Allah korkusu, cennet ve cehennemin hatırlanması gibi manevi nedenlerden ötürü akıtılan gözyaşları namazı bozmaz ve abdeste de zarar vermez.
Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz.
Bunun delili nedir? - Hanbeli mezhebine göre ölüyü yıkamak abdesti bozuyor. taşımak ise bozmuyor. hadislere baktığımızda ölü yıkayan gusül alsın, taşıyan abdest alsın diyor. diğer hadislerde ölü yıkayan elini yıkasın yeter diyor.
Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Abdest hangi hallerde bozulur, osurmak abdesti bozar mı, yellenmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.
Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, uykuya dalmak, uyuya kalmak abdesti bozar mı sorusuna cevap verdi. Hatipoğlu, bir insanın uzanarak ya da sırtını bir yere yaslayarak uykuya dalması durumunda abdestin bozulacağını dile getirdi.
İlgili 27 soru bulundu
Ağızdan öpmekle bozulur. Zorla öpülse de lezzet duysa bozulur. Dokunulan bâliğ ise ve lezzet duyarsa onun da abdesti bozulur.
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Elbiseyi değiştirmek, abdesti bozan şeylerden değildir.
Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
Böylece Diyanet bu konuya açıklık getirmiştir. Diyanete göre sigara içmenin abdeste bir zararı yoktur. Yani sigara içmek abdesti bozmamaktadır.
Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça bakmaları mekruh görülmüştür. Erkek cenazenin yüzüne kadınların bakmasında bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâî', I, 304-305; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 531-532).
Ebû Dâvud ve Beyhâki`nin de Mekhûl`den rivayet ettiği hadise göre; Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Kadın, kendisi ile beraber başka kadın olmadığı halde erkekler arasında ölürse; erkek de kendisi ile beraber başka erkek olmadığı halde, kadınlar arasında ölürse, her ikisine de teyemmüm ettirilir ve gömülürler.
Cenaze neden yıkanır, neden gusül aldırılır? Ölen bir mü'minin teçhiz ve tekfini, yani yıkanıp, kefenlenip, namazının kılınması ve defnedilmesi, geride kalan Müslümanlara kifayeten farzdır, yani bu Allah'ın emridir. Bunda aynı zamanda ölüyü tertemiz bir şekilde yolcu etme amacı vardır.
Râhûye, Müsned, III, 662; Müslim, “Cenâiz”, 27) olduğu belirtilmektedir. Bazı rivâyetlerde ise o anda ailesinin kendisine ağlamakta olduğu ölünün, aslında bu ağlama sebebiyle değil, dünyada işlediği günahlar sebebiyle azap çekmekte olduğu ifade edilmektedir (Buhârî, “Meğâzî”, 8; Müslim, “Cenâiz”, 26).
İslâm'da bedenî, ailevî, dünyevî felâket ve acılara ağlamayıp sabır ve tahammül göstermek tavsiye edilmekle birlikte, bu durumlarda taşkınlık yapmadan ağlamak yasaklanmamıştır. Buna karşılık nevha yani isyanı andıracak şekilde bağırıp çağırarak, saçını başını yolarak ağlama kesin olarak haram kılınmıştır.
1. Her ne sebeple olursa olsun, namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ağlamanın namazı bozması bu durum içindir.
Ayrıca vajina içine hava üflenmesi vajina duvarında zayıf bir nokta varsa yırtılmasına neden olabilir. Bekarlarda vajina içine ilişki dışı nedenlere bağlı hava girmesi gaz çıkmasına neden olabilir.
Vajinadan gaz çıkması, yukarıda da belirttiğimiz gibi cinsel ilişki sırasında olur. Seks sırasında vajen genişleyip daralır ve içeri hava dolabilir. Bu hava ilişki anında veya ilişki sonrasında dışarı çıkar. Vajinadan gaz çıkması pelvik tabanla ilgili bir sorundan da kaynaklanıyor olabilir.
Vajinal gaz oluşma nedenleri doğrultusunda tedavi edilir. Vajinal gazın en yaygın nedeni vajinada bollaşma ve pelvik kaslarında zayıflamadır. Bu sebeple vajinanın sıkılaştırılmasına yönelik ya da pelvik taban kaslarının güçlendirilmesine yönelik tedavilerle vajinal gaz probleminden kurtulmak mümkün olabilir.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Cinsel organların birbirine değmesi halinde (sadece değmekle) Imam-i A`zam ve Ebû Yusuf`a göre her ikisinin de abdesti ve oruçlu iseler oruçları bozulur, gusletmeleri yine gerekmez. Sünnette kesilen deriye kadar duhul olması halinde ise, boşalma olsun olmasın, her ikisine de gusül gerekir.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Hanefi Mezhebi'ne göre çıplak el ile avret mahalline dokunmak abdesti bozmaz. Ancak Şafii Mezhebi'ne göre tenasül uzvuna ve İmam Şafii'nin cedid (yeni) görüşlerine göre dübür halkasına elin iç kısmıyla dokunmak abdesti bozar.
Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile, buluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri