bin 770 ton ile de Gaziantep üçüncü sırada yer aldı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan TR82 bölgesinde ise, 19 bin 953 ton ile sarımsak üretiminin yüzde 17,2'si gerçekleştirildi.
Diş halindeki sarımsak, -10 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilmesi ile tanınıyor. Bitki formundayken ise dayanıklılık -3,-4 derecesinde kalıyor. Ancak düşük sıcaklıklar uzun sürdüğünde, sarımsak bitkisi sıfır derecenin hemen altında donmaya başlıyor.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsak, çok fazla güneşe ihtiyaç duyar, ancak gün boyunca veya büyüme mevsimi boyunca çok uzun sürmemesi koşuluyla kısmi gölgeyi tolere edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri