Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mezarın kenarına oturulur mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mezarın kenarına oturulur mu?

Peygamber (s.a.s.), “Sizden birinizin ateş üzerine oturup da bu ateşin elbisesini yakması, kabir üzerine oturmasından daha iyidir.” (Müslim, Cenâiz, 96) buyurmuşlardır. Ancak, kabrin kenarına oturulmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Mezar taşına neden oturulmaz?

İnsanın dirisi saygın olduğu gibi ölüsü de saygındır. Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dînen uygun bir davranış değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Mezar tasina yazi yazmak dogru mu?

Mezar taşına yazı yazmak mekruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islam dinine göre mezar nasıl olmalı?

Müslüman mezarlığı, ihtişam, debdebe ve tantanadan uzak, sadeliği, tabiiliği ve intizamı ile örnek olmalı. Camide bütün imtiyazlarından sıyrılarak Allah'ın huzurunda aynı safta duran müminlerin, mezarları da görünüş itibariyle birbirine eşit olmalıdır. Mezar yapımında bu eşitliği bozan şeylere yer verilmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mezar taşına ruhuna fatiha yazmak günah mı?

“Taş üzerine âyet-i kerime, mübarek isimler, şiir, medhiye gibi şeyler, Fâtiha kelimesini yazmak, resmini koymak caiz değildir. Asırlardan beri yazılıyor ise de, kötü bir bidattir. Kötü âdetler, caiz olmayı göstermez. Mezar taşına, isim ve ölüm hicri senesi yazılabilir denildi.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: odatv4.com

KABRE MEZARA OTURMAK BASMAK - İsmail Hünerlice Hocaefendi

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Mezar taşı neden 1 yıl sonra yapılır?

Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: merhabahaber.com

Mezar taşına fotoğraf konur mu günah mı?

Antalya Müftüsü Mahmut Yeleser, mezar taşlarında ölenin fotoğrafının, veya çeşitli amblemlerin konulmasının dinen doğru olmadığını söyledi. Yeleser, “Mezar taşına asılan ne fotoğrafın, ne de yapılan Cimbom ambleminin ölüye faydası vardır. Gidip, Fatiha okuyup hayır işlesinler” dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Mezar başında nerede durulur?

Kabir yanına gelince, önce selam verilir. Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mezarinsaati.com

Mezarın içine çökmesi ne anlama gelir?

mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Mezar taşına ne yazılmaz?

Mezar taşı, mezarlıklarda gömülen kişiye ait kimlik bilgileri, dua vb. yazıları kazınmış olarak üzerine bulunduran ve mezarın baş ucuna dikilen stel ve taştır. Türkçe deyim ve atasözleri arasında çok fazla kullanılmaz, "mezar taşı ile övünülmez" sözü halk içinde kullanılan bir sözdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mezar taşında neden Ruhuna Fatiha yazar?

Fatiha suresi de Kur'an'ın bir parçasıdır. Ölülere Kur'an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir. Mezar taşlarında ruhuna el-Fatiha yazılması, o mezarı ziyaret edenlerin Fatiha suresini okumalarına vesile olmak içindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Dinen mezar taşına ne yazılır?

Zeki Mollamehmedoğlu, II/236). Bu açıklamalardan sünnet olan mezar şeklinin, "toprak yüzeyi biraz yükseltilmiş ve deve hörgücü gibi yapılmış olmasının yanında, taşına kişi hakkında övücü veya kaderden şikâyet edici yazılar yazılmayarak, sadece ölenin adı ve ölüm tarihi yazılı bulunan mezarlar" olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mezarın üstünde yatılır mı?

Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usak.bel.tr

Mezara basınca ne olur?

Eğer kabirlerin üzerine basmak zarureti varsa,1 Fatiha,11 İhlası şerif okunup,o kabristanda yatan müslümanların ruhlarına hediye edildikten sonra basılıp geçilebilir. Kabir üzerindeki otları yolmak ve ağaçları kesmek mekruhtur. Çünkü ağaç ve otlar yaş olduğu müddetçe, altında yatanların günahına keffarettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Her gün kabir ziyareti yapılır mı?

Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir. Zira Hz. Peygamber'in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Mezarın üstünde neden ot bitmez?

MEZAR ÜSTÜNDE VE ÇEVRESİNDE YEŞİL BİTKİLERİN OLMASININ HİKMETİ "Peygamber Efendimiz, mezarlığa dikilen her ağacın, mezarda yatanlar için rahmete vesile olacağını'' ifade etmiştir. Ebediyete göçmüş birinin defin işlemi tamamlandıktan sonra mezarının üzerine etraftaki yeşilliklerden koparılarak dikilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alacamposta.com

Mezarın yönü nasıl olmalıdır?

İslam dinine göre mezarların doğu-batı istikametinde olması ve ölünün yüzünün kıbleye dönük bulunması gerektiğini söyleyen Keskin, "Bununla birlikte defin işlemi gerçekleştirildikten, ölünün üzeri toprakla örtüldükten sonra yön durumunda bir yanlışlık olduğu saptanırsa mezarın açılmasına gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Mezarın başında ağlamak ne demek?

Mezar başında ağlamak sırasında mezar taşında isim görülmesi veya tanınan bir kişinin görülmesi kayba haber olmaktadır. Rüyada mezar başında ağlayarak kişinin kendini görmesi, kimi yorumlara göre ölüm korkusundan veya gelecek kaygısından oluşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ölüler ne zaman ziyaret edilmeli?

Hanefi'de, perşembe, cuma ve cumartesi günleri kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Şafii'de, perşembe günü ikindiden cumartesi günü güneş doğuncaya kadar ziyaret etmek sünnettir. Ziyaret edenin, ölü için Kur'an-ı kerim okuması, ona dua etmesi gerekir. Bunların ölüye faydası çok olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Ne zaman mezarlığa gidilmez?

Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Abdest almadan mezar ziyareti yapılır mı?

el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Aile mezarlığı almak caiz mi?

İnsanların mezarlarını alıp aile mezarlığı şeklinde bulundurması caizdir; hiçbir sıkıntı yoktur. Ancak bazı yerlerde özellikle Yahudiler arasında yaygın olan bir durum vardır; özellikle Kudüs'te. Mezarlıklarda gösteriş olmamalı. Bizim dinimizde şatafata yer yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Mezar taşı öpmek caiz mi?

Ancak, kabir ve türbe ziyaretlerinde İslam'ın özüne ve tevhid anlayışına ters düşen, itikâdî bakımdan da zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin parmaklık ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak İslam ile bağdaşmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Mezar yerini değiştirmek caiz mi?

Değerli kardeşimiz, Kabirleri başka yere nakletmek, önemli bir sebep bulunmadıkça caiz görülmemiştir. Bir kabristan ne kadar eski olursa olsun, artık kendisine ihtiyaç kalmamış olsa bile yine bunun kabristan olarak korunması asıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
Modal hayvansal lif mi?
Sonraki makale
60 metrekare eve ne kadar boya gider?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT